20.8.14

cerita | husnudzon

Assalamualaikum w.b.t......

wah....lama tak melawat blog kawan-kawan, apetah lagi blog sendiri.
hari ni aku nak cerita siket kekesalan aku terhadap kecanggihan teknologi.
zaman sekarang ni, aku yakin semua ada aplikasi whatsapp.
even makayah aku takde nset berwhatsapp tapi derang tahu.
apa itu whatsapp. kadang2 derang cakap dengan aku...
"kau whatsapp kaklong kau...tanya dia datang tak? bla bla bla.."
"teruk ke anak abgmi kau jatuh?...dia takde whatsapp gambar?"
nampak tak? nampak tak? kecanggihan teknologi sekarang.

sehingga kalau korang boleh kira. brapa group yg korang da create.
dan.....kekesalan aku terjadi terhadap sesetengah group whatsapp.
yang mana whatsapp tanpa ada pengisian jasmani dan rohani gitu.
lebih kepada bercakap perihal orang lain, itu ini dan sesekali....
seolah-olah macam kau manusia maksum...haisssssshhhh!

bertekak sekejap sebab dia merendah-rendahkan orang lain.
sekali aku cuba rendahkan dia. dia terus melatah dan mengamuk.
tak semena-mena.....tahu jugak dia rasa marah bila diri direndahkan.
dan.......aku minta maaf balik lepas tu. sebab aku bukan maksum mcm dia.
aku harap dia dapat pengajaran sikit dari kerendahan yg aku bagi tu.
dan peringatan untuk diri aku sendiri supaya tak jadi peel ghupe tu.


pssssssssttttttt : cakap orang pung-pang, pung-pang. bila kena dekat dia. naik hangin pulak. ni la kesan kalau banyak bermedia sosial. ustaz ustazah media sosial.

25.7.14

hari | raya | 2014

Assalamualaikum w.b.t...............

ehem..lama tak post apa-apa kat blog ni. tahu-tahu da nak raya da.
baru balik kursus induksi & baru masuk  kerja minggu ni.
aleh-aleh da nak cuti raya balik da. nak buat kerja pun takde mood.
hari ni last day kat opis sebelum cuti raya.
rehat plak dua jam tatau nak buat apa. nak balik malas.
oleh itu....tabah la kiranya aku ni duk menaip sepatah dua kata.

so, di kesempatan ini, aku nak menyusun seploh jari kaki & tangan.
  • nak memohon ampun dan maaf andai sepanjang perkenalan. 
  • ada tersalah silap. tercakap benda-benda tak perlu di depan maupun belakang. 
  • termakan atau terambil apa-apa, mintalah dihalalkan semuanya. 
  • kalau ada rasa tak berapa nak halalkan. meh bagitau...kita bagi setel.
apa-apa pun, semoga korang semua gembira di hari raya.
dapat jumpa dengan makayah & keluarga tersayang.
hati-hati di jalanraya. jangan lupa baca doa menaiki kenderaan.
semoga Allah S.W.T sentiasa melindungi kita semua.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
Dengan ingatan tulus ikhlas Maaf Zahir & Batin

psssssssstttttttttttt : adakah masih layak daku mendapat duit raya? hihi... :)

18.6.14

cepatnya | masa | berlalu

Assalamualaikum w.b.t........

hari ni da sebulan 2hari aku kerja kat tempat baru ni.
rasa cam baru je aku g lapor diri semalam.
sebenarnya aku rasa cam noob lagi masuk kerja sini.

1st day datang kerja, takde tempat lagi.
sebab partition derang ngah renovate. takpe ah..
lapor diri hari jumaat. bajet datang rileks-rileks je.
hari isnin datang kerja. noob balik.
noob berterusan sehingga minggu lepas.
minggu ni tak terasa noob sebab tengah kursus.

seminggu kursus kat Nilai Springs rasa da gemok.
sebab makan dia baq ang....gila punya gila.
fahamlah aku erti istilah, makan 6x.
sini cantik. bilik cantik. toilet cantik. mkn tiptop.
dan paling takleh blah cikgu ktrg dari Surabaya.
Yunan & Iponk....ko hado cikgu dr seberang ?

sebut butang dlm bahasa melayu. bahasa dia tombol.
suruh kitorang padam/delete. bahasa dia lupus.
aku rasa macam tengok drama sinetron tv3. haishh.
apa-apa pun, aku syukur dapat peluang macam ni.
belajar sambil berehat dan mentekedarah. i loike...

dan menda paling menyakitkan aku kena terima.
balik kursus ni. direct plak aku kena kursus induksi.
tak lama...sebulan je. sekejap sangat. aku takleh terima.
sebab kursus dalam bulan puasa......ape kejadnya?

kepala penat fikir pasal kursus induksi minggu depan.
bulan ramadhan. tinggalkan suami, makabah. sobsob!
kenapa derang buat bulan puasa? kenapa? kenapa?
tu je aku nak tahu...yang lain-lain aku taknak tau.

sekian, rindu-rinduan jadi kenang-kenangan la kat blog aku ni ya.



pssstttttttttttt : doakan perkara yang baik-baik jadi kat aku sepanjang jadi beginner ni. sobsob!

15.5.14

anakbuah | hai | anakbuah

Assalamualaikum w.b.t..........

hari tu jadi orang Putrajaya sekejap.
pergi kerja awal. sebab keluar sekali dengan kakak.
balik kerja awal gak tapi hari² sampai rumah lambat.
hari² balik mesti sesat. ape lah nasib....
aku fedup hari pertama balik rumah kakak. sesat.
aku buat keputusan lalu highway MEX. pun sesat.
aku tatau la apa masalah putrajaya atau apa masalah aku.

masa aku duduk rumah kakak itu hari.
anak buah boleh bagi surat yang ke-nambelas kot.
tapi dulu takde kesedaran nak amik gambar wat kenangan.
la ni baru rasa nak hargai amik gambar wat kenangan.
surat dia ada yang wujud lagi. ada yang da hilang entah kemana.

memang tergelak bila tengok satu-satu.
seronok gak layan dunia kanak². comel je.
nah...kenangan surat daripada anak buah.
Nur Laila Zafirah binti Edy.
Atam sayang korang semua...muaaahhhh3x!






pssstttttttt : ejaan kemaen kelaut. HAHA....penghibur duka lara betulla derang ni. 

Thank | You | All

Assalamualaikum w.b.t..........

hari ni last day kerja kat iKonxept Sdn Bhd.
( 02-04-2012 --> 15-05-2014 ). 2 tahun 1 bulan gitu kat sini.
banyak pengalaman dapat kerja kat sini. terima kasih sangat.
daripada perangai client, perangai bos, kawan² & semua lah.
part paling best kerja swasta ni. banyak benda aku dapat belajar.
hari² masalah dia lain². dari remeh sampai ke temeh halnya.
tapi sakit hati dia boleh tahan sakit. tapi itulah pengalaman kerja.
yang takde kat mana². lain tempat, lain kekdahnya.

terima kasih bos, Datuk Vincent Tang & Samantha Hooi. 
adat la bos terkadang menyakiti kita. begitu juga aku sakiti derang. ahaks!
maafkan saya ya bos & saya maafkan jugak bos. kemaen tau.

terima kasih kawan² sejak dari dulu lagi. JIJA & IDA.
kalau pun ada terguris, minta maaf ya. sebab biasala kerja.
kadang² masing-masing stress. so, semua serba tak kena.
terima kasih untuk bantuan, tunjuk ajar dan segala-galanya.
kepada budak baru, aku da ajar kau segalanya. pandai² ler bawa hidup.
jangan malas-malas. rajin² explore benda baru.
bebaru kalau ada kesilapan satu dua tu standard ah.
tapi kalau kesilapan yang ketiga keempat menda yang sama.
memang nak minta maki ler gamaknya. apa² pun, bertabahlah.
mana² kerja pun sama je. itulah yang kita kena hadapi.

terima kasih untuk 'lunch treat' kt Francisco. I♥SF.
sempat² je pau bos kat sini. nasibler...
kepada semua, doakan semuanya dipermudahkan buat aku.
berdebar pulok rasa nak start kerja kat tempat baru esok.

Selamat Tinggal iKonxept Sdn Bhd, Selamat Berkenalan RISDA. uhukkkk!

muka derang gembira sebab pembuli derang da nak berhenti.
tengok orang paling busy kalau part ni. ahaiiii....
kiri : ehem - jija - josephine (HR); berdiri : sam (bos) & patrick. 

psssssttttt  : ni entri last aku hapdet guna laptop ASUS company. lepas ni segala harta yang diberikan akan dipulangkan.

29.4.14

Alhamdulillah | Syukur | Nikmat

Assalamualaikum w.b.t.........

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 
aku dapat peluang pekerjaan yang lebih baik. 
dan sejajar dengan apa yang aku kerja sekarang & belajar dulu.
baru² ni, sedang aku sibuk dekat office. TIBA-TIBA......
dapat whatsapp dari kawan² tanya apsal family aku wish tahniah. 
aku pun wadefish..?! aku pun taktahu menahu pasal tu.
aku whatsapp derang, apehal derang tahniah² kat aku ?
derang boleh sepakat membawa berkat....taknak gtau.
derang cakap, tahniah pasal kau mengandung la...
aku lagi sekali, bila masa aku ngandung. dan kalau aku ngandung.
pehal derang yang tahu dulu...? wadefishhhhhhh...?!

balik tu baru ku tahu..aku dapat tawaran kerja yg lebih baik. 
tak sangka..kalau korang pernah terbaca blog aku SINI, tahulah.
syukur sangat² sebab sedang aku dalam dilema dgn kerja skrg. 
datang tak semena-mena rezeki yang tak disangka²...Alhamdulillah.

so, sepatutnya aku lapor diri awal bulan 5, TAPI....
sebab aku tahu menda ni pun da lambat. so, aku kena habiskan notis. 
buat penangguhan dan hari ni aku dapat surat kelulusan penangguhan. 
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
dan, aku pernah suarakan yang aku nak berhenti je. so, tolak je gaji aku. 
tapi bos aku kelihatan sedikit meghoyan mengenangkan siapa nak handle.
jadi, aku telah berdiskusi dengan suami, mak&abah aku...dan takpelah.
aku sambung lagi 2minggu kerja ni, setelkan apa² yang patut.
pesan ayah aku..............
kita mudahkan urusan orang lain, Allah Taala akan mudahkan urusan kita
oleh itu, tak memasal aku kena hadap naik tren hari ni masuk hari ke-2. 
sengsara weh naik tren kena hadap stesen Gombak - stesen Bukit Jalil. 
benda paling aku tak suka. sebab minggu ni aku kerja 3hari je..layankan je. 


psssssstttttttt : sebab bos aku happy aku tak blah begitu saja. dapat la aku sehelai telekung & buku agama bertajuk Ramadhan & Anak Solehah..... #sweet ke idok?

28.4.14

Kuatkan | Semangatmu

Assalamualaikum w.b.t.............

hari tu, aku ada site visit kat GM Klang. balik tu awal la jugak. 
so, aku pun amik kesempatan ni g visit sorang kakak ex-opismate aku dulu.
walaupun dulu kadang tak sependapat. tapi kejap je. lepas tu..ok balik.
tapi aku hormat dia. bagi aku dia macam mak aku...yang mana da patut berehat.
duduk rumah. siram pokok buat ape yang me'rileks'kan minda dan badan.

sayunya lahai hati aku tengok sesiapa yang dalam keadaan tak sihat.
semoga Allah Taala memberi ketabahan & kuatkan semangatmu
dalam menempuh ujian, dugaan serta redha dengan Qada' & Qadar.
teringat aku yang mana hospital tu pernah jadi rumah kedua aku masa mak sakit. 
dan baru² ni dia buat kenduri majlis kahwin anak tunggalnya..jadi, aku pun pergi.  
jumpa la kawan² opis lama....dan mereka memang still kawan² aku sampai bila².

tahniah buat Ajey & pasangannya...selamat pengantin baru. 
flawless tak kami? miahaha....wadefish?!
moga menjadi ibu yang toksah duk ajar bebudak selfie.
aku benci manusia anti-sosial. BENCI...!
kan aku da cakap aku BENCI..! BENCI..! orang anti-sosial
weekend ni aku penuhi undangan kenduri sambil rumah sendiri wat kenduri. 
dgn birthday anak buah, kenduri aqiqah anak buah. sungguh weekend yang busy. 
tak sempat dating dengan suami. sebab masing² busy. so, kita dating next week ya~
tapi terubat jumpa kawan² lama. kak siti, abg nizam dan yang lain-lain. 

kepada Nazir & pasangan, selamat menempuh alam rumahtangga dan berbahgia. 
kepada KakNor, selamat menerima menantu. saya doakan supaya kakNor kuat. 
tabah menjalani dugaan yang diberikan Allah Taala. dan moga baik² semuanya. 



pssssssttttttttt : nak g kenduri kawin kat Selayang, pukul berapa korang akan gerak dari rumah untuk sampai di kenduri pukol 12.30 tghri kalau rumah korang dekat Ampang sana? 
Jawapannya : yer betul....jawapan dia, pukol 12.45 tghri. pandai!



18.4.14

Hi | Port | Dickson | 2014

Assalamualaikum w.b.t.............

kalau sebelum ni. aku rasa.....setahun beberapa kali kot kami g PD.
tapi sebab tahun lepas dan tahun ni, banyak benar aktivitinya.
jadi, bebaru ni aku & family pergi PD. terasa macam lama benar tak pergi.
pergi dengan suami ada lah jugak. cuma dengan family Haji Abdul takde.
oleh itu, plan utk berkumpul & celebrate birthday orang "March". meriah baq ang.
sebab kami sambut ni dekat RISTEC. jadi, memang buat macam rumah sendiri.
siap bawa datang orang pasang candy buffet sponsor daripada kakak ipar.

CikNon - Ikhmal Faiz - Najihah - Izzudin - Rania

candy buffet dari @scrumptioussugar
muka abah yang gelihati tengok anaknya bongeh tak dapat hamper.
dalam pada bercuti pun masih teringat pada MH370. #PrayForMH370
nampak tak manusia dikelilingi dengan pelampung kanak-kanak ?

semua adik beradik ada masa ni. 9 orang adik beradik & pasangan masing²
mak & abah berserta 18 cucu..daripada yang 2 bulan sampai la 18 tahun.
Alhamdulillah dikurniakan ahli keluarga yang ramai dan bersatu.
3 hari 2 malam dekat PD. 1st day, kami stay dekat Glory Beach Resort.

2nd day kami stay dekat RISTEC...kat sini la paling meriah.
buat macam rumah sendiri. bilik sorang satu besar like a boss.
makanan ktrg sepanjang percutian ni. semuanya catering yang hantar.
ingat kenduri kendara je leh pakai cetering? holiday pun boleh ya..hihi.
malam tu plak ada buat sambutan hari jadi bagi yang lahir bulan March.
team buat candy buffet datang dari Putrajaya siap. bawa belon bagai.
lepas da makan semua. ada buat cabutan bertuah. maggi chef ada. maggi kari big.
coklat van houten. biskut ada. hamper ada. part ni aku rasa kelakar.
be dapat maggi. tapi husbenggg suka plak. menyirap je!
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan kami semua enjoyyyyyy!


psssstttttttt : siap ada chicken dance...kategori wanita bawah 30. ko hado..?!

8.4.14

drama | melayu | sangat

Assalamualaikum w.b.t.............

hari ni aku nak komplen sikit. sikit je....
kebelakangan ni, banyak drama melayu yang macam tak logik.
tapi sebab kadang², aku takde aktiviti dan takde pilihan rancangan TV.
jadi, sesekali aku layan ah....tapi pada aku masih-memang tak logik.
cuma baru² ni aku sedar, dalam ketaklogikan tu. besar pengaruhnya.
sikit² aku rasa ada terjadi ketaklogikan tu dalam realiti kehidupan hari ini.

tapi...biasalah dalam drama melayu kan. last², mesti happy ending.
pasai depa yang buat cerita tu..sukahati depa la nak wat ending cemana.
cuma...hari ni aku nak cakap pasal sikap. yang mana...
selalu dalam drama ni aku tengok negatif dan sangatlah negatif.
orang jahat, iri-hati, batu api...tak kurang pula yang lain perangainya.
amik hak orang, kawen tp bercinta dengan yang lain. taksuka suami/isteri sendiri.
takpun terlanjur, kawen terpaksa dan sebagainya la yang aku rasakan tak bagus.
ni semua aku rasa pengaruh² yang sangat negatif dalam television tu ah.

jarang pula ada cerita pasal tanggungjawab suami/isteri.
kalau ada pun macam menipu. sebab pun tak logik juga citer dia.
berlebih-lebihan sampai buat semua orang yang da kawen pertikaikan,
"apsal suami/isteri aku takde pun nak wat gini? kenapa? kenapa?" HAHA..
mana taknya, bini merajuk je belikan kedai bunga. bini marah je bagi kilang coklat.
tu belum bini ngadu penat, dan-dan tu belikan banglo pakej ada swimming pool.
tak ke sedih, bila aku cakap pening. suami aku tolong picitkan kepala je.
takde pun bagi rumah cam dalam drama television tu...sedih sangat...

apa-apa pun, aku cuma nak pesan satu je.
toksah la korang harapkan drama sama dengan realiti.
mungkin hidup korang lebih best dari drama TV. dan...mungkin ada yg lebih teruk.
tapi sungguh pun teruk keadaan korang masa ni disebabkan oleh orang lain.
macam drama TV...ending dia selalu beritahu kita yang buat jahat dibalas jahat.
bila lagi 10minit nak abes drama, kejahatan tu akan berbalik kepada penjahat.
dan masa tu tiba² akan ada happy ending. yang korang rasa patut dari tadi cenggitu.
tapi kenapa da nak abes citer baru keluar scene happy² gitu...betulke bohong ?

************************************
kalau pun dalam drama tu, yang bersifat negatif tu terlepas..doakan je la mereka.
semoga Allah S.W.T memberi petunjuk dan buka mata hati mereka.
walaupun seteruk mana kita diperlakukan, balasan Allah S.W.T adalah lebih hebat.
doakan yang baik-baik, dan hari ni aku rasa aku tak perlu jadi seperti mereka.
aku tak patut cakap yang bukan-bukan pasal orang lain tak semena-mena.
cuma cukup la itu untuk aku beritahu mereka..tolong jaga adab sesama manusia.
kalau nak manusia berlaku adab terhadap diri anda sendiri.
semoga Allah mengampuni dosa kita semua dan kita beroleh rahmatNya.



psssttttt : hormat tak semestinya orang muda hormat kepada orang tua. orang tua patut tunjuk contoh yang baik dengan menghormati juga yang muda. remember it~

3.4.14

pindah | punya | pasal

Assalamualaikum w.b.t.........

hari-hari aku sekarang ni tak menentu. memikirkan nasib aku.
sebab opis da nak pindah kat Technology Park Malaysia , Bukit Jalil. 
hari-hari fikir, macam mana nak pergi kerja. lagi berapa minggu je nak pindah.
kalau dari gombak. rasanya berkematu la aku nak hadap jem hari-hari. 
mungkin ada yang rasa Gombak - Bukit Jalil tu dekat je. 
tapi pada aku...jauhnya lahai. tak sanggup dibuatnya. 
sekarang ni ada beberapa option untuk aku buat keputusan :-
  1. sewa dengan kawan-kawan bujang walaupun da tak berapa nak bujang.
  2. sewa dengan kakak kat putrajaya.
  3. ulang-alik drive gombak - bukit jalil.
  4. berhenti kerja, cari kerja berhampiran je. abis citer. ATAU.......
  5. ulang-alik naik pengangkutan awam yang mampu buat aku kuruiihhh. 
  • rumah --> terminal putra
  • terminal putra --> masjid jamek
  • masjid jamek --> bukit jalil
  • bukit jalil --> TPM


pssssssstttttttt : menda kecik macam ni pun da tak tentu arah kepala memikirkan. apetah lagi derang yang memikirkan masalah MH370 dan masalah dunia yang lain. ishk3x............

21.3.14

Teaterikal | Suara | Kita

Assalamualaikum w.b.t...........

hari tu #throwback...
aku ada pergi tengok Konsert Teaterikal Suara Kita.
AWIE - Ziana Zain - Erra Fazira baq anggggg... memang thorrrrrbaik.

sebenarnya aku memang tak pernah tengok teater sebelum ni. 
sebab pada aku teater adalah teater. tak berapa nak berminat.....tapi kali ni.
perasaan nak tengok teater tu gedik semacam. mungkin pasal ada AWIE.
nak dijadikan best citer aku ni, kak ipar aku kata nak blanja...pergggghhh!
terima kasih banyak la kan kak ipar...i iz suka sangat.
-----------------------------------------------------------------------------
sebab tajuk dia konsert | teater | rikal pulak tu...
memula tu keluar erra, ziana, AWIE : nyanyi macam korang tengok konsert.
lepas tu ziana zain & AWIE nyanyi bergilir-gilir sbb dorang banyak lagu best.
erra lagu dia dalam 3-4 lagu je. erra more pada lakonan, aksi dsb aku rasa.
lepas dorang da nyanyi-nyanyi semata dengan kondisi audio yang mmg best.
derang bagi rehat 15minit. lepas rehat, derang start dgn lakonan teater muzikal,
jadi la teaterikal kekdahnya.......
meh aku blanja lagu kakziana serangkap dua meh.
-----------------------------------------------------------------------------

video

teater ni habis dalam kol doblas. da tu, tunggu sat jumpa AWIE & ziana. 
eh..aku sembang cam teaterikal ni takde erra fazira je kan? so, balik. 
tak cukop pau kak ipar tiket, kita minta abang belanja makan pulak uols.
untong sekejap.....aku sempat beli organizer cap wings. ko hado?

tapi part paling nyirap, part masa nak bergambor ngan retis ni. 
krew dorang amekkan gambar cam lahabau sambil push suruh, cepat-cepat!
tak memasal gambar kitorang semua ntahpape. bengang je. 
tapi ghasak la...keseluruhannya, nora bagi 4bintang. nora suka.....


sampai je rumah, husband ada da. boleh je wat surprised.
tak memasal je tengok husband pun persis AWIE. ngeh3x!
dia suka sangat wat surprised gitu...walhal kita ni punya la hapdet sentiasa.
"bang, da dalam istana budaya...."
"bang, tengah rehat ni. toilet ni ramai mak datin bang." #kepoci sgt.
"bang, da nak start balik da ni bang...."


psssssstttttttttt : lepas ni nak nengok tok ti punya teater lak. mana tau ada tajuk tokti dan tokek. (da macam nama cicak da..)

20.3.14

MH370 | KL-Beijing

Assalamualaikum w.b.t..........

8 March 2014, semua pun tahu pasal kapal terbang hilang ni kan?
masa first day kapal terbang ni hilang. masa tu hari sabtu.
aku busy...dekat dapur. dengan rutin hari minggu. busy sangat.
cari husbeng, nak panggil breakfast. tetiber husbeng cakap : 

husbeng : syg tahu...kapal terbang MAS hilang. #nada eksaited bagitau.
AKU : ala, bukan ada kaitan dengan abang pun hilang tu...eh, kapal terbang hilang ? ye ah tu! dah bang...jom brekpes. #sambil jalan sambil angkat sampah yang mana nampak jelas bertabur hasil taburan kanak-kanak kat rumah ni 
** aku imagine masa tu. kapal terbang kena curi dekat stor kapal terbang macam hilang kapal terbang mainan kat Parkson Store je. 

dah setel semua menda, tarik nafas duduk. baca akhbar online. 
nampak tak permainan aku kat situ? husbeng cakap wat tak endah. 
bila baca akhbar & berita dari media sosial ke ape..semangat pulak. ishk!
ye ah...kapal terbang boeing 777 hilang dengan penumpang sekali tu.
memang terkejotla 1 dunia....sedihnya, apela nasib derang. hidup ke sebaliknya?
lepas dari tu. memang aku selalu tengok perkembangan berita pasal ni. 

sehingga hari ni (20.03.2014 ni), latest update dari Australia; katanya da jumpa objek yang mungkin ada kaitan dengan MH370. tak sabar nak tau cerita sebenar ape yang terjadi kat MH370 ni. 

spekulasi macam-macam bentuk aku nengok. sampai ada yang aku rasa dorang ni dilahirkan kreatif dan penuh imaginasi. macam-macam kekdah citer yang dorang create pasal MH370 ni. ni boleh dikategorikan sebagai penyalahgunaan kreativiti dan imaginasi. 


tapi aku kagum dengan manusia-manusia hebat yang mana terdiri daripada pakar-pakar aeroangkasa la, satelit la, kapten-kapten la. kalau takde peristiwa seperti hari ni. aku tak tahu kewujudan mereka. walhal dorang ni aku rasa. belajar entah macam mana pecah kepala agaknya. apa-apa pun, aku harap kita istiqamah utk terus berdoa dan kurangkan spekulasi. 



psssssttttttttttt : antara perkataan baru yang aku tahu adalah transponder, simulator, coridor dan banyak lagi. AHAKS!

25.2.14

Chocolate Moist Cake

Assalamualaikum w.b.t..............

hari ni aku nak promote siket. chocolate moist cake. 
lembut, fully coklat, sedap dan boleh menggemokkan bagi yg terlalu kurus.
apelah kesian sangat korang nak kena amik weight gain mahal-mahal.
bagi yang gebu, jangan risau. menda ni tak efek mana pon kat korang.
walhal kek moist yang sedap ni rm5 sahajo. boleh cuba. boleh PM. 
tapi kalau PM kan tak canggih. korang wassap je la untuk details.
0126146677 @ 0194492079. bib2426@gmail.com.
kalau ada yang nak buat untuk bg doorgift kat orang ke pon boleh. 
leh kautim rege murah kalau beli banyak. siap ikat reben...mahu ?


psssssttttttttttttt : kalau nak tester ke habaq mai na. kalau nak buat doorgift tu. leh pilih nak design acane. boleh adjust punya. heh....

rumor | permohonan | PR1MA |

Assalamualaikum w.b.t............

bebaru ni asik aku dapat whatsapp & macam-macam mesej cakap pasal PR1MA.
rata-rata mesej kata 28hb da tarikh tutup la ape. pastu try la login PR1MA. 
sebab aku mmg da apply da. cuma tak complete sebab kena masukkan dokumen.
aku tak dan lagi nak scan & minta tandatangan suami. jadi, menda hold. 
since jumpa husband every weekend. menda nak minta tandatangan pn da lupa.
so, kalau nak try. korang boleh je apply. takde der tarikh tutup bagai. 
kalau layan & ada rezeki korang. insyaAllah dapat punya. don't worry. heh..


mandai je korang tau. tak baik main shared je kabar-kabar angin gitu. 
tak tentu kesahihannya. dapat je mesej. terus post serta merta. 
simpan dalam hati suda. kalau betol kau tau. kalau salah pun kau je tau.

lagi satu sekarang ni, aku nengok kat FB status berbaur sinis.
ni tengah berperang pungpang-pungpang dalam FB dan merata lagi. 
pasal status halal haram satu produk. ada yang kata tipu la kajian dorang dll. 
yang ni aku lagi tak amek port. sebab mereka yang wat pasal produk tu marah.
sedang satu pihak lagi pulak duk tagged member tu. bengang la deme. 
entahla.....tapi kan yang pelik. bila dorang marah. dorang salahkan orang makan gaji.
HAHAHA...katanya semua ni kecoh lepas tulisan Mazidul kat blog dia. 
wallahualam......



pssssssssstttttttttt : apa-apa pun, korang handle ler bebaik. toksah marah-marah & keluarkan kata-kata tak
best. sebab ianya hanya meruntuhkan nilai moral dalam diri kita sendiri. wah gitu..........

20.2.14

Kalkulator | Pinjaman | Rumah

Assalamualaikum w.b.t

Kebelakangan ni. entah kenapa. asik teringin nak beli rumah.
macam la beli rumah semudah beli mi goreng mamak + telor mata.
tapi aku tak kisah la susah ke apa. tapi kalau nak, kena la usaha ye dak?
tapi tu la. aku googles...kebanyakan tulis duit deposit 10% tu perghhh~
tapi KWSP pun boleh bawa keluar utk bayar deposit rumah kan?
tapi aku suka la kan berangan-angan masukkan harga rumah memain kira.


semoga semuanya dipermudahkan kelak keteringinan aku ni.
cakap pasal rumah ni, teringat kat mak mertua aku yang comel,
dia suruh kitorang beli rumah area rumah dia. katanya murah lagi area situ. 
tapi rumah kat situ lawa la. dgn harga yang boleh diterima akal lagi. 
tapi kang da jadi orang melaka la aku. tapi apa salahnya kalau ada rezeki, ye dak?
ulau melingkau atas pagau gitu....hiuhiu~



pssssssttttttttttt : kalau aku da beli rumah nanti, jempotla datang rumah aku eh. krik...krik...krik...

19.2.14

tips | blog | lain

Assalamualaikum w.b.t..................

20 tips untuk diamalkan dan semoga berbahgia la hendaknya : tips dari blogger ni

  1. Amanah, tolong-menolong antara satu sama lain, baik dan sentiasa berfikiran positif.
  2. Beri perhatian kat pasangan supaya dia sentiasa rasa istimewa .
  3. Melawak , bergurau senda , menghormati dan menghiburkan.
  4. Jangan sekali-kali membawa kesilapan lalu anda pada hari ini.
  5. Menggalakkan dan memberi harapan kepada pasangan anda. walaupun  harapan palsu ?
  6. Tidak membandingkan antara satu sama lain perkara-perkara yang tak sepatutnya .
  7. Surprisekan pasangan anda dengan sesuatu yang baru dan menarik.
  8. Menghabiskan masa sebanyak mungkin bersama pasangan.
  9. Berhias untuk pasangan supaya kelihatan cantik sentiasa.
  10. Mendengar dengan teliti , taat dan ikhlas.
  11. Elakkan dari mengabaikan, meragui dan menimbulkan masalah sehingga mengundang amarah .
  12. Bersikap terbuka dan membincangkan masalah / kebimbangan anda kepada pasangan anda .
  13. Jika salah seorang dari kamu marah , yang lain harus tenang .
  14. Jangan berhujah. Katakan 'MAAF ' sama ada betul salah kita atau tidak.
  15. Sentiasa berdoa untuk kebahgiaan perkahwinan, kasih sayang bertambah dari hari ke sehari
  16. Sentiasa bersyukur kepada pasangan anda.
  17. Selalu cakap 'Aku Cinta Padamu ' kepada pasangan anda.
  18. Memahami antara satu sama lain.
  19. Ada "eye contact" semasa bercakap.
  20. Makan bersama-sama, basuh pinggan dan berdoa bersama-sama.

aku rasa bukan doploh da. kalau dikira perkataan koma (,) dengan perkataan dan (&). da jadi limaploh da semuanya. tapi sebenarnya kau letak la dua ke doblas ke doploh. benda ni semulajadi. kalau kau baca tips ni & hafal pun tak guna. sebab kadang menda ni semua ada dlm kehidupan kita. menda ni basic kot. semua orang tahu. tapi kadang-kadang manusia, alpa. takde yang sempurna. apa-apa pun, mana tahu dalam doploh ni. amek dua tiga je buat tiap-tiap hari. tengok bertambah manis ke bertambah bengis. HAHAHAHA...


pssssttttttttt : aku doakan supaya semua orang bertabah dengan segala dugaan dan pancaroba. kau ingat orang yang up status laling-laling tu bahagia benar? takde sesekali tersentuh? makan hati? takde? tipu la tu. kadang dorang sama je. malah, mungkin lebih teruk. jadi tabahkanlah hati dan pergi gym. eh~


13.2.14

angpow | CNY

Assalamualaikum  w.b.t.....& salam sejahtera.


sedar tak sedar. CNY tahun ni aku dah berstatus : berkahwin.
yang mana pada kepercayaan cina piau. orang da kawen tak dapat angpow. 
aku pun sajalah bergurau senda dengan colleague.

aku : alaaaaa...tak dapat da la angpow CNY tahun ni sebab da kawen. 
colleague : lebih baik kawen daripada dapat angpow CNY, bib. 
aku : erkkkkkkkkkkk.... @#$%^&*_(*&+_@#$

HAHAHA...kata-kata dia buat aku da tak heran dah dengan angpow CNY. 
sebab kita sebenarnya dapat benda yang lebih baik kot dari tu. 
tapi masih lagi alpa dan mendambakan benda yang tak seberapa. 
ekceli ayat aku nak bombastic-mista-loba-loba...takde la dambakan sangat. 
aku just sekali lalu terfikir. da kawen memang tak dapat angpow eh..? kuikui~

tapi sebenarnya aku lagi tak paham kenapa sekarang ni kecoh sangat pasal sukan bolasepak kat Malaysia ni. sebab aku tak nampak sangat prestasi tapi lebih kepada kontroversi. ke aku memang buta bola..? 


psssstttttttt : CNY tahun ni aku sambut kat rumah orang kawen belah husbennnnggg. ada ramli sarip ngko.."oh teratai bunga indah.lalala...." ewah~


11.2.14

client | OH | client

Assalamualaikum w.b.t.............


lately ni kehidupan aku kat opis ni cam tak terurus.
aku tengah test sistem ni. teringat project implementation satu lagi.
tengah aku teringat yang tu. bos aku tanya perihal sistem lagi satu.
tu belum lagi nak layan email kata bugs la. tak gheti nak guna sistem la.
tak cukop tu. internet offline kat tempat dia, kol aku. ape kejadnya ?
yang memory server dorang full pun, mohon pencerahan dari aku.
uwa...sedihnya lahai mengenangkan sikap client yang makin extreme.

tapi...aku rasa. mana best pun tempat kerja kau. masalah tu mmg ada.
kalau aku rasa down. aku ingat kawan-kawan aku ada yg lg susah.
belajar tinggi-tinggi sampai cucur atap. pun kadang kerja tak menentu.
jadi, aku bersyukur & teruskan berkerja dengan karenah manusia aneh.
keanehan mereka kadang terlarut bila aku layan lagu yang kadang tahpape gak.

sesekali aku rasa nak jadi cikgu serta merta. at least ada cuti yang panjang.
walaupun orang kata jadi cikgu payah gak. tak memasal kena dakwa rotan murid.
sesekali nak jadi tukang jahit. menjahit sambil layan Dil To Pagal Hai.
sekali baju orang kau salah potong. tak memasal...see, semua kerja ada suka-duka.

tapi sekarang ni yang aku rasa takboleh blah org duk post pasal duit. 
then, cakap orang lain taknak berjaya. depa sambil tidor duit masuk. 
gila tipu semudah tu...tak agak-agak nak membongak kot ye pun. hiuhiu...


psssssttttttt : walau ape pon pekerjaan yang dilakukan, bak kata lirik lagu encik mimpi. "Oh Ikhlas-Ikhlaskanlah.. Hatimu."

7.2.14

Hi-Tea | Kuala Lumpur

Assalamualaikum w.b.t..........

hari tu g hi-tea dekat Hotel, area Bukit Bintang dengan suami.
sebenarnya sebab takde plan ape-ape hari minggu.
aku rasa okla mi goreng mamak dia. sedap..yang lain tu biasa-biasa je.
aku makan sikit-sikit. tapi kalau boleh nak rasa semua menda kat situ.
sebab biasala hotel kan. decorate makanan dia mestilah menghairahkan.
nama pun hi-tea bukan kenduri kawen. takde nak lauk kenduri sangat.

antara makanan dia : nasi goreng. mi goreng mamak. seafood dalam ais. mi kari & mi sup. mushroom sup. salad berbagai2 kekdah dgn thousand island bagai. korang buh la sendiri. cucur udang. dessert. lauk macam sayur campur. isi ikan masak ape ntah. ayam masak merah. dessert macam kuih bengkang. kuih karipap takde, jadi failed!. buah2an : stroberi tembikai oren betik dll. eskrem. ABC..cendol takde. failed! tu je la yang aku ingat setakat ni. ahai..

aku bagi 3*...lepas dah makan tu. kitorang pun gerak ah. 
dah lama tak g sogo, jadi layanla. aku pun igt nak tengok bawal aidijuma. ewah~
sampai je sogo. aku pening..mungkin sogo da buat sistem macam menara KL.
membeli belah dalam keadaan berputar. mcm restoran berputar menara KL.
tapi ternyata aku salah. bukan sogo yang berpusing tapi kepala aku.
baru plan nak g karaoke kononnya layan lagu kak melah sebarang dua. 

Hakikatnya, aku muntah yang tak terbendung dekat Pertama Complex. 
nasib sempat g toilet. kalau tak..bertaburlah muntah aku kat  PC tu.
masuk kereta. muntah lagi..nasib ada plastik hotel aku rembat dl. ghasakla.
singgah rumah kakak ipar sebab tu je destinasi yang paling dekat. munta lagi.
salah aku ke salah makanan ke salah Sogo? hiuhiu~ 

tapi aku makan tak banyak mana kot. seafood aku tak sentuh. ABC. salad pun.
banyak menu aku sebut kat atas tu aku tak makan. suami aku steady je.
turun 5kg aku tau dalam sehari tu. muntah punya pasal. ok tipu sangat.
tapi aku tak salahkan hotel tersebut. mungkin salah aku alergi pada pinggan hotel.
selera kampung sangat. untungla takde la high maintenance nak jaga aku. 



psssssssssstttttttttttt : moralnya, makan biar berpada-pada, kalau tak terimalah padah.

28.1.14

Sarjan | oh | Sarjan

Assalamualaikum w.b.t......

semalam dapat miskol dari no tak dikenali. try google..
results : Pondok Polis Selayang. 
eh eh..da kenapa? pondok polis sgt tau. 
then, lagi sekali dia kol. sempatla aku angkat kali ni.
dia beritahu kol dari pondok polis selayang. walhal aku da tahu da. 
cuma aku macam pelik la apsal lak tetiber kol?

antara aku rasa conversation kitorang :-
polis : cik Habibah ke? ni dari pondok polis Selayang. ada surat utk cik. 
aku : oh yeker? surat apa tu? pondok polis Selayang tu dekat pasar malam tu ke?
polis : cik ada mohon jadi polis ke? yer..pondok polis dekat pasar pagi tu. cik boleh datang ambil sekarang. 
aku : sekarang? sy tengah kerja. sana buka sampai pukol berapa?
polis : cik ni da kerja ke? terus nada macam nak marah. sini kalau kami buka 12jam orang ramai susah nanti kalau berlaku apa-apa. so, kalau cik nak datang bila-bila. cik datang je. sebab kami ni polis sentiasa ada. 24jam....cik nak jadi polis. cik kena tahu benda-benda macam ni. cik boleh datang ambil selepas waktu kerja cik. kami sentiasa menunggu kedatangan cik.
aku : erkkk...oh ok. nanti saya ambil ya. Terima kasih. 


fuhhhh...garang baq ang. terkejot tahu kena bebel dengan polis. tak memasal. nasib aku tak tanya. wujud lagi ke pondok polis selayang tu? kekekeke....kalau tak, mampos aku kena lagi lapanploh das bebelan. minta maafla abang or pacik polis. saya tak maksudkan pun. cuma saya ingat pondok polis tu da totop. HAHA..


psssstttttt : jen jen jen...layakkah aku? BMI kena 19-26 katako. ko hado? aku takhado. HAHA...

10.1.14

apa | perasaan ?

Assalamualaikum w.b.t.............


DUGAAN ITU INDAH...yer, sangat indah ( sedap&sejuk hati ni)
aku sedikit busy. menyiapkan User Manual untuk client.
cuma aku just nak tanya je tentang perasaan korang.
adakah sama dengan apa yang perasaan aku hadapi sekarang ni.

1) company aku nak pindah office. dekat area PJ. yer..jauh dari rumah aku. tapi aku tak kisah, InsyaAllah akan dipermudahkan aku untuk ulang-alik ke sana. 
2) AKAN TETAPI akibat dek perpindahan tu. company aku memerlukan kewangan yang tinggi. Oleh sebab itu, dengan takde rasa bersalahnya diumumkan bonus kitorang hold dulu. hutang gitu katanya. yer.. H.U.T.A.N.G. 
3) DAN....FYI, company aku mempunya staff yang sangat ramai. yer...SANGAT. ada 5orang semuanya. ramai angat~

siapa-siapa ada iklan jawatan kosong ke ape nak rekmen kat aku, silalah. hikhik. aku rasa aku perlukan penghijrahan.. "Hijrah itu pengorbanan. Hijrah itu perjuangan."



psssssssssttttttttttt : takpelah...sabarlah hati. mungkin semua ni ada hikmahNya.

6.1.14

baju | hujan | hilang

Assalamualaikum w.b.t..........


Entry pertama sejak tahun 2014 ni. macam mana permulaan 2014 korang?
aku harap semuanya berjalan dengan baik dan dipermudahkan.
cuma pada aku, baru-baru ni hati aku jadi hancur lebur. yer...lebur.

pasal hari pertama datang kerja lepas new year cam biasa, merempit.
tak memasal balik tu baju hujan aku hilang. kena songlap..kuajaq.
aku rasa dorang buat aktiviti mencuri ni secara besar-besaran.
sebab masa aku perasan baju hujan aku hilang DAN......
sederet motor kat situ. bakul dorang memasing kosong. kasihan!

tak cukop lagi tu. aso aku kat London da start berkira-kira dengan aku.
dan mulai selepas ni, aku akan berkira dengan baik dengan kau.
benda ni bebetol buat hati aku hancur lebur. dan sekaligus.......
aku da berkira-kira untuk cari kerja lain immediately. tercalar betul hati aku.
dalam company aku kerja. dekat sinilah kerja lebih banyak dari staff.
10 : 1 { beban kerja : staff }

tapi aku tak kisah, aku hadap je. walaupun terlalu banyak project.
kadang aku tengah test sistem ni. teringat project implementation satu lagi.
tengah aku teringat yang tu. bos aku tanya perihal sistem lagi satu.
tu belum lagi nak layan email kata bugs la. tak gheti nak guna sistem la.
lepas tu tak kurang juga yang nak buat amendment setiap hari. fuhhhh....
tak cukop tu. internet offline kat tempat dia, kol aku. ape kejadnya ?
yang memory server dorang full pun, mohon pencerahan dari aku.
berbagai-bagai kekdah client yg extreme kebelakangan ni. pening ah...


psssssssttttttttt : kesimpulannya sebenarnya, mana-mana pun kau kerja. menda-menda cenggini mesti ada. jangan tipu walaupun ko ada skandal dgn bos pun. staff mesti menyampa dgn kau..kan masalah juga tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...