10.5.11

fenomena | elnino


salam....

perasan tak sekarang ni. kalo korang pegi memana. sedang fenomena "PANAS!"
maksud aku disini bukan yang jenis "panashati" jadah tu. tu bukan. 
ni pasal cuaca..semacam fenomena suhu mukabumi ni naek mendadak?

korang pegi opis² yang selalo sejok ekonnyer.skrg rs cm pakai kipas meja je.
korang g kedai makan, suma orang pakai baju duk buka-sana-sini. AUMMMM...
tapayah la imagine menda "lagho". cuba pk menda suci siket. haish..
maksud aku. lelaki² takde ah kancing butang kemeja dorang sampai mulot. 

aku terdengar fenomena elnino ni kat TV3..bukan elbino.elnino yer.ape itu ELNINO?  Fenomena lautan-atmosfera ini merujuk kepada perubahan besar kepada suhu permukaan laut merintangi timur pasifik tropika.
( yer² je penerangan aku kat atas ni. aku pon tak paham. aku copy je menda ni... )

klik sini utk belaja Geografi dengan jelas

PUNCA : korang ah wat pembakaran terbuka, gaduh siket bakar gambar awek. 
pastu suh sokong earth hour takmo. nak layan hindustan ah ape time tu. HAH..kan da elnino.

TIPS MENGHADAPI SUHU PANAS : 
  • sila tutup aurat. ni japg mengado bg alasan panas nak buka sana sini. walhal panas kat akhirat nnti lagi berat. 
  • sila la minum air dengan banyak. bukan air sirap laici atau air todi yer. maksud aku air putih la oit. atau nama lain air masak-sky juice-airmataair-air bio aura-dan lain².

pssstttt : apesal kipas ni ada sampai no 5 je takde no 8 ? rasa macam sauna pon ada ni..



8 komen panas:

dak comel said...

hahaha..ceitt.. tetiba bib jadi cikgu terangkan pasal ni..ngeee..

pstt, ala.. best dowh panas gini..leh la kuarkan peloh dengan banyak..cpt kurus..lalalala~

Cik Bib said...

@dak comel : haish...tak tinggalkan link dak comel ni. kalo tak..leh pegi tikam.HAHA...

ye ah...ngah kuruskan badan ah ni.chait.

Akue Achik said...

info yg b`mnfaat.. :)
yg sa taw cuaca panas je, xtaw pla asal dia dr mna..huhu..
thanks 4 da info..^^

PG said...

hahaha. sejak bile jd ahli kaji cuaca ni kak bibbb oihhhh? hahaha

Cik Bib said...

@Akue Achik : yer..mari berinfo sesama kita. TQ drop komen.

Cik Bib said...

@PG : HEHE...sebab akak mcm terpikir. kenapa tetiber negara kita dilanda panas...HAH. sangat nak tahu.tu pasal ah...HAHA.

a pis of art said...

a`ah.. panasnye bawak ke malam.. mmg xleh nak tdo..

Cik Bib said...

@a pis of art : hehe...sabar ek. nanti ok la...insyaAllah.

jangan lupa mnum air bebanyak yok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...