29.5.11

Trip | Pulau | Perhentian

Assalamualaikum w.b.t.............



2 minggu lepas kan aku ada kata pegi Pulau Perhentian bajet bawa hati yg lara. orang kata kalo nak g pulau perhentian ni. kena semangat waja...kalo tak, tak sampei..HEH.



aku amek cuti 2hari kot sebab tanak rushing & penat nanti kan. sebab masa perjalanan je da makan 2hari nak kesana. fuhhhh...saket otot² aku dibuatnye naek bas KL-besut (9.30MLM - 5PAGI) & dari besut-KL (9PAGI- 6PTG)



akibat kemaen semangat waja sampai terlupa tapau pape dari jeti kuala besut tu. sempat ah tapau air mineral time bot aku da sampai..naseb baek sempat beli. kalo tak...lagi sengkek la jadiknye balek pulau tu..maintenance hidup kat pulau tinggi weh..



aktiviti kat Pulau Perhentian takde ah banyak berdiving bagai..takde.CUMA.....


mandi - makan - mandi - makan - SNORKELING - mandi - makan - mandi lagi.


weh...siyes best gilosss snorkelling kat sini. sangat teruja dan teruji la.
apesal teruja ? psl ikan lepak sekali dengan aku sambel boleh babai² ikan tu.
apesal teruji ? psl tak beragak campak aku kat tmpt kemaen dalam.haish!!



kalo korang pegi Pulau ke tempat-tempat cantek..takkan korang nak tengok je kan.mesti la bergambar sakan kan? nak riak kat family aku lagi, dgn kawan² yang aku ajak pegi takmo pegi...FYI, aku mmg kelihatan poyo kalo bergambar dengan alam semulajadi. sila abaikan dan lihat keindahan pulau suda....


















NASIHAT!!..sapa² nak pegi pulau, sila bawa makanan banyak². korang tak bawa pakaian sgt takpe. makanan lg penting..

sebab kat sini aku duduk 2 hari makan dasyat gilo. nasi goreng kampong rm13. bajet nak save taknak la nasi goreng. makan mihun suda. mihun rm10. wah...tambah rm3 dpt nasi.mmg tak la nak makan mihun. kalo siapa² ada rasa mengada-ngada nak makan twisties ke potato kat pulau sambel maen air tu..korang bawa siap² dari rumah ya...kalo tak, korang akan nyesal.

syampu(kecik) = rm8, twisties mesti mau (kecik) = rm5, colgate (sgt kecik) = rm5. rege dia suma dia bundarkan jadi rm5 dgn rm10. blajo math tak abes la ni main bundar camtu....

walopepon kekurangan kat pulau ni mcm menda mahal². tapik lepas korang tengok keindahan pantai dia confirm korang lupa psl mahal la-air takde la-letrik takde la hape...sebab airnya sangatla cantik. kat sini elektrik & sumber air terhad sebab dorg suma main pakai generator je...tapik aku bukan g sana nak stay kat chalet. aku nak mandi puas-puas..hehe.

korang kalo pegi pulau dorang akan cakap "ala, kat sana kalo nak kemana-mana senang je ko boleh naek teksi"
OK..aku imagine teksi meter kaler merah putih tu. mmg betol la kat pulau ni pon ada teksi tapik laen macam siket...tak caya? tengok la sendiri...

kejadahnya teksi dia berupa sampan. aku bajet teksi meter.
koleksi makanan mahal kitorang. walhal kat KL aku rasa menda ni aku bayar siap bg org kedai Tomyam tu keep the changes je....(berlagak walhal tak penah wat camtu)

menu 1 : Mihun Goreng  =  #RM13.00#
menu 2 : Nasi Goreng Seafood = #RM15.00#
menu 3 : Nasi Goreng Kampung =  #RM13.00#
menu 4 : Nasi Goreng Ayam =  #RM15.00#

 
pssssttttt : siapa² nak pergi pulau bagitau aku. nak ikut. sebab kat sini aku sempat belajar basic berenang je. renang berirama & kuak lentang belum lepas lagik. krabi jom krabi.


16 komen panas:

missh chiorika said...

perhh ...
macam best jea ...
tapi mahal jugak ek brg dekat sana -.-'

Cik Bib said...

@missh chiorika : hamboi sedapnye nama dia..phiwit~

haah...mmg mahal sebab kt sana mmg pulau semata. so, agaknya susah kot tuk dorg dapatkan barang². sila bawa makanan lebih banyak drpd baju..hikhik.

missSenget said...

ape ni cik bib smbung citer gini pagi2... hahaha.. meroyan tau nk gi sana..


isk....

jom krabi...!!

tp cik bib tanggung..yey~!

Chikebum Buzz said...

yer untuk kau , memang kene lebihkan makanan daripada baju ..hahaha tp untuk akak , pasti sebaliknye...=P..

oi bercuti bukan nak makan , jangan makan ...MAKAN PUN KENE CUTI bleh ??? ..

hehhee aaaaaaa xbest2 x best .. ( ayat jeles )
(-_-)

tricksrex said...

wey ce ko ctë perbelanjaan total ko cmne?nek bot brape,hotel brape.
aku walopon org cni xpnah pegi lagi ni hahaha

Cik Bib said...

@missSenget : jom la weh g krabi jom. nnti kita minta panadol carikan tiket murah ke krabi..yeuuuwwww~

da pepagi je la aku hado masa nak hapdet. pic sepah-sepah mana aku letak.huhu...

Cik Bib said...

@Chikebum Buzz : erk..kak, saya kira ok la lagik. akak sy rasa lg teruk kot. pasal akak brekpes-lunch-makan petang-makan malam suma kena amek yang heavy.huahua....

so, akak sila la bawa makanan bebanyak.hikhik...jgn nak berpura-pura tiada selera makan.haha...

Cik Bib said...

@tricksrex : hikhik..ko memang cenggitu. haish..walhal belakang uma ko je pulau perhentian tu.

chalet = RM 100 lebih kurang cenggitu sehari kat watercolor.kokak je.hikhik...

bot pegi balek ke perhentian = RM70 (RM35 pegi + RM35 balek)

tricksrex said...

haha siyes aku pon tak tau nape tak pegi2 lagi ni hahahahahaha

hujung bulan ni aku nk g tu yg tanya ko ni

bleh prepare megi la byk2 camni hohohohoho

Cik Bib said...

haah...baek ko prepare megi bebanyak..plg2 dia cas air panas weh nk bancuh megi.hahaha..air mineral jgn lupa bawa..

Lastly,aku nak ikot g lg skali boleh?haha...

Gayahspears said...

pergh~!!!! tak ajak~!! mencik toi.. sedar2 da ade n3..
ish~!!grrr~!!!
xpe2.. majuk2..huhu

Cik Bib said...

gayah...gayah...gayah... : hamboi ko kemaen nak majuk2 ek...pang kang.pasni kite g krabi sama-sama ek.jangan lupa bawa bikina yg paling seksi...auuuummmm!haha..

uit...aku da ajak ape.korg yg takmo ikot.nak g kawen kt siam la hape.cettt....

muCux said...

snorkeling mmg sngt best. . nk bgtaw aku pon snorkeling jugak :)
http://ladolcemucux.blogspot.com/2011/05/langkawi-pulau-payar-pantai-cenang-dan.html

Cik Bib said...

@muCux : wah...ain aku nak ceklat langkawi weh.hihihi...

best kan snorkelling. melihat bukti kebesaran Ilahi. subhanallah~

damha said...

saya dah sampai kat pulau ni...naik bot drp jetty besut...

Cik Bib said...

@damha : oh yeke? tu la..best kan pulau ni. i loike....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...