5.7.16

Selamat | Hari Raya | 2016

Assalamualaikum w.b.t......

Di kesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri
Dengan ingatan tulus ikhlas, Maaf Zahir & Batin.  (ucapan default kad raya)

Persiapan raya okay jela sederhana takde la sakan. 
takde plak sampai takde langsung.
tahun ni aku beraya Gombak dulu. lepas tu baru balik Merlimau. 
tema baju raya sepatutnya ungu tapi da jadi macam caca marba.
mana taknya mak ngan anak perempuan boleh la sedondon beli kain bunga sama. 
bila part beli baju melayu abahnya, takde kaler persis baju ibu & anaknya tadi.
pehtu beli getah rambut anak..da beli tapi termasuk dalam plastik member.
member dah cuti panjang. kisah pulak getah rambut anak kau...haish kesal! 

tahun ni kitorang da beraya kat rumah yang kitorang sewa. 
gagah mengecat, lap tingkap, basuh karpet toto segala bagai kipas segala bagai. 
nak rileks tengok tv, astro da terminate dek penyewa lama. wakakaka....kesian. 
tapi takpe buktikan kita mampu hidup walau di belakang batu caves tanpa Astro.
cepat sangat masa berlalu, Ramadhan pun hampir meninggalkan kita. 
entah ada ke tidak peluang untuk menemui Ramadhan lagi di tahun hadapan. 
En. Ramadhan mungkin kita dapat bertemu lagi tapi Ramadhan Al-Mubarak belum pasti. 

Aku harap korang yang mengenali diri ni dapat memaafkan segala kesalahan aku yang terang²an mahupun ngata belakang². semoga hati nurani kita lebih bersih sesuci embun pagi selepas kita memaafkan dan dimaafkan orang. 

Taklupa juga, berhati² di jalanraya ketika pulang ke kampung halaman dan ke mana pun destinasi. doa banyak² semoga dipermudahkan perjalanan dan dilindungi Allah S.W.T....

Selamat Hari Raya ya kawan².

4.7.16

jaga² | ciksalmah

Assalamualaikum w.b.t......

aku ada la cuba² nak taip kat blog ni dengan kerap.
tapi aku rasa kebelakangan ni, tahap penulisan aku gagal gila.
mungkin disebabkan aku da lama tak menulis esei mahupun cerpen.
da terbawa² taip command je.

bukan aku tak pernah cuba. aku tulis then, aku delete semula.
cuma apa yang lebih aku cuba nak sampaikan hari ni adalah...
aku sedih kebelakangan ni sebab sering diperkotak-katikkan. pasaipa ?
pasai : aku takpandai masak & taklayak masuk rancangan Ketok² Ramadhon.
kau ingat kau pandai masak, boleh masuk rancangan tu kalau kau bukan ghetis?
sedih weh bila kita diperkotak katikkan. walaupun aku rasa aku tak la teruk sangat.
tapi benda² ni buat aku jadi #sentaphatimaknak
walaupun kadang² aku rasa itu gurauan semata tapi pada aku bukan.

semangat nak masak aku boleh lebur macam tu je seumur hidup.
kesian la kat laki aku, makayah, makpakmertua, family dan sesiapa berkenaan.
nanti kalau semangat aku lebur, tak dapat mereka merasa air tangan aku.
rugilah dan boleh jadi hilang nikmat hidup korang yang ke-8.

hari² raya ni aku harap takde orang memperkotak katikkan aku dengan perihal masakan. sekali terguris, terus meninggalkan parut.....ahai gittewww.
AWAS!

cakap | takserupa | bikin

Assalamualaikum w.b.t....


lama rasanya dah tak tulis sepatah dua kata.
rasa nak tulis sebab ada terperasan blog yg lalu kat timeline blog.
saja la buka, aku rasa tu la blog paling hipokrit dalam dunia.
hyperbola sangat aku punya sembang. tapi seriously hipokrit abis.

perasaan dia macam,.... 
kau kenal manusia tersebut kan yg negatively.
pastu kata-kata kat blog dia positif dan jadi nista semata.
tak sama langsung dengan diri dia & kata-kata dia kat blog.
aku tak faham macam mana dia boleh tulis benda yang takde dalam diri dia.
aku rasa dia patut jadi pereka fesyen, pereka dalaman atau ape2 art rekaan.
HAHA....

apa pun, aku harap dia dapat hidayah serta petunjuk Allah S.W.T
supaya dia dapat jadi macam apa yang dia tulis kat blog dia.
dah la asik membonggak, pastu tulis blog selang sehari. (baca : kerap)
dah tu....yang kau g baca apahal pulak kan? 
sebab aku rasa terhibur.
which is, korang akan gelak walaupun dia tak tulis benda kelakar.


pssssttttttt : muntah ijo baca blog manusia hipokrit. sila jangan tulis benda yang takde dalam diri korang. tabaik menipu, cikgu kata masuk api neraka. okbai!

1.4.16

aku | & | programming

Assalamualaikum w.b.t.......

aku sebenarnya tak sangka aku  boleh jadi seorang programmer. 
aku hampir berputus asa dengan kerjaya sebagai programmer ni. 
masa belajar dulu pun subjek aku paling tak suka adalah programming. 
bila aku kerja. aku saja je pilih dan harap aku kerja belakang tabir saja. 
taknak la sentuh bab programming dan seangkatan dengannya. 
aku lebih prefer network, multimedia atau maintain sistem je.
orang kata programmer ni takde life. (maaf ya kawan2 programmer)
tapi apakan daya, aku ada Diploma Sains Komputer je. 
bukan boleh nak memilih sangat kan. 

2014, Allah bagi aku rezeki pekerjaan sebagai  Programmer. 
terkejut dan aku harapkan tajuk jawatan aku sekadar tajuk sahaja.
tapi malangnya aku telah didedahkan dengan persekitaran programming. 
sedih dan mula terasa hidup serta kerjaya aku ni gelap-gelita. 
betapa kejinya pandangan aku terhadap programming.
2 minggu masuk kerja. dah kena pergi kursus programming. 
bulan berganti bulan hati aku mula kesal. belum setahun..aku cuti panjang.
cuti bersalin 3bulan- aku harap ini dapat menghilangkan rasa kesal aku. 
tapi, aku masuk kerja lepas bersalin. kekesalan lebih teruk terjadi. 

hari-hari tak putus berdoa supaya Allah beri aku petunjuk dan pedoman. 
aku betul-betul putus asa dgn programming. aku fedup. 
kami guna VB.NET & MySQL. JAVASCRIPT ada siket.
sampai satu hari tu. aku kena marah teruk. yer....sangat teruk . 
yang mana aku rasa tidak begitu adil untuk aku dimarahi sedemikian rupa. 
dengan status : staff baru + baru naik cuti bersalin + takde experience programming. tetiber aku dikecam-sekecamnya. tapi sebenarnya itulah sebenar pedoman & petunjuk Allah buat aku. 

aku langsung tak menangis macam kawan-kawan lain yang kalau kena sergah siket dah mengeluarkan airmata dengan lajunya. entahla...mungkin aku da bersedia untuk semua ni. tapi aku mmg takde sesiapa untuk aku refer. aku lost hampir setahun. 

lepas kejadian tu, aku asik terfikir macam mana aku nak buat. nak buktikan yang aku boleh buat kot. dan aku mula bertanya. explore sana sini. lepas tanya, tanya lagi. biar dorang fedup daripada aku yang fedup nak hadap programming ni. dan Alhamdulillah.....aku dah boleh follow environment programming ni. see.....aku boleh kot. 

sampai pegawai yang terlalu marahkan aku hari tu cakap , "BIB ni budak kental. saya marah dia macam mana pun, dia tak menangis pun. dia still tak takut saya langsung..."

HELLO ! aku tak buat salah kot. cuma aku masih dalam proses belajar. yang mana aku rasa. kau kena bagi aku masa kot. imagine sekeliling aku semua programmer yang da 8-10 tahun kerja. then, apa yang ko expect? tapi aku cuba positif . sangat positif. aku ambil tu sebagai cabaran. 

DAN....Alhamdulillah modul aku dah siap dah. dan orang pertama siap okay berbanding modul yang lain. seronok dan kepuasan dia lain macam bila dapat faham dan siapkan sesuatu programming tu. serius best! dan aku dah dapat pun modul yang baru yang lain. so, pesanan aku. janganlah jadi macam aku yang cepat sangat putus asa. Allah pilih aku jadi programmer mesti ada sebab. dalam dunia ni takde yang kebetulan. semua bersebab.

so, korang doakan supaya aku akan terus jadi programmer yang sentiasa ingin belajar dan cuba untuk perbaiki skill dari semasa ke semasa. seronok la gak programming ni. 

psstttttt : dulu masa belajar suka meniru. dah kerja, kau nak tiru siapa oit........?!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...