25.4.13

Banyak | Cara | Bersedekah

Assalamualaikum w.b.t....................

tetiber aku rasa nak cari sesuatu mengenai "sedekah"  dan sehinggalah aku terjumpa hadith di laman web JAKIM. aku rasa menarik...seperti yang kita sedia maklum bertasbih, bertakbir dan segala kebaikan yang niat kerana Allah juga adalah dianggap sedekah. Mudah bukan?

Maka, sempena kempen-kempen untuk PRU13 bagai ni. marilah kita bersedekah dengan cara menguatkan tali silaturahim bukannya maki sana. maki sini. dan tak lupa juga...usah berkempen di tempat-tempat tak sepatutnya. contohnya, dalam kelas ketika mengajar. ahai....kesal.

Riwayat: (al-Bukhari)

Hadith: 
Dari Abu Dzar r.a katanya:Beberapa orang sahabat Nabi SAW pernah berkata kepada beliau,:Kaum hartawan memperolehi pahala yang lebih banyak. Mereka solat seperti kami solat, puasa seperti kami puasa dan bersedekah dengan sisa harta mereka. Jawab Rasulullah SAW:Bukankah Allah telah menjadikan berbagai macam cara untuk kamu bersedekah? Setiap kalimah tasbih adalah sedekah; setiap kalimah takbir adalah sedekah; setiap kalimah tahmid adalah sedekah; setiap kalimah tahlil adalah sedekah; amar makruf dan nahi mungkar (menagajak kepada kebaikan dan melarang kepada yang mungkar) adalah sedekah; bahkan pada kemaluanmu pun terdapat pula unsur sedekah. 
Mereka bertanya:Kalau begitu, adakah kami mendapat pahala jika kami memuaskan nafsu syahwat kami? Jawab Rasulullah SAW Jika kamu melakukannya dengan yang haram, tentunya kamu berdosa. Sebaliknya jika kamu melakukannya dengan yang halal, kamu mendapat pahala.


Huraian Hadith: 

1. Sedekah adalah sesuatu yang dapat menambahkan pahala seseorang selain daripada amal ibadat atau kebajikan yang diwajibkan untuk dilakukan.

2. Sedekah yang paling mudah adalah dengan menggunakan anggota badan seperti senyum yang tidak memerlukan sebarang tenaga mahupun wang ringgit. Begitu juga dengan berzikir kepada Allah yang hanya perlu diucapkan dengan lidah atau hati. Malah setiap sesuatu yang dilakukan dengan niat kerana Allah adalah dianggap sebagai sedekah.

3. Orang yang memiliki banyak kelebihan sama ada berupa harta benda, kekayaan, ilmu dan sebagainya selayaknya menginfakkan nikmat Allah tersebut untuk membantu mereka yang memerlukan. Dengan itu hubungan antara anggota masyarakat menjadi lebih kukuh tanpa timbul perasaan dengki dan iri hati antara satu sama lain.

4. Bersedekah adalah tanda bahawa seseorang itu mensyukuri nikmat yang dikurniakan Allah. Sebaliknya orang yang bersifat kedekut adalah orang yang tamak. Sedangkan Allah SWT sahaja yang memiliki segala sesuatu dan Dia berhak merampas kembali nikmat tersebut pada bila-bila masa yang dikehendaki-Nya. Oleh itu Islam mengatakan bahawa keberkatan rezeki itu adalah bergantung kepada cara bagaimana seseorang menyalurkan rezeki yang diperolehinya sama ada kepada kebaikan atau keburukan.

2 komen panas:

Diana said...

Setuju dengan entry Bib!!

Jom senyum.. =)
Itu juga adalah sedekah...

Bib,
akak ada tag Bib untuk satu GA..
hihii... Jom joint... =)

Cik Bib said...

@Kak Diana : heh...tq kak.
aha..senyum itu sedekah.
wah...GA ape tu? okeh..nanti saya tgok n join yer. InsyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...