20.3.14

MH370 | KL-Beijing

Assalamualaikum w.b.t..........

8 March 2014, semua pun tahu pasal kapal terbang hilang ni kan?
masa first day kapal terbang ni hilang. masa tu hari sabtu.
aku busy...dekat dapur. dengan rutin hari minggu. busy sangat.
cari husbeng, nak panggil breakfast. tetiber husbeng cakap : 

husbeng : syg tahu...kapal terbang MAS hilang. #nada eksaited bagitau.
AKU : ala, bukan ada kaitan dengan abang pun hilang tu...eh, kapal terbang hilang ? ye ah tu! dah bang...jom brekpes. #sambil jalan sambil angkat sampah yang mana nampak jelas bertabur hasil taburan kanak-kanak kat rumah ni 
** aku imagine masa tu. kapal terbang kena curi dekat stor kapal terbang macam hilang kapal terbang mainan kat Parkson Store je. 

dah setel semua menda, tarik nafas duduk. baca akhbar online. 
nampak tak permainan aku kat situ? husbeng cakap wat tak endah. 
bila baca akhbar & berita dari media sosial ke ape..semangat pulak. ishk!
ye ah...kapal terbang boeing 777 hilang dengan penumpang sekali tu.
memang terkejotla 1 dunia....sedihnya, apela nasib derang. hidup ke sebaliknya?
lepas dari tu. memang aku selalu tengok perkembangan berita pasal ni. 

sehingga hari ni (20.03.2014 ni), latest update dari Australia; katanya da jumpa objek yang mungkin ada kaitan dengan MH370. tak sabar nak tau cerita sebenar ape yang terjadi kat MH370 ni. 

spekulasi macam-macam bentuk aku nengok. sampai ada yang aku rasa dorang ni dilahirkan kreatif dan penuh imaginasi. macam-macam kekdah citer yang dorang create pasal MH370 ni. ni boleh dikategorikan sebagai penyalahgunaan kreativiti dan imaginasi. 


tapi aku kagum dengan manusia-manusia hebat yang mana terdiri daripada pakar-pakar aeroangkasa la, satelit la, kapten-kapten la. kalau takde peristiwa seperti hari ni. aku tak tahu kewujudan mereka. walhal dorang ni aku rasa. belajar entah macam mana pecah kepala agaknya. apa-apa pun, aku harap kita istiqamah utk terus berdoa dan kurangkan spekulasi. 



psssssttttttttttt : antara perkataan baru yang aku tahu adalah transponder, simulator, coridor dan banyak lagi. AHAKS!

4 komen panas:

Anne Nurain said...

kesian kan, apa la nasib penumpang2 tu semua.. dah la pesawat tu hilang time bday anne.. awal2 pagi buka fb terus tkejut baca berita tu.. ni 1st time kot, jadi kat negara kta pulak tu.. harap2 dpt la selesai dengan cepat..

Wenwink Kidu.Duki said...

Wajah blog dah bertukar baru ye kak... like it....

yeap... me and husbeng sentiasa mengikuti perkembangan MH370 tu. Sometimes boleh ter-emo sebb fikirkan keluarga kru dan penumpang. lebih2 lagi fikir pasangan dan bayi yg turut berada dalam plane tu... MAY GOD Be With all of Them.

Cik Bib said...

@Anne Nurain : tu la..memang kesian. harap-harap jumpa la cepat.

wah bezday Anne, happy belated birthday. moga panjang umur n murah rezeki ya.

Cik Bib said...

@Wen Wink : haishhh kamo ni wen, da nak masok 2tahun da akk tukar wajah blog ni. da nak tukar wajah lain da ni. kekekeke..

tu la...berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. baby tu macam mana la kan. makan ape la....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...