20.5.11

apa | itu | kanser ?

salam....kali ni sila panggil aku Dr Bib.ececeh... apesal skrg ni banyak nau penyakit kanser weh? siyes aku takot dan takot lepas tu takot. so, aku ada terjumpe fakta ni. cekidaut....

Apakah itu kanser

Ia merupakan keadaan dimana sel-sel sihat dalam badan kami telah berubah kerana diserang oleh asid yang mengandungi kimia yang membolehkan sel-sel kanser menambah dan merebak dalam badan. Untuk mengelakkan darah menjadi asid, kita perlu jaga pemakanan. Kurangkan makan daging dan amalkan lebih memakan sayur dan buah-buahan.

sel kanser dikatakan tiada bentuk yg tetap
PENYEBAB KANSER
Penyebab utama adalah merokok. Ia membunuh manusia secara perlahan-lahan tanpa kesan-kesan awal dan menghabiskan duit dengan senyap sahaja. Setiap batang rokok mempunyai 4,000 jenis kimia yang merbahaya ( dalam amaun kecil ). 
Menghisap sekali lebih 600 kali merbahaya daripada bernafas asap daripada kenderaan awam. 


MAKANAN YANG MENYEBABKAN KANSER :

a) Makanan yang di BBQ

b) Makanan yang di goreng dengan lebih minyak seperti goreng pisang, keledek, kentang fries & wedges , kerepek.

c) Daging yang dimasak dengan api atau suhu yang sangat tinggi.

d) Makanan yang diawet , berlebihan garam atau nitrate. Contoh : makanan tin, telor & sayur masin, sausage, daging salai.

e) Nasi yang disimpan hingga pagi esok ( mengandungi aflatoksin )

g) Makanan yang berkurangan serat. Contoh : roti putih. 
Badan perlukan 25gm serat yang boleh cair dan diserap dan serat biasa setiap hari. Kita perlu minum sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter atau 8 gelas air kosong sehari .

h) Jangan makan roti yang telah berkulat dan roti yang disimpan lebih 2 hari dalam cuaca panas untuk mengelakkan kanser hati .


UBAT KANSER SEMULAJADI
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna hijau, merah, unggu dan oren sangat mengandungi bahan-bahan anti-kanser seperti antioksiden dan Vitamin A, E dan C yang mencegah dan melawan sel-sel kanser.
  • Segala jenis kanser boleh diubati dengan jus buah dan sayur. Buah durian belanda didapati paling berkesan.
  • Boleh cuba kalau tak percaya. Terdapat kes dimana pesakit menghidap kanser tahap ke 4 dan tidak boleh diubati lagi.....oleh kerana tiada pilihan lain ( lebih baik cuba daripada menunggu dan menderita ) serta keyakinan diri, pesakit meminum jus buah-buahan dan sayuran bercampur ( termasuk carrot, durian belanda, strawberry, blueberry, kobis, broccoli dan anggur merah ).
  • Selepas beberapa hari pesakit nampak lebih bertenaga dan sihat. Ujian darah dibuat dan doktor-doktor pun terkejut dan hairan kerana sel-sel kanser telah berkurangan. pesakit tersebut telah sembuh dan akhirnya hidup seperti biasa.

pssssstttt : ini entri serius, harap maklom. nak entri hu-ha-hu-ha, kita jumpe di entri aku yang laen. sekian dari aku Dr Bib..bukan Dr Rozmy. so, takde nak pecah-pecah panggung mahupon punggung. ok bye...


2 komen panas:

Chikebum Buzz said...

saya selalu Kenyang lepas makan ...itu tanda2 saya mengidap kanser ke doktor ??? hmm..saya risau nie ..

(-_-) <-- muke risau

Cik Bib said...

@chikebum buzz : hahaha...tu bukan barah.tu mengong.naseb baek kenyang lepas makan.kalo xkenyang2 gak pas makan....itu kite leh namakan gemok tegar menghadapi obesiti.hahaha...cetttt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...