31.12.13

Bye 2013 | Hye 2014

Assalamualaikum w.b.t.........


sekejap benar rasanya masa berlalu. pejam celik pejam celik.
hari berganti hari. tahun berganti tahun. usia pun makin meningkat. ishk3x!
2013 ni aku rasa banyak sangat tinggalkan kenangan yang besar-besar. 
semuanya yang memberi kesan yang menusuk & efek dalam sanubari gitu.

25-05-2013 : Bertunang. cam tak caya je masa ni aku nak bertunang. ahaila...
03-09-2013 : Mak operation kaki. Alhamdulillah operation berjaya. mula-mula sedikit bleeding.
02-10-2013 : Keadaan mak tak stabil masa ni. mungkin kesan daripada pengambilan ubat masa operation kaki & ubat-ubatan yang selama ni diambil. pengalaman yang sangat sukar buat aku dan Alhamdulillah. mak kuat semangat dan beransur pulih.
01-11-2013 : Menikah. Lagila tak percaya...tapi bak kata Ustaz Kazim Elias, "Kalau Dah Jodoh"
31-12-2013 : Boleh balik pukol1. 
semoga tahun 2014 akan menjadikan seorang yang lebih baik.

aku tak kisahla ada yang cakap or kaitkan sambut ke wish tahun baru ni dengan hari jadi ayam dia ke ape. tapi pada aku nawaitu. jangan kau sambut g "hulurkan tangan tambahkan beban" pada pakwe-makwe, makbapak kat luar sana dgn sambutan yg bukan-bukan sudah. Jaga batas-batas pergaulan di malam tahun baru dan malam-malam ape sekalipun. 

lagi satu, yang prihatin sangat nak adakan perhimpunan jadah tu. bawa-bawa la mengaji kat rumah. qiamulail supaya terbuka hati pemimpin agar memerintah dengan lebih amanah dan berkesan. ni da kenapa kau pulak yang menambahkan lagi kepayahan yang da cukup payah tapi kau guna moto agama la, nilai insaniah la yang mana aku rasa dalam diri kau pun belum tentu ada. 

Nasihat aku, lupakan je la kecekalan korang yang nak adakan kekecohan (pada aku) tapi barangkali jihad (pada korang) sebab kau mungkin menyusahkan orang lain yang sepatutnya boleh merasai nikmat hari ini bersama keluarga mereka, anak-isteri dorang. tapi sebab nak layan korang. dorang terpaksa la berjaga. ye dak? renung-renungkan, selamat tahun baru ya. 

Aku minta maaf pada keluarga, kawan-kawan, anda-dan-juga-anda yang kita baru kenal. semoga setiap hari dan tahun adalah hari dan tahun yang lebih baik. Jaga hubungan sesama manusia dan Allah S.W.T. 

 psssttttttttttttt : aku nak blaja menjahit. yer..menjahit! menjahit! menjahit!

23.12.13

aku | dulu | sekarang

Assalamualaikum w.b.t..........


hai..lama tak tulis blog. busy dengan ntahler tak tahu.
mungkin sebab baru tukar Astro Beyond. ada beberapa rancangan baru.
atau mungkin sebab sibuk melayan anak buah yang tgh cuti sekolah.
nampak tak? langsung bukan guna alasan sebab aku da kawen, jadi aku busy.
tidak...tidak sama sekali. hikhik...

cuma weekend aku la kan macam busy. maklumler, jumpa masa weekend.
masa tu la nak dating. masa tu la nak rileks kat rumah. semuanya weekend la.
tapi...tak bermakna aku takleh reply whatsapp maupun we chat kawan-kawan.
kecuali aku tak buat data plan. nota aku padam. atau line internet kuajaq.
so, teruskanlah dalam menghantar info-gosip berguna terus kat aku.

taburan cuti aku sekarang ni masih kabur. cuti-kerja-cuti-kerja-cuti Krismas.
so, sapa-sapa tanya Krismas aku g mana je? jawapannya.....
aku duk rumah je main salji & luncur ais. cuti sehari je katako.
apa-apa pun, aku masih aku yang dolu-dolu-dolu dan takde istilah sekarang.



psssstttttttttt : teringin nak pergi kelas Aerobik balek. nak kekal langsing persis Neelofa. ewah~

12.12.13

inai | OH | wannorinai

Assalamualaikum w.b.t............

hari ni aku nak sembang pasal inai sebarang dua. ececeh ngayat....
ok...ekceli masa aku menikah ritu aku ada gak pakai inai.
since majlis belah lelaki sebulan selepas majlis kami. so.........
aku kena la repeat pakai inai. dan...kali ni aku terpikat dengan @wannorinai.

aku sebenarnya saja je la kan nak pakai inai ni masa kawen.
lepas ni ntah bila la aku nak pakai inai lagi. almaklumler.....
semua family aku da kawen. nak tunggu anak buah aku kawen..makan 10tahun la.
tapi kalau nak tunggu adik ipar tu..insyaAllah kot la 2-3 tahun lagi kot kan.

in progresssssss................
wearing inai "like a boss"
H

so, sebab ni kali kedua aku pakai inai. maka, aku decide konsep #savebajet.
pakej dia kalau korang datang kat & buat kat spa RM 99 je. kira ok la sekali sekala.
@wannoorinai ni pon still ada buat perkhidmatan terus datang ke rumah.
kalau korang nak tau info details. korang boleh wasap/contact : 0166027253

B2B memang aku recommended la datang sini.
time aku pilih² design dekat album akak ni. eh eh eh eh...ramainya retis.
Antaranya : apexluniey, liyana jasmey, abby abadi, ieda moin, nabila huda, fiza elite, emeldaadlin, norjuma habib, haizi, dinaz, abby abadi, mimienorman hakim & ramai lagi ah.
so, siapa-siapa nak cari inai kan. korang boleh try kat sini.


** B2B = bride-to-be

pstttttttttttttt : kalau korang amek pakej SPA utk pengantin kat dia. inai ni consider FOC. best kan?

2.12.13

Hai | Disember

Assalamualaikum w.b.t.........

"Arini genap sbulan aku n isteriku berumah tangga..trima kasih krn mnjadi isteri dan sahabat ketika abg susah or senang..semoga hubungan kite dberkati n brkekalan hingga ke jannah..amin...i love you so muchhh.."

ecececeh...beliau da pandai berkata-kata puitis. kalau tak...pakej birthday aku pun siap tak ingat. sobsss..... korang dengar lagu Juliana Banos - Cinta Gila. gitula kekdahnya aku & beliau. tapi kan rasa cam sekejap je masa berlalu. da sebulan da kitorang menikah. 

apa-apa pun, baru sebulan melayari kehidupan sbg suami isteri. banyak lagi ranjau yang bakal dilalui. contohnya sekarang ni. kena berkorban sorang di sinin. sorang di sinun...weekend je la pun dapat jumpa. sementara tunggu dapat tukar Kolumpor kan. kita layan je ah dulu. 

semoga ikatan perkahwinan yang sebulan jagung ni akan sentiasa dilimpahi keberkatan dan kebahgiaan. semoga kami, korang dan korang semua juga berbahgia hendaknya. 


psssstttt : ehem...sabtu ni nak jadi perantin lagi sekali versi Melaka puloksss. layan...zaaaazzzz!

26.11.13

mana | nak | dating ?

Assalamualaikum w.b.t..............

ehem..ehem..hari ni da doplohnam hari jadi isteri orang.
sebab menikah 1hb. maka, senang la nak kira kan. kot ye nak countdown² ni. #motif?
oleh sebab kami berjauhan gitu atas dasar komitmen terhadap kerja.
maka, masa yang berkualiti adalah hanya sabtu ahad. dan..dan..dan..
antara topik yang selalu dibincangkan. nanti balik kita dating eh. eh. eh.


beliau : nanti balik kita g dating ye, anja.
aku : baiklah ling. kita nak dating mana ye ?
beliau : kita pergi tempat yang kita takboleh pergi masa sebelum kawen dulu.
aku : hah...mana tuh ?
beliau : ala...kalau ajak mesti taknak & takboleh. makabah marah kan nanti.
aku : lohhhh...mana tu ?
beliau : Genting jom.
aku : errrr...tapi...tapi...Genting tutup. 3 tahun lagi baru buka.
beliau : ye ker? kenapa pulak tutup?
aku : alah...kan ada baca dlm paper ke ape ritu. tempat lain lah tapi taknak iCity.
beliau : Ulu Yam ok gak.
aku : ok..kita g jalan kaki jelah kalau camtu. bagpackers. #hampa


pssstttttttttt : bila dah ada lesen boleh dating ni. tetiber cam takleh nak fikir lak mana tempat best dan tak memenatkan untuk sabtu ahad. mihmihmih...idea plz.


Berkelanalah | Berusahalah


Dan tiadalah duduk setempat bagi orang cerdik dan beradab itu dianggap sebagai rehat. Tinggalkanlah tanah air dan mengembaralah,

Berkelanalah, engkau akan dapat pengganti orang yang kamu tinggalkan
Berusahalah, kerana keindahan hidup itu ada pada berpenat-penatan. 

Aku melihat air yang tenang bertakung, 
mencemar kandungannya sendiri.
Sekiranya ialah mengalir, ia akan baik, 
sekiranya ia tidak mengalir, tercemar.


psssstttttt : marilah kita mengembara. orang lain pon da sampai Langkawi.
kita ni hah..? tetttt...


15.11.13

merasa | terasa

Assalamualaikum w.b.t...........

ehem...entri kali ni aku da jadi isteri orang. jangan takcaya.
aku pun tak percaya. ehm...aku selalu baca time nikah orang nangis.
tapi menda ni tak terjadi pada aku. aku nangis part bila salam makabah.
"makabah....anak makabah sorang ni da jadi bini orang. takpe ke ?"
yela..lepas apa semua yang aku-mak-abah lalui. Alhamdulillah...syukur sangat.
akhirnya, kan aku da banyak kali cakap. cepat ke lambat. kalau da jodoh, tak kemana. siapa sangka kawan yang aku kenal hampir seploh tahun. da jadi suami.

apsal tajuk entri dengan cerita aku semacam takde kaitan langsung ?
sebenarnya kat sini, aku nak pahatkan sikit perasaan kebelakangan ni.
untuk majlis walimatulurus ni, merasa la aku susah senang pahit manisnya.
pedih memang pedih. perit memang perit. tapi sebab abah selalu pesan,
"kalau saat² macam ni ada rasa terguris or terkecik hati kat memana, simpan dulu."
betul cakap abah. memang kena simpan. sebab kalau kau lontarkan, boleh merana.
Alhamdulillah...semua rasa tu aku da merasa. setiap orang boleh melaluinya.

dan satu lagi rasa yang aku taknak rasa tapi aku sedang rasa ---> TERASA.
padanla muka kau kan. da kenapa kemaen lambat plak kau nak kawen. ahai...aku takde la mengharap sangat. tapi bila terkenang aku selalu berkobar² attend majlis orang.semacam rasa ralat. 

mungkin masing² da busy dengan life dorang. takpe la.
ada yang dah kawen. da tak layan da kenduri² kawen ni. tak cukop tu...yang tak kawen pun masih juga tak sampai. mungkin sebab majlis aku biasa-biasa. takde VVIP bagai. kat dewan pon tidak. kat ceruk nun pedalaman sana...susahnya la pun orang nak datang.

tapi sebenarnya TERASA ni tak baik. kita kena bersangka baik. mungkin dorang ada hal² lain. mungkin sebab tak datang majlis aku. hari dorang lebih baik, berjalan lancar atau masa dorang masa tu digunakan dengan banyak perkara manfaat. walaupun dorang tak datang majlis aku. aku yakin dorang masih mendoakan aku. TERASA... ? siket la. 

apa-apa pun, terima kasih buat semua family, saudara-mara,  kawan² dan semua yang bertungkus lumus dan sentiasa mendoakan. Terima Kasih & maaf andai ada terkurang kat mana².   
abang kasim selamat & combi....uhuk3x!

pssssssstttttttt : semakin jadi bini orang, semakin sensitif oit. terasa manjang...chait!

29.10.13

jempot | jejempot

Assalamualaikum w.b.t................


hari ni dah 29hb dah. tinggal beberapa hari je nak hari jumaat.
eh eh...da kenapa sesibuk pulak citer pasal hari jumaat?
ehem...maklomlah, hari jumaat ni insyaAllah tukar status siket.
eceh..kemaen tau siket. bajet market la sangat. ahakssss!
memang takdapat dinafikan, nak menjengah kepada kehidupan yg lebih diberkati, kita akan diuji dengan macam-macam keadaan. so, aku cuba buat mana termampu. susah jugak nak kawen ni. stress siket la.

TAPIK.....takpela.
kot la ini cuma ujian kecil je untuk aku jumpa dugaan selepas kawen ke kan.
so, hadapilah dengan tabah. InsyaAllah segalanya akan dipermudahkan.
Allah Maha Pengasih dan Penyayang.
macam apa yang pernah terjadi pada tahap kesihatan mak aku hari tu.
satu pengalaman yang amat dahysat. yang tak pernah aku lalui.
tapi hari ni, Alhamdulillah. mak makin beransur pulih. syukur sangat.
mungkin sebab aku dah mulai menjauhiNya pada masa tu.
maka, didekatkan aku padaNya dengan cara begini.

dan, mungkin lagi sekali ni pun sebab aku sudah mulai menjauh dariNya.
oleh itu, sekali lagi aku diuji supaya tak lupa lagi padaNya.
apa-apa pun, semoga segalanya dipermudahkan. doakan yer.

---------------------------------------------------------

so, di kesempatan ni. aku nak invite la korang yang mana aku ter"miss".
jempotla datang ke majlis perkahwinan aku yang tak disangka-sangka.
eceh kemaen tau ayat nak bombastic-mista-loba-loba.
semoga dengan kehadiran korang, akan memeriahkan lagi majlis tu nanti.



pssssttttt  :  kemaen tau kawan-kawan aku countdown-countdown kan majlis aku. 

19.10.13

Temuduga | PPTM | RISDA

Assalamualaikum w.b.t...........


minggu lepas dalam kesibukan menjalani kehidupan seharian.
aku sempatlah pergi temuduga untuk Penolong Pegawai Teknologi Maklumat, RISDA.
dalam senarai nama yang dorang lampirkan dekat website ada 61 orang semuanya.
termasuk staff RISDA berapa ramai. tapi takpe la. rezeki masing-masing.
aku kena batch yang pertama. 09102013/Rabu/2:30 petang.

pagi tu la baru nak pergi amek gambor passport. pagi tu la fotostat sijil2.
semua la pun nak buat hari tu. syukur dipermudahkan jua. 
yang datang masa tu. macam-macam...aku igt aku je bersusah payah.
tapi tak jugak. ada orang yang lebih susah. dari Johor, Ipoh, Terengganu pun ada. 
lebih kurang 20 orang yang datang untuk sessi tu. dia ada 2 sessi lagi utk esok. 
lepas tu, masuk la dulu calon-calon dari RISDA. staff didahulukan. 
tapi tak kisah la tu. rezeki masing-masing kan. so, cuba je la. 

kali ni, temuduga dibuat sekali 4-5 orang. jimat masa dan tenaga penemuduga. 
aku group ke-3. debar dia pon jadik seksa menunggu lama-lama. 
dah la group dengan jejaka-jejaka. lemah semangat dibuatnya.
sebab aku selalu dipandang rendah oleh penemuduga kalau ada lelaki. 
punya la cool bebudak lelaki zaman skrg ni. aku duk debar sakan. 
kitorang ber4. sorang main candy crush. sorang tidor. sorang duk hilang ntah mana. 
last-last masuk, tu diaaaaaaa..... lelaki - AKU - lelaki - lelaki. 
ada 3 orang penemuduga. sorang pemerhati. kemaen tau ada pemerhati. 
semua pengarah-pengarah RISDA yang aku duk hafal nama deme. 
choiiii la dia pakai nametag. sia-sia aku hafal. KAHKAH....

----------------------------------------------------------------------------

SOALAN PERTAMA : dia suruh perkenalkan diri. latar belakang segala bagai kan. sorang-sorang. so, korang citer je la pasal korang sehabes-habesnya. ghasak!

SOALAN KEDUA : sebab ni jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat (PPTM), For sure dia tanya pasal sistem & pasal IT. pun sama. korang citer je la pengalaman korang sepanjang penglibatan dalam IT. tapi dia asik tanya pasal membangunkan sistem je. so, jawabla yang termampu. ape sistem korang pernah buat masa zaman belajor dedulu. korang sembang je la. 

SOALAN KETIGA : dia tanya pulak pasal website dorang. korang ada apa-apa nak komen pasal website dorang? sila la komen. aku tak tau nak cakap ape. cuma aku cakap. apa yang aku nak cari semua ada. senang buat carian semua. tu jela. bagi aku. ok la...sebab website badan berkanun. takyah nak serabut sangat. nanti tak jumpa info yang kita cari.

SOALAN KEEMPAT : penemuduga lelaki ni cakap pasal BR1M pulak. aku hafal nama menteri kot. selamba dia tanya pasal BR1M. cisss....so, ni dia lebih kepada minta pendapat. korang setuju tak dengan BR1M. so, kalau setuju, huraikan. kalau tak setuju pun huraikan. dia nak tengok cara korang berfikir & bersembang pasal perihal isu semasa. sekarang ni kan kat FB banyak keyboard warrior. setakat korang nak huraikan menda politik ni aku rasa. mesti takde masalah. tapi kitorang yang depan penemuduga tu da macam tak boleh berfikir da. pendapat aku pun entah nak diterima pakai ke idak dek penemuduga tu. tapi ghasak la kan. yang penting aku masih mampu berkata-kata. daripada nebes dan terus membisu. wah gitu...

----------------------------------------------------------------------------

so, untuk temuduga yang ke-800 kali aku attend ni. aku harap dapatlah membantu korang sedikit sebanyak siapa yang bakal menghadapi temuduga kat RISDA atau mana-mana tempat. Good Luck. cuba je.. tak dapat takpe. mungkin ada rezeki kat tempat lain. yang penting at least kita ada pengalaman pergi temuduga. Maka, jangan putus asa yok!



18.10.13

Doa | Buat | Emak

Assalamualaikum w.b.t.............


lama tak tulis blog. masa aku terlalu padat.
masa untuk diri, mak, kerja, perihal kawen.
24hrs/7days tu adalah tidak cukop bagi aku.
dugaan Ilahi boleh datang dari berbagai bentuk.
kita sebagai manusia, kenalah bertabah & mohon pertolongan dariNya.

baru-baru ni, kesihatan emak aku tak berapa baik.
ekceli mak baru lepas operate lutut, Total Knee Replacement (TKR)
sebab cecair pelincir pada lutut dia da kering. dan perlu ditukar.
ikutkan hati, memang taknak mak operate segala bagai ni.
tapi atas nasihat doktor & tak sampai hati tengok kaki mak sakit.
mak pun dah sedia nak operate. jadi, kami doakan & setuju mana yang terbaik.

03092013,
mak aku operate lutut. dan Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.
lutut mak semakin baik tapi makan masa jugak. pengalaman jaga mak.
sebelum/selepas operate.agak mencabar. pengalaman yang baik buat aku.
hari-hari rindu dekat emak, masakan emak, kdg2 sedih tengok mak tak sihat.
mujur bos aku faham & boleh tolerate dengan masa kerja & jaga mak.
follow up hospital pun dah bersusun-susun, cabut jahitan. appoinment fisio.

masa bawa mak g K.K Selayang
tapi 03102013, 
sesuatu yang lebih hebat datang bagi menguji aku & family.
mak yang kami jaga setiap hari tadi, tiba-tiba disahkan mengalami kegagalan pada kedua-dua belah buah pinggang secara tiba-tiba & kandungan toxic dalam badan mak pun tinggi (879). masa tu, aku rasa pertama kali terjadi dalam kehidupan aku. yang mana aku bebetol rasa  hampir kehilangan insan yang paling aku sayang & paling aku rapat. sedihnya bukan calang-calang. #pergh ayat aku kemaen.

suasana ketika tu memang sangat lain, dari Klinik Kesihatan Selayang & Jabatan Kecemasan Hosp Selayang. seterusnya di Zon Kritikal/Merah dengan kondisi yang tenat + 2x degupan jantungnya terhenti tapi doktor dapat balik degupan tu dengan mesin CPR. Kemudian dipindahkan ke Wad 9C katil 22 sebelum dimasukkan ke ICU selama 7hari. dan keluar ICU pada 10102013, ditempatkan semula di Wad 9C katil 22 untuk perhatian penuh. 

sehari-hari aku semacam tak percaya dengan apa yang dah berlaku.sangat pantas. dan terlalu banyak hikmah yang aku dapat dari setiap apa yang aku lalui masa ni. dan juga peringatan daripada Pencipta kepada hambaNya. syukur Alhamdulillah. 

semoga makabah diberi kesihatan yang baik & kita sebagai anak dapat berkhidmat dengan baik dan menjalankan tanggungjawab kepada ibubapa selagi kita diberi kesempatan. 

kad kami bagi penghargaan dekat doktor yang bak dan juga staff nurse
tu port aku tidor kat wad 9C. masa ni da duduk dekat bilik selesa siket
kawan orang Asli aku yang pertama kat ICU
misiku kubib semangat waja bawa emaknya lahai pulang beraya
Alhamdulillah. dapat melihat senyuman pada wajah seorang ibu.


pssstttt : terima kasih buat semua  yang mendoakan. hanya Allah S.W.T yang mampu membalasnya dengan memberi kebaikan buat korang semua. jempot datang eh kenduri kawen kita... #eh eh tetiber plak.

30.9.13

Ujian | Saringan | HIV

Assalamualaikum w.b.t.......


dalam kesibukan jaga mak. dalam masa tu jugak la aku gedik wat Ujian Saringan HIV.
sebelum aku nak pergi buat HIV test ni. aku asyik fikir susah je nak wat ujian ni.
aku mesej kawan aku yang da pernah buat. aku Googles lagi. macam-macam fikir.
NTAHAPAHAPANTAH.

aku asik tanya kawan aku. nak ambil borang katne? nak bawa ape g klinik?
sebab ada aku google kata kena download siap-siap borang la ape jadah.
TIPU LA....TIPU....TIPU....TIPU....
satu hari tu, balik kerja. aku singgah klinik Kesihatan Selayang. kaunter da tutup.
tapi dorang tengah kemas-kemas, aku nak tanya je. kalau nak wat HIV Test acane?
staff tu kata buat appoinment & bagi aku tarikh appoinment serta borang. SETEL 1.

selama ni aku punya la cari borang apa aku nak kena bawa g klinik. takpayah kot.
04/09/2013 sehari lepas mak operate. rushing dari hospital. pergi klinik kejap.
senang je pun wat menda alah ni. bawa borang yang dia bagi tu siap-siap isi. then,
nurse ambil darah setitis cuma. tanya amenda virus HIV ni & macam mana boleh kena?
kalau kau malas jawab. nanti dia terangkan la sikit. pastu suruh pergi jumpa doktor.

OK...part jumpa doktor pun senang je. aku macam blur sebab tak cukop tdor.
Doktor India Jejaka, aku lupa tandatangan sendiri. dia dah perli-perli.
cakap.."nebes nak kawen ke tak sabar nak kawen?"

lepas dia dah cop t/tangan segala bagai. dia bagi je aku borang tu.
aku pun dgn luhur bertanya, "da sudah ke doktor? lepas ni nak kena pergi mana? "
doktor boleh jawab tanpa kesal, "pergi jumpa tok kadi. yess...tok kadi sana. "
@#$%^&*(&$%^
kuajaq punya doktor. dia memainkan perasaan aku. nampak tak nebes aku?

Last sekali, aku bawa balik borang kaler BIRU. ada cop & t/tangan doktor.
aku tak tahu part mana nak tengok aku positif ke hape dari borang tu. ghasak!


pssstttttttttttttt : so, maknanya disini, darah kami da boleh bersatu...eh eh gatal kemaen.

23.8.13

hari ini | dalam | sejarah

Assalamualaikum w.b.t...........

TENGAHARI

fuhhhh semangat. lunch semalam pergi makan dekat Jusco AU2 Keramat.
berbekalkan kereta officemate yang sedang sarat & menunggu hari. aku drive. 
dari office. berlenggang kangkong dgn penuh berhemah. 
TIBA-TIBA kat setiawangsa ......
ada satu space U-TURN yang tidak sah dan digunakan tanpa was-was.
berlakulah situasi di mana, aku telah melanggar penunggang motosikal wanita yang sedang mengandung. #kesal

aku tak bersalah namun sebab aku terlanggar dia. jadi, aku rasa bersalah. 
semoga akak tu tak apa-apa. dah la pregnant. nasib baik dia tak jatuh teruk.
sbb aku sedang sangat slow & dia plak tak tahu dari mana tiba-tiba uturn depan kereta. 
fuhhhhh semangat. gile betol. aku berhenti tepi. nak keluar jenguk akak tu. 
tapi..akak tu terus naik motor dia dan sempat marah-marah. lalu blah begitu saja. 
neway, berhati-hati la korang dalam setiap saat pemanduan. akak ni mungkin terkejot. 
dia marah-marah aku. dia suruh aku bagi signal. aku diamkan aje. aku nak jalan terus.
aku faham maksud dia. mmg aku pun kena bagi signal utk bagi hint kenderaan blkg. 
tapi aku rasa kat tempat tu tak sesuai..sebab kalau aku bagi signal.....

kiri : signal masuk simpang kiri.   kanan : signal buat pusingan U yang tak sah.  


semoga akak tu & kandungannya baik-baik saja. berhati-hati ya kak. 
pakcik yg tlg angkat motor akak tu senyum je pandang kami. lega!
pakcik tu pun cilok motor dia belakang kami nak buat uturn tuh.. 
kepada akak tu. nak buat uturn yang tak sah. duk blkg kereta. bukan depan. tahu?
maafkan saya ya kak 1x lagi. bebetol tak perasan akak tetiber muncul potong kami.

MALAM

ntah apa nak jadi dengan aku dalam hari yang sama beza siang & malam je. 
kawan datang beraya rumah. rumah aku jalan mati. so, laluannya amat mencabar. 
kawan datang beraya naik kereta dgn husband. 
tetiber husband rasa nak potong rambut. 
datang dgn 2biji kereta. 1 kereta husband memasing keluar hangout, 
isteri-isteri beraya. ok la kan. boleh la sesembang kencang.
sembang punya sembang. isteri-isteri nak balik. tinggal 1 kereta. isteri pun redha. 
drive sendiri je la balik. tunggu husband jenuh pulak. so, mereka nak balik dulu. 

TIBA-TIBA...
mula la aksi tak berapa nak best. dimana adegan dahsyat berlaku. isteri tadi rupanya..
tak biasa drive kereta tersebut. lalu aksi merbahaya berlaku selama 10 minit. 
gaya reverse yang amat sengsara sehinggalah terlanggar pasu bunga jiran. 
isteri tadi putus asa & meminta aku keluarkan kenderaannya. #kesal. 

aku konfiden ingat dia dah biasa dalam pemanduan sehari-hari. sbb dia konfiden. 
kereta VIVA manual da terlanggar pasu bunga jiran, barulah dia ckp dia tak biasa. 
kalau aku tahu dari tadi aku da pusingkan kereta dia siap-siap. kenapa? kenapa?
kenapala tak diberitahu awal-awal yang hang tak biasa memandu. manual plak tu.  
nyaris langgar tiang lampu. dinding rumah. kereta jiran dan akhirnya, pasu jiran jadi mangsa. 

namun, dia tabah. masih mampu memandu pulang lepas keretanya direverse keluar siap-siap.



pssssssstttttttt : semoga kita semua sentiasa dilindungiNya dalam setiap apa jua yang kita lakukan. jangan lupa baca doa menaiki kenderaan ya kawan-kawan. 

19.8.13

pengantin | UiTM | OCH ♥ SYAZ

Assalamualaikum w.b.t.............

semalam ada kawan kami masa kat UiTM Perak dulu kahwin.
antara couple yang kawen di kalangan budak kelas kitorang. 
bercinta sejak awal-awal Diploma dan kekal sampai ke jinjang pelamin. 
Alhamdulillah. Tahniah OCH  SYAZ. korang mmg sweet. 


turn lepas ni pon bebudak kelas kami dulu masa diploma. 
ramai rupanya bercinta sejak dulu lagi termasuk la saya. 
cuma kisah dia lain-lain...baru best! miahahaha....
seronok. excited. jakun semua ada la semalam. dan taklupa juga sengal!


mula-mula sampai. konfiden. jalan terus. terus. jalan pakai jalan je.
tetiber nampak khemah. yeahhh...tu dia kenduri kawen. keluar.
terfikir betulke ni rumah kenduri yang dimaksudkan. aku was-was.
openhouse ke kenduri kawen? tegur macik yang baru balek dari majlis tu.
nama pengantin ni siapa ya? macik tu kata. tak igt la nama pengantin.
so, betolla ada pengantin. bukan openhouse. konfiden tanya nama bapa pengantin.
boleh je macik ni jawab tak tahu sbb dia saudara belah mak dia. HAHA..boleh plak.
aku tak tanya siapa nama mak pengantin. ntah2 tu pun dia tak tahu siapa nama. chait!
tapi lepas tu aku terfikir balik. nama bapa syaz pun aku tak tahu siapa.
JADI....ape motif aku nak tahu nama bapak dia? itu tak membantu. HAHA..

aku nekad! sebab ada geng. so, takde la aku malu sorang-sorang karang.
jalan punya jalan. dengan hadiah. lepas tu jumpa tuan rumah mungkin.
salam & terus tanya...betolke ni kenduri kawen OCH & SYAZ ?
eh..bukan. ni da salah ni.nama pengantin ni SHAHIR. #$%^&*_)(*&^%
oh yeker? maaf la ya. kami da salah ni...sobsss! blah tanpa toleh-toleh lagi.

refer balik FB events. da takleh pikir da ni. aleh2, rabbi la penyelamat.
dia orang sini. rileks je dia carik uma pengantin dalam sekelip mata. hadoi..
lepas tu jumpalah kawan-kawan lama masa zaman moda-moda dulu. RINDU !
gila lama tak jumpa. tapi memasing mereka ni ada Degree. malu iolssss. sobs!
yang paling terkejot. takde sorang pun yang berubah dari segi peel.
perangai ya tuhan. macam mana korang jumpa 6-7 tahun lepas. cenggitula!

semua sedang makan eskrem dibelanja oleh abang longggg, itiki. 
budak2 CS A & B. ni hanya segelintir. ada lagi yang lain-lain.
lama sungguh tak jumpa mereka di atas. yer...sangat lama. 
alang-alang da dekat. jempot mai singgah rumah beraya.


ain - hanim - itiki - miza - ehem - jiji

semoga korang semua berjaya dalam ape bidang yang diceburi. tak semestinya ape yang kita belajar tu kita kena jadi menda alah tu...boleh jadi korang akan dapat yang lebih best dan best. yang penting, ENJOY!


psssstttttttt : dari dulu, mana-mana pergi. kaklong kawasan & abg long kawasan mesti ada untuk adik-adik dia. GOOD LUCK anda semua. panjang umur, jumpa lagi. 

15.8.13

Hari | Raya | 2013

Assalamualaikum w.b.t............


hari ni raya ke-7 aku kira. heh...da start kerja semalam.
client kol sejak hari raya ke-5. tak menyempat. tau ler raya deme lama lagi.
tapi takpe la....handset company bagi bateri sengaja aku abiskan. 
jadi, boleh beraya dalam suasana harmoni, aman dan damai.
so, macam mana dengan raya korang? seronok? atau beronok-ronok?

raya tahun ni pada aku MERIAH..! semua beraya dgn makabah.
kecuali kembar i yang beraya kat Melaka sekeluarga. 
total semua : Mak + Abah + 8org beradik + 7org ipar + 15 cucu 
rumah mertua semua jatuh hari raya kedua dan seterusnya. sebab ikut turn kan.
so, ramai yang duk bahan tahun ni last raya sebagai single. insyaAllah.
tengok gambar da nampak semua berpasang-pasangan. ada sorang solo-molo.
tapi takpe. sebab gambar ni ada pun ada hikmahnya. hiuhiu....
MERIAH bukan ?


tapi dalam pada gembira di wajah memasing ni. 
pagi raya tu pukol4.30 pagi. aku & abah bergegas ke HKL. 
sebab mak saket perut yang amat. doktor ingat mak ada salah makan.
tapi lepas check, dr suspect mak kencing kotor & nak kena batu karang. 
kesian tengok mak sakit. kalau la sakit tu boleh di transfer-transfer. 
sila lah transfer pada aku. tak sanggup tengok mak sakit. sobssss..!
mak buat urine test. selama ni dengar je pasal kencing kotor mak. 
kali ni rasa cam sedih pegang botol urine test tu, ada darah.

so, sampai rumah pukol6.30 pagi. pagi raya...susah hati & sedih.
mak boleh teringat tak sempat buat masak lodeh. sambal tumis bla bla.
kalau dah emak tu....emak jugak. ingatan dia...dekat masakan jugak.
pagi raya mak tak berapa sihat. bagi mak rehat. pukol11 baru kejut.
bermaaf-maafan & bergambar. walaupun mak tak berapa sihat tapi dia tabah.

preparation raya tahun ni biasa sahaja. takde kasut raya. takde baju raya. 
dengan harapan raya tahun depan meriah la siket dpd tahun ni. 
preparation raya tahun ni dah tukar kepada preparation lain. 
mak pun nak operate 3hb 9 ni. semoga semua yang dirancang berjalan lancar.
semoga segalanya dipermudahkan. 

SELAMAT HARI RAYA BUAT KELUARGA, KAWAN-KAWAN, SI DIA DAN SEMUA UMAT ISLAM YANG MENYAMBUTNYA. MAAF ZAHIR & BATIN.


psssttttt : jemputlah datang rumah. kali ni kalau korang datang rumah aku. dapat la merasa masakan aku. sebab da takboleh bergantung dengan masakan emak. hiuhiu...tapi jangan korang mengorder berbagai2. sebab aku bukan bukak kedai makan...ada buku menu bagai. hikhik! jempot datang raya rumah ya..

5.8.13

cuti | raya

Assalamualaikum w.b.t.......


mengantok. pening kepala. masih di opis.
sedang berkerja. bermain candy crush. bermedia sosial.
cepatnya lahai masa berlalu. sedih rasanya.
sebab Ramadhan dah nak berakhir. #biasa dengar ayat ni?
tapi aku memang rasa sedih sebab aku ada sebab aku sendiri.

dekat opis. tinggal aku & Rose (chinese women). berdua.
dia masuk toilet. tempat tisu jatuh bersepai. dia keluar tak ada orang.
dia kata dia takot. sebab dia ingat ada hantu. aku speechless.
aku gelak-gelak. dan cakap kat dia. apalah u ni...mentang2 tinggal kita berdua.

3 wanita melayu da cuti. sorang lelaki g site. bos-bos takde.
aku nak g KLCC tapi aku mengantok. penat. ah apsal la semua ni.
aku makin malas. lemah. tak berdaya. #onlyonewordsPEMALAS!

lagu dekat radio asik lagu raya. hari ni hari isnin.
raya hari khamis kot. lama lagi.  #kata2 orang masih berkerja.
orang telepon kat opis ni tetanya. tak cuti raya lagi? pheuwww...
ape masalah dia aku tak cuti raya lagi. raya hari Khamis kot.
takpela,neway di kesempatan ni aku nak ucapkan :-
Selamat Menyambut Hari Raya. Maaf Zahir & Batin. 
DAN...terima kasih buat abang nizam. kawan opis lama den.
sebab dia, aku dapat satu-satunya kad Hari Raya yang lawa gila.
teknologi kan menghapuskan tradisi lama bagi kadraya.
aku suka sangat. siap ada gambar family. pakej. miahaha...
kalau da designer tu. designer jugak. kreatif!


psssssttttt : da alang-alang aku tinggal berdua je dgn Rose. kami da sepakat membawa berkat balik pukol 4. selamat berbuka puasa ya.

17.7.13

manisnya | kurma | ini

Assalamualaikum w.b.t........


ehem. hari ni da 8 hari kita berpuasa ye dak?
cepatnya lahai masa berlalu...kan? #apsal banyak sangat "tanda soal"
dan nak masuk hari ke 9 solat tarawih. DAN....
cakap pasal tarawih. aku tak tau ape kena dengan aku.

pergi surau. solat tarawih. ada ustaz jemputan.
ok la..semuanya berjalan lancar. tazkirah menarik.
cuma...balik tu aku rasa macam down. selipar hilang sebelah.
puas aku cari. aku syak kerja budak yang duk memain kat surau tu.
tapi aku cakap dalam hati tak baik bersangka buruk.
mungkin termasuk dalam longkang. ataupun...
bawah meja orang lelaki tengah moreh tu.
sesekali lalu beberapa orang macik tanya, cari ape?
dan lagi terharu kanak-kanak pun tanya, akak cari ape?
jawapan aku sama, cari selipar sebelah lagi tak jumpa.

aku putus asa. aku malas fikir. aku pinjam selipar surau.
besar yer..saiz lelaki yang paling besar. aku redha (baca : redah) je
subuh esok, minta tolong abah pulangkan balik selipar surau.
aku sampai rumah. selipar aku lagi sebelah yang hilang tadi ADA.
elok je duduk sebelah selipar lain. oh...apekah ? #kesal. 

aku tak sedar pakai selipar sebelah lain. sebelah lain.
apelah nak jadi dengan aku ni. haiiiii la....ntah ape fikir.
esoknya nak pergi lagi. gtau mak..mak siap-siap pesan.
"tengok selipar kau pakai. jangan sebelah lain. sebelah lain."
ok...aku tahu mak ikhlas pesan. aku rasa kena bahan.
abah da pulangkan selipar surau yang aku siap-siap letak dlm bakul motor.
tergelak bila ingat balik. selipar anak buah pulak tu lagi sebelah tu.


pssssstttt : tak cukup tidor barangkali boleh mengundang  kepada permasalahan ini. sekian terima kasih.

10.7.13

Kursus | Mahligai | Firdaus

Assalamualaikum w.b.t..........


SYUKUR...... setel satu benda .
weekend lepas. pergi kursus. 
kursus kalau da nama mahligai bagai kan.
rasanya kursus ape? miahahaha.....
stress akan soalan --> kau bila nak pergi kursus kawen?
jadi aku pun daftar la kursus kawen kat sini. 

kursus ni 2 hari. aku daftar dekat cwgn Setiawangsa.
dia ada lagi 1 dekat Danau Kota. tapi jadualnya lain-lain. 
yang aku attend dekat Setiawangsa tu, jadual dia best.
Sabtu : 10.00 pagi - 7.00 petang (1 hari) 
Ahad : 9.00 pagi - 1.30 petang (1/2 hari)

ALHAMDULILLAH.....
kursus kawen ni berjalan dengan lancar. 
paling best, penceramah yang terlibat semua berpengalaman & lawak. 
daripada ustazah, ustaznya, tuan haji. semuanya bagi ceramah dengan berkesan. 

DAN....
yang paling penting, ilmu yang mereka sampaikan memang tak dapat kat mana-mana. pengalaman belajar sesuatu yang berguna dalam menuju ke arah perkahwinan.
susah jugak kawen ni, banyak menda dari sekecil-kecil benda akan menjadi masalah.
kadang lambat tersedar, mungkin akan menyebabkan perpecahan dlm rumahtangga.
  • AKIDAH, 
  • KEWANGAN, 
  • IBADAH, 
  • KOMUNIKASI, 
  • KESIHATAN, 
  • PROSEDUR PERKAHWINAN.

semua kat atas ni antara slot yang disediakan. penceramah dari JAKIM / JAIS / LPPKN. so, kepada yang duduk area Lembah Klang. nak cari tempat untuk kursus kawen.

Recommended Mahligai Firdaus ni :
cari kat sini atau contact 013 604 6333 & 013 229 8900 /  03 4252 2067



pssssttttt  : bagus kalau pergi dengan pasangan, sebab lepas ni kalau korang tak sependapat ke ape tak puashati. korang boleh ingatkan dia ape yang ustaz/ustazah pesan masa dlm kursus ni. hikss!

9.7.13

teksi | ahai | teksi

Assalamualaikum w.b.t...........


hari ni dalam sejarah aku naik teksi. da setahun rasanya tak naik teksi. sampai da terlupa akan kewujudan teksi. hari ni naik teksi. 

pergi 
naik teksi yang pemandunya India pertengahan umur. 
aku assume dia seorang yang kelakar. 
tapi aku tak nampak kelawakannya. 
aku malas nak layan. dia bergurau-gurau, aku tak respon. 
dia tanya ni jalan apa, aku diam je. 
dia tanya lagi dan kali ni mintak aku respon. 
aku malas nak layan. aku cakap entah tak tahu. 
dia tanya kawan aku lagi. ni jalan ape? 
kawan Chinese aku jawab, jalan Kuching. 
driver tadi cakap which is aku rasa so rude.
Jalan Kuching kepala hotak kau?
aku da mula rasa perasaan....
erkkkkk ?   %^&*((*&^%$%^

balik
pergi dekat stesen teksi. 
sampai-sampai tanya nak pergi Ampang Park. 
tanpa segan silu dia cakap. RM 30.
kitorang macam eh...tak pakai meter ke?
dia cakap tak. dia along kawasan. eceh..dia tak cakap camtu.
dia cakap memang dia caj macam tu. 
aku tak rasa mencabar senang-senang nak bagi orang duit macam tu. 
so, aku cakap takpe la. kitorang jalan cari teksi meter. 
bajet abang tu rasa tercabar la konon kan. sesedap nak cekik darah. 
kitorang berlalu tak toleh belakang tetiber ada pakcik tu panggil kitorang. 
dia cakap naik la teksi pakcik yang kat belakang sekali tu. 
kitorang buat-buat jual mahal. kot la sama harga cam abang botak tadi. 
pakcik tu cakap. pakcik pakai meter. diorang ni mmg ambil harga camtu. 
tak pakai meter. dia panggil harga potong. pon boleh eh camtu?
ni aku nak buat aduan ni. lepas tu...pacik tu pun hantar ktrg. 
sepanjang jalan, pacik tu bercerita pengalaman dia bawa teksi.
daripada cerita pacik tu. aku dapat simpulkan :-

orang jahat ada di mana-mana sahaja. 
sekian terima kasih.


Salam Ramadhan

20.6.13

Ujian | Kompetensi | UKM

Assalamualaikum w.b.t...............


ok...sekarang ni musim Ujian Bertulis. masa aku frust dengan bos aku hari tu. aku tak henti² apply semua vacancies yang ada. dan tetiber minggu ni berderet aku kena attend ujian bertulis & ujian fizikal konstabel wanita PDRM. cuba je la kan..tapi polis tu aku tak pergi. sebab rasa tak layak. so, hari tu aku da bagi contoh untuk ujian bertulis kat MBMB. hari ni aku nak sembang pasal ujian kompetensi dekat UKM.

Ujian Kompetensi ni ada empat (4) bentuk test.

8.30pagi - 9.30pagi : 
(1) UJIAN PSIKOLOGI : 235 soalan. 
  1. Adakah anda sering solat di awal waktu dan berjemaah?
  2. Adakah anda seorang yang peramah?
  3. Anda sukakan pada orang lain?
  4. Anda rasa tercabar dengan tugasan yang diberi?
  5. Adakah anda sering rasa ingin mendahului orang lain.
9.30 pagi - 10.00 pagi : REHAT ( sarapan disediakan. untonggggler.... )

10.30 pagi - 1.00 tengahari : 3 ujian sekaligus. 

(2) ESEI BAHASA MELAYU
Peranan masyarakat dalam membentuk keperibadian muda mudi hari ini. 350 - 400 patah perkataan.

(3) ESEI BAHASA INGGERIS
Give your opinion, between healthy or wealthy, where is more valuable? Give your reason and example. ( 350-400 words)

(4) SOALAN PENGETAHUAN AM : 30 soalan
  1. Siapakah Menteri Pelajaran kini? #pilihan jawapan A.B.C.D
  2. Siapakah nama Naib Canselor UKM ?
  3. Pada tahun 1511, Melaka berada di bawah pemerintahan siapa? 
  4. Apakah tema kemerdekaan Malaysia yang ke-57?
  5. dan macam-macam soalan lagi la. tak ingat dibuatnya. tapi lebih kurang macam tu la. 
so, ni je la dapat dikongsikan. korang prepare la apa-apa yang dirasakan patut. Jangan fedup kalau tak dapat. cuba lagi...jangan putus asa. kot la menda ni boleh tambah penglaman korang dalam menghadapi ujian bertulis yang lain dan yang akan datang.


psssssttttttt : SHARING IS CARING......GOODLUCK ~

14.6.13

Menang | Tiket Wayang | World War Z

Assalamualaikum w.b.t..................

ehem...hari tu, aku dengar radio SURIA.FM kat opis .sebenarnya bukan hari tu je. esok tu aku dengar lagi. pastu aku dengar dan dengar hari-hari tapi ada satu hari tu. aku bosan. sebab takde lagu pebret aku dimainkan. mungkin bukan sebab lagu pebret aku tu tak dimainkan. TAPI......

aku rasa sebab masa lagu pebret aku dimainkan. aku kat toilet. takpon aku tengah tapau makanan atau pergi beli eskrem. so, sebab lagu Hafiz (Bahagiamu Deritaku) & Ezad  Lazim (Keranamu) takde. aku boring n jalan-jalan kat website radio ni. tetiber nampak muka Brad Pitt yg tak tua-tua ni. tetiber hormon gedik aku datang. magik bukan ? 

da tu, tak memasal je aku join contest World War Z ni. punya la bosan tahap menyampa aku pon buat la slogan 10 patah perkataan. 
Saya ingin menonton World War Z kerana saya meminati filem berunsurkan pengembaraan mencabar dan juga Brad Pitt (tidak melebihi 10 patah perkataan)


da tuh, tadi petang. dan-dan tu je DJ Radio ni kol aku cakap aku menang. n dapat 2 keping tiket utk pra-tonton citer ni. sebab aku busy & penat & risau. jadi.....aku cam tak excited. mana taknya DJ tu sakan ckp aku menang tiket ni. kat One Utama. aku boleh cakap..oh yeke? dia cakap kt aku...oh yeke je ke? tak excited pun. maaf  DJ...aku takde mood. aku sampai da terlupa ape maksud DJ masa dia inform kat aku dia DJ suria fm. muahahaha....

akibat nampak aku tidak excited. maka, DJ tersebut gtau aku yang kalau aku tak pergi menda Pra-Tonton ni tapi aku da menang. nama aku akan di-ban selama 3 bulan tak boleh menang ape-ape contest. selamba je...so, aku rasa aku tak dan pon nak pergi. jadi kepada kawan-kawan yang nak tiket ni. 2keping...mai ah roger aku. macam mana ntahpape punya slogan aku tu boleh menang. hiuhiu.....
  • Tarikh : 18 Jun 2013
  • Masa : 9.30 malam
  • Tempat : GSC, One Utama
** 2 keping tiket. korang boleh ambil kat kaunter Suria akan ada kat sana
(8.45P.M - 9.30P.M)


pssssttttttttttttt : serius aku penat. dan harap kepenatan aku akan mengundang kebahagiaan satu hari nanti. wah gitu. macam takde kaitan je.

12.6.13

Ujian | Bertulis | MBMB

Assalamualaikum w.b.t.............


semalam aku ada attend 1 ujian bertulis dekat Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB). perghhh....kemaen ramai orang toksah cakap la. so, rezeki memasing. kalau ada rezeki, Alhamdulillah. kalau takde. korang anggap je la menda ni sebagai pengalaman hidup. tak pernah² aku datang MBMB ni lepak kantin & dewan Taming Sari dia. at least merasa da la.... #menyedapkan hati.

40 soalan Objektif (pilihan jawapan A,B,C, D)
contoh soalan :-
1) Mana kawasan di bawah pentadbiran MBMB ?
A) makan hang tuah           C) taman seribu bunga
B) perigi hang tuah             D) bukit katil
2) Bilakah kawasan Perbandaran Melaka telah dicantumkan dengan Majlis Perbandaran Melaka Bandaraya Bersejarah (MPMBB) ? #ada pilihan jawapan
3) Apakah visi MBMB ? #ada pilihan jawapan

5 soalan UMUM
contoh soalan :-
1) Apakah 3 waktu berkerja kakitangan awam ?
- 7.30 pagi - 4.30 petang / 8.00 pagi - 5.00 petang / 8.30 pagi - 5.30 petang
2) dalam 30 patah perkataan, nyatakan apa yang anda faham tentang MBMB .

15 soalan KHUSUS kot.
contoh soalan :-
1) Apakah 12 subsektor pelan pelancongan Melaka ? Nyatakan 4.
2) Apakah projek utama bagi Projek Transformasi Nasional. Berikan 3.
3) Bagaimanakah kerajaan Melaka boleh terbentuk ?

hahhhh...gitu la contoh² soalan yang aku dapat semalam. nampak tak betapa tak agak² soalannya. maka, kalau korang nak jawab soalan Ujian Bertulis ni. silalah banyakkan membaca. membaca dan membaca. jika tidak...tiada siapa yang harus dipersalahkan melainkan diri sendiri. ahaiiii....

ada satu soklan kat Objektif aku tak igt ape soalannya. tapi aku tergelak la jawab masa tu. betol² aku rasa kelakar sebab kelakarlah. pastu aku tak tahu jawapan dia apa. walhal soalannya sonang je oitttt. #kesal 

DAN.............nasihat aku. janganlah cepat berputus asa kalau tak dapat yang ni. anggap je jadikan pengalaman buat korang. sebab aku nengok ada yang keluar da merungut memacam. pastu tak cukop tu. siap cakap itu ini la. kalau boleh Parameswara pon dorang nak salahkan. haiiiiihhh la....


psssstttttt : gagal yang ni. apply la yang lain. apeadahal. hidup perlu diteruskan. kamon la...ni ujian je kot. bukan peperiksaan akhir tahun. 

6.6.13

What | Isra | Mi'raj

Assalamualaikum w.b.t...............



Sempena Israk Mikraj, marilah kita mengambil iktibar daripada peristiwa Israk Mikraj ini. Sesungguhnya Allah itu maha Berkuasa. Subhanallah.

pssssttttt : buat hal la hilang fokus kebelakangan ni. beli tiket ke KLCC. walhal opis stop kat AMPANG PARK. takde motif.


4.6.13

1 tahun | & | 1 bulan

Assalamualaikum w.b.t.............


hari ni  dah 1 tahun + 1 bulan aku kerja dekat company sekarang ni. interesting. up & down seiring. kadang up-up-and-up. kadang down-down-and-down. tapi aku bersyukur sebab banyak yang aku dapat belajar. akan tetapi (ayat skema bukan calang²)

hari ni aku bekerja tanpa supervisor. terasa kehilangan (refer : lagu firman)
supervisor aku la yang banyak ajar aku sepanjang aku kerja kat sini.
dia staff paling lama kat sini berbanding yang lain. banyak tolong aku.
aku pun suka cara kerja dia. ringkas, kemas, teliti & padat.
dia seorang yang garang. kadang² akibat stress dengan bos. dengan aku dilipatnya.
tapi tak kisah la dia garang sedikit tapi hasil kerjanya bagus. i can accept.

semenjak dia takde da ni. aku masih mendapatkan khidmat nasihat dia.
melalui whatsapp. mesej dan segala bagai kemudahan teknologi yang ada.
cuma kadang² rasa kesal dengan orang lama yang tak begitu bersungguh dlm kerja.
tapi sebenarnya cepat sangat masa berlalu. rasa macam baru semalam aku masuk kerja sini.

walaupun kadang² aku fedup dengan bos & kawan² tapi pada aku.
kat mana² pun tempat kerja. menda cabaran & dugaan akan ada. berbeza-beza.
so, cubalah jalani pekerjaan kita dengan baik & ikhlas.
InsyaAllah Tuhan akan mempermudahkan pekerjaan kita.

iza, iolsss, ida, NIDA, jija.

kepada supervisorku........... Nida,

Selamat Maju Jaya & Terima Kasih atas tunjuk ajar yang diberi. Selamat Menanti Kelahiran untuk bulan 11 ni. Jaga Diri Bebaik. ilebiu supervisor.

pssssttttt : bokojo la kito sekueknyo....cuti da approve jumaat ni. muahahaha...

30.5.13

Fakta | kencing | manis

Assalamualaikum w.b.t..............

Hai kawan-kawan, kebelakangan ni asik la jumpa masalah ni dalam kalangan ahli keluarga. terutama buat mak abah. so, selaku anak. aku rasa risau dan harus memantau akan pemakanan mereka seadanya. selalu suka duk usik & pantau emak. la ni...abah pun nampaknya nak kena dipantau. DAN marilah aku share kan ape hasil pencarian aku tentang kencing manis ni. 

APA ITU KENCING MANIS
Penyakit kencing manis ataupun (BM = Diabetes melitus; Inggeris = diabetes mellitus merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia (tinggi kandungan glukosa dalam darah), terutamanya selepas pengambilan makanan, pada penghidapnya.   -wikipedia-

Pemakanan untuk pesakit kencing manis.
Tujuan:
  • Untuk mencapai dan mengekalkan paras gula dan lipid darah pada julat normal.
  • Untuk mengelak sebarang komplikasi penyakit.
  • Untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sesuai.
  • Untuk membekalkan keperluan pemakanan bagi memenuhi keperluan harian.Penjagaan makanan:
Terdapat 3 kumpulan makanan untuk pesakit Diabetes Mellitus:-

1) Makanan yang perlu dielakkan

Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.
Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, biskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.

2) Makanan yang bebas dimakan
Semua jenis sayuran, kecuali semua jenis ubi.
Contohnya: sawi, kangkung, bayam, kobis, kacang buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dsb.
Semua cecair dan minuman tanpa gula.
Contohnya: Sup air, air kosong, the dan kopi ‘o’ tanpa gula, teh Cina, air limau, air barli tanpa gula.
Perasa dan Perencah. Contohnya: serbuk cili, kari, kunyit, rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebagainya.
Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa lemak dan kulit, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Hadkan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut (udang, sotong, ketam, kerang, siput) dan organ dalaman (hati, otak, perut, limpa)


3) Makanan yang perlu disukat.
  1. Susu dan hasil tenusu
  2. Bijirin dan hasil bijiran
  3. Kacang dan kekacang
  4. Buah-buahan
Pilihan makanan
Saiz hidangan
Saranan
1) Susu dan hasil tenusu

Susu segar / cair
Susu sejat
Susu penuh krim
Susu skim / rendah lemak



1 cawan (240ml)
½ cawan (120ml)
4 sudu makan penuh
4 sudu makan paras



2 kali sehari





2) Bijiran dan hasil bijirin

Roti putih / bijirin penuh
Nasi / mee / meehon / kuey teow
Capati/ roti canai/ tosai
Ubi



2 keping
1 cawan
1 keping
1 biji saiz telur




3-4 kali sehari



3) Kacang dan kekacang

Kacang hijau/ merah/ dhal/ kacang soya (mentah)



1/3 cawan



1-2 kali sehari


4) Buah-buahan

Epal/oren/limau/lai/ciku
Pisang (10cm)
Mangga
Jambu batu
Belimbing
Langsat/longan/anggur
Rambutan/laici
Betik/nenas/tembikai/tembikai susu
Durian/nangka/cempedak



1 biji sederhana
1 biji kecil
1 biji kecil
½ biji tanpa biji
1 biji sederhana
8-10 biji kecil
5 biji sederhana
1 potong nipis
3 ulas kecil



2 kali sehari











credit to : http://www.pusrawi.com.my. katanya walaupun rasa makanan dalam kumpulan ini masam, pedas, manis, tetapi semua akan ditukarkan kepada gula oleh badan kita.

28.5.13

Majlis | Bertunang | 25052013

Assalamualaikum w.b.t................


Alhamdulillah...da lepas satu menda. tatau nak panggil 1 ke 2. sebab orang dedulu kan ada sebut. merisik & bertunang. hah...ni kiranya sekali jalan la 2-2. tinggal lagi satu. eh...ni pun tatau nak panggil 1 ke 2. sebab kan ada menikah & hari langsung. ah..tak kira la. kira sekali jalan jugak la nanti. 

sebenarnya semuanya persiapan last minutes yang membawa bahgia & derita. mana taknya, semua orang kerja. aku sorang² kat rumah tu. bukan boleh harap. nak buat hantaran sendiri pon taktahu menda aku nak buat. Syukur dikurniakan adik-beradik yang ramai...MAK ABAH, ADIK BERADIK, IPAR DUAI, SAUDARA MARA, KAWAN²

Kalau takde mereka ni. aku rasa tapayah la aku nak buat ape-ape majlis. memang takkan jadi. oleh kerana aku saja nak buat hantaran ke ape menda suma last minutes. jadi, aku bercadang untuk guna fresh flower dengan harapan bila orang tanya da siap ke hantaran ngko? aku boleh jawab tanpa was-was, oh...takboleh buat awal-awal hantaran tu. kang layu di tasik madu bunga tu. cenggitu la kunonnya. tapi...tapi...aku tak kisah lagi suma tu. sampai la. da malamnya tu tapi menda cam tak berapa nak siap. aku cam...ala, bunga da ada tapi..tapi..macam mana nak buat ? da tatau plak nak buat macam mana. 

mula-mula plan 7 balas 9. tapi ada BFF yg baikhati, Maznorliza Sani bagi kita sebijik kek handmade. maka, jadi 10. mak cakap bagi ganjil. tambah lagi 1, dodol. jadi la 11 ngko. 
( sireh junjung , bunga rampai , kek 1 , kek 2 , coklat , cheese tart , dodol , buah-buahan , perfume, 
sejadah & songkok/kainbaju melayu )


DAN ini pulak dari pihak lelaki


ada buat doorgift sikit tanda appreciate family pihak lelaki yang datang & kawan².



1) nota ada zikir harian : kak sulong yang beli. tak tahu dekat mana dia beli.
sticker : design dek adik ipar serba boleh i...
2) coklat : order dari kawan. boleh PM/cari dia dekat sini.
sticker coklat : beli dekat booth kat Giant atau Tesco.
3) dodol buatan air tangan mak abah.
4) gula-gula Daim & Choclair.

gambar sekitar majlis & gambar si dia. ahaksss!

let me introduce, Norhafiszin aka Pijot. Gagah bukan?kihkih 

----------------------------------------------------------------------


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...