24.2.11

dah | bayar | saman ?

Assalamualaikum w.b.t..................

tengok berita sapo tak bayar saman. kena blacklist...hamek ko. naseb bek aku ni pemandu berhemah....siyes berhemah.kadang tu je takleh bezakan kaler trafik light...tp tu takpe.maseh lagi berhemahkan? kehkeh...

korang cukop berhemah? tgok sendiri ah sama ada korang hado saman ataupun tidak.

i.   Melalui SMS 15888

            Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu taip POLIS SAMAN
            
<NO KAD PENGENALAN> atau <NO KENDERAAN> dan hantar ke 15888

            
Contoh : POLIS SAMAN WMG6383 dan hantar ke15888
            
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20  (doploh sen je..murah weh!)

ii.    Melalui Internet

            Semakan boleh dibuat melalui portal-portal seperti berikut :-

            > MyEG Services - www.myeg.com.my
            > RILEK e-Services - www.rilek.com.my


            * Semua semakan saman tidak dikenakan sebarang caj oleh pihak pembekal    
              perkhidmatan.    ( ni lagi ah FOC je.tak check rugi! )

    iii.    Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System) yang ada di:-

            > Semua Ibu Pejabat Polis Daerah
            > Kaunter JPJ yang terpilih
            > Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah yang terpilih.

( jangan asek bershopping...de kaunter yg reramai polis tu. g ah nyemak cek saman korang)



sumber dipetik : Laman Web Rasmi Polis Diraja Malaysia.


7 komen panas:

PG said...

arghhhh...memang padan saman melambung, konon xde saman...dh la kaler trafik pon xleh beza..mmg xlei tahan sungguh la "konon awek black" ni...ahahaha

fiezah91 said...

hahaha..xleh beza kaler trafik??? aiyooo..terok ah ko.wakaka.. nsb baik aku nya saman dah setel!

Cik Bib said...

@PG : hahaa..tol la weh akak takde saman.hish..pe barang saman2 ni.i berhemah ok....

Cik Bib said...

@fiezah91 : aku bukan tak pat beza kan sangat pon.cuma kadang trafik light tu bukan tuk aku. tuk kereta je..hahaha....

ek eleh.ko ada saman ke?pe barang weh?aku mana de saman....baek kan aku?

Chikebum Buzz said...

or yg x der saman mcm akak nie ,anggap entry ni mcm 'sampah' jer ..hahaha ..!

Cik Bib said...

@Chikebum Buzz : kalo anda baek mana n takde saman camno skali pon....siapakah anda tuk menganggap entri ni mcm 'sampah'?

mode : siyes..tak layan lawak 'sampah'.kehkeh...

khairul hisyam said...

bagus gak. hehe terima kasih kerana info yang baik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...