26.2.11

jadi | bos | kenabaek

Assalamualaikum w.b.t..............



penah dengar lago "apa-apa saja" nyanyian aboi..? aku tak kenal sapa aboi tu.sebab aku men gugel je ni. tetiber aku layan radio klasik nasional ke kejadah channel radio itu hari..lagu ni yg da lama aku xdengar...tapi yang aku rasa nak hihglightkan disini, ni je :


Kalau kita jadi bos kena baik

Jangan kedekut bagi gaji naik
Kalau kita jadi bos kena baik
Jangan kedekut bagi gaji naik
Kalau kita jadi bos beginilah caranya
Kalau kita jadi bos kena baik
Kalau kita jadi bos beginilah caranya
Kalau kita jadi bos kena baik

tiba-tiba aku rasa nak wat entri pasal bos...hahaha.motif paham-paham aje atau boleh la anggap motif tak dapat dikenalpasti.hihihihii...  cuma moralnya disini...jadi bos kena baek. so, walopun da jadi bos. bos juge maseh perlu menghormati pekerja-pekerjanya. sebab sifat hormat menghormati perlu ada kat semua orang. sekian......

pekerja mana yang tak sayang B.O.S weh? ( sambel wat gaya sentap hati mak nak... )

 

24.2.11

dah | bayar | saman ?

Assalamualaikum w.b.t..................

tengok berita sapo tak bayar saman. kena blacklist...hamek ko. naseb bek aku ni pemandu berhemah....siyes berhemah.kadang tu je takleh bezakan kaler trafik light...tp tu takpe.maseh lagi berhemahkan? kehkeh...

korang cukop berhemah? tgok sendiri ah sama ada korang hado saman ataupun tidak.

i.   Melalui SMS 15888

            Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu taip POLIS SAMAN
            
<NO KAD PENGENALAN> atau <NO KENDERAAN> dan hantar ke 15888

            
Contoh : POLIS SAMAN WMG6383 dan hantar ke15888
            
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20  (doploh sen je..murah weh!)

ii.    Melalui Internet

            Semakan boleh dibuat melalui portal-portal seperti berikut :-

            > MyEG Services - www.myeg.com.my
            > RILEK e-Services - www.rilek.com.my


            * Semua semakan saman tidak dikenakan sebarang caj oleh pihak pembekal    
              perkhidmatan.    ( ni lagi ah FOC je.tak check rugi! )

    iii.    Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System) yang ada di:-

            > Semua Ibu Pejabat Polis Daerah
            > Kaunter JPJ yang terpilih
            > Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah yang terpilih.

( jangan asek bershopping...de kaunter yg reramai polis tu. g ah nyemak cek saman korang)



sumber dipetik : Laman Web Rasmi Polis Diraja Malaysia.


jumpa | artis | midvalley

Assalamualaikum w.b.t............

salam 1 Malaysia...wah bukan maen 1 Malaysia lagik. bukan ape...da lama gak tak hapdet blog ni. da bercendawan da jadiknye. hari tu aku ngedate ngan budak-budak hoki aku zaman dedolu masa aku skola.
aku maen hoki weh...pe barang men bola jaring ( ayat org tak gheti maen bola jaring ). budak-budak ni da ah suma bukan satu skolah ngan aku. tah mana-mana skola dorang. kenal memula tu pon masa latihan pusat...haha.

masa aku kekecik dulu kan..aku ada adek angkat. kehkehkeh...korang hado?

dedulo konon 'hot' kalo ada adek angkat. sebab konon tu cam peminat ah kan. padahal tu saja nak ikot trend. tapik aku cam ok lagi ah kan.ada tu yg terbawa-bawa smpai skrg.plis la...kehkehkeh. adek angkat yang aku tapau suma yang memang takde kakak kandung pon. baru ah betol kan..ni tak, adek ngan kakak berduyun-duyun. pon ko nak angkat. ape kes?

ni gambar ktrg ngedate..bukan dua-duaan. tapik empat-empatan. aku slalo lepak ngan elin ni ah sbb dia dekat je ngan aku. sab tu pulak kawan mira..sampai skrg aku tatau nama penuh dia tapik ktrg sembang sakan bagai nak rak...apepon, ENJOY !!

so, adek angkat aku zaman dedulu..tu ah dia. putih melepak. bukti ktrg bukan kandung. aku jadi kakak angkat dia cam takde function sangat pon. cuma cam kadang-kadang nasehat camtu je ah. da besor panjang da dia..dia ingat plak hari angkat-angkat ktrg.gile ah..aku tak ingat weh.kuikuikui....tapik aku mmg kreatif weh. suka nau wat kad buatan sndiri. walhal motif sebenar adalah aku dekot ngan takde duit nak beli kad weh. hand-made pon ok ah kot. tu je yang mampo..kehkeh.

pegi mid disaat takde cite wayang bez. memang ke bowling je ah pikirannyer. aku tak suke tapik da takde hala tuju mana. bedal je ah...dorang ni da ah dak sukan. setakat men menda-menda ada kaitan ngan sukan. kompem smulajadi terer. menci i...
cikmiraedora  blanje ktrg PIZZA HUT. makaseh adek...(gedik weh,bodek lebih!) .dia pon hado blog. klik kat link nama dia tu...nnti kte jumpe lagi yer..kali ni, kamo nek ketapi sampai batu caves yok!!kte pegi karaoke..hikhik!

23.2.11

Fiesta | Belia | 1Malaysia


( klik atas ni - hulurkan tangan ringankan beban )


kita kan 1 Malaysia .... so, bebaru ni ktrg ada event Fiesta Belia 1Malaysia CNY.
menda ni macam jamuan hari raya Cina la lebih kurang. tapi kali ni dorang nak selitkan INPUT OUTPUT siket. so, banyak ah aktiviti hado. takde ah aktiviti mencekik je kan. hehe...

makanya, bebaru ni ktrg bertungkus lumus wat segala jadah keje bagi memastikan menda ni lancar. sebab tu ah aku cakap aku busy tak dan nak hapdet blog. ktrg jadik cam pkeje buruh weh. beberapa hari tu ktrg balek rumah lewat malam..badan, pinggang, jari, sume ah..

SABTU, 190211 - Times Square. ktrg jadik urusetia yg aku tak brapa nak jelas fungsinyer. tapik ktrg layan je wat pape yang disuruh. dalam kepala aku ni asek pk mana c Black ni...ktrg memang da deal nak date weh.eceh!
dan akhirnya kami dipertemukan....ni la dikatakan  J-O-D-O-H
korang hado? kehkeh....


18.2.11

takrajen | hapdet | blog

Assalamualaikum w.b.t..........

wah..da lama tak hapdet blog. aku nengok suma geng blogger da hapdet. yang blog aku ni maulidur rasul da lepas beberapa hari. camtu gak ah kan. hehehehe...takpe ah. aku sedikit busy la. jadi wanita bekerjaya cenggini la. chait...bekerjaya ah sangat. setakat jadi pekerja buruh. lagi mau eksen. tak ah..lama tak hapdet pasal banyak keje dan banyak tido.

so, blog sedikit terabai. tapi rasanya aku mmg selalo camni pasal aku bukan seorang blogger tegar. hehe...minggu yang penat dan sengal-sengal otot serum. nanti aku hapdet yer menda-menda lama kalo tak basi lagi ah kan. so, setakat ni aje. mood aku compang camping sedikit seminggu dua ni. maap kalo terkasar bahasa. aku memang seorang yang kasar namun berbudi bahasa...haha.

kesempatan ni gak, aku nak wish makasih atas tracing kamo wahai  PGbudak ni hati keras cam dadih(dadih keras ke eh?). i bukan artis u...bf i je artis. taksabar nak bersua dengan laling black sabtu ni...muah3x. ( munta ijo )

p/s : korang-korang dijemput mmeriahkan fiesta Belia 1Malaysia CNY 2011. aku hado sana jd urusetia aka menggatal ngan black. chekidout yok.....

15.2.11

Salam | Maulidur | Rasul

Assalamualaikum w.b.t.........

ada apa bila dengar je Maulidur Rasul ? ke tahu cuti je time ni...isk~

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) 
hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
  
gugel Wikipedia 


teringat masa zaman aku kecik-kecik dulu. kalau ada sambutan maulidur rasul ni. aku punya la tak tido satu hari satu malam pasal pilih baju kurung mana yang sesuai. punya la nak memeriahkan majlis. pastu berarak jauh-jauh sambil pegang sepanduk dan berselawat. sangat meriah dan bangga rasanya dilahirkan dalam keindahan Islam...ada lagi majlis macam ni kat tempat tinggal aku sampai sekarang tau. bertuah kan ?

Sempena Maulidur Rasul ini dapatla kiranya kite menyambutnya dengan memperbanyakkan selawat ke atas Rasul Junjungan kita. Namun begitu, kita sepatutnya sentiasa berselawat ke atas Baginda setiap masa. besar syafaatnya...InsyaAllah.

* sila jangan pertikaikan mood aku yang berbudi bahasa pada kali ini.. sekian.



14.2.11

awie | ke | ramli sarip ?

yeah........yeah......... aku ngah mood rock .

boleh pulak ada konsert karnival WOW putrajaya.
awie, ella, amy search, ramli sarip, ito 
pon hade weh...aku suke. gile bez mereka nyanyi. maap yer. saya pegi sana bersama keluarga.
bukan dengan kekasih atau teman tapi mesra ke hape. harap maklom! sila imagine menda yang positif saja berlaku disini.ekekekekeke....

sangat suka otai² rock tersebut. suara dorang kat luar ngan dalam radio sebijik sama. awie da la macho weh. ramli sarip even da tuo, gagah weh dia perform..ella jangan cakap la. tak benti² dia melompat...da ghupe spring aku nengok.

menda ni juz suke² je. macam bez gak tengok ramai family yang bawa anak kecik. ada tu siap anak dia da tido. pastu ada nyamok. dorang syuhhhh...syuhhhhh...pastu sambung layan konsert tu. boleh je kan camtu ? rajen tol...adehai la. tu dia antara barisan artis. awie ngah tarik tuh.ramli sarip usha je..

menda ni tak silap aku la kan sempena putrajaya da sedekad = 10 tahun. ingat lagi dedolu orang cakap putrajaya ni membazir la hape masa zaman Tun Dr Mahathir. guna duit rakyat la hape.adeh...sekarang ni. dorang yang bajet duk sini. baru la nak bebangga cite kat orang kampong konon da penah pegi putrajaya...eceh. padahal dulu ko kutok abes-abesan. pigi da...tapi ade aku kesah. aku juz nak nengok konsert je.huhu..

ROCK la weh.yeah..yeah...aku suka artis jemputan yang berunsur rock je. yang laen tu aku layan gitu-gitu aje. pastu da abes tu. lepak mapley...pon bersama keluarga. bukan kekasih.

rindu | omakabah | den

Assalamualaikum w.b.t............

ini entri sedih dan rindu-rinduan terhadap makabah aku. apesal pulok ? pasal makabah aku balek kampong ada kenduri. da tuh, pesal tak ikot ? pastu heboh bajet rindu nau. aku bukan taknak ikot..tapik kan banyak urusan laen. ( alasan ngelat ikot mereka)

pastu kan...yang paling sedih tu. selalu balek keje kan. mak da siap masak. kadang siap ada minum petang cekodok ke hape kan. pastu makayah aku boleh pulak balek kampong dari hari KHAMIS itu hari. lama weh...ghindu da bersarang lebat dalam hati ini. makaih...ayat bunga-bunga disitu.

pastu kan..aku n 2 orang adek aku rasa cam tak slera nak makan. tengok kedai Tomyam KapKap, Jees Seafood rasa cam takde mood nak makan. pastu kan...abang kitorang ajak g makan kat Ani Sup Utara pon ktrg takmo. SEDIH KAN?

pastu kan...adek aku sorang ni kata nak blanje lak. kitorang cam takde mood sangat. kitorang pon pegi la makan...tak selera sangat pon. order pon siket je. tak percaya ke? hish...asal cakap aku tak selera makan je mesti tak caya. ape kes?


moral of the story. belaja la masak ngan mak. kalo tak, nanti mula la rindu masakan mak la hape. tapik mak suh tolong kupas bawang. cakap alergi konon air mata boleh cair la hape...chait!

9.2.11

pau | rambutan | seguni

ala....nak wat entri baru..tapik takde idea.
macam mana ek? tapik takpe la. bia aku cakap menda yg terlintas.
o..aku nak wat ucapan makasih la kat @seseorang. 
mengado tak nak tag gak camni?
sebab ape? sebab dia ada bg aku menda-menda berunsur makanan.
maklom la aku ngan makan da sebati kan..haha.
hish..rambutan segoni weh kampong mali. korang hado? ekekeke...eksen jap. 
gambor rambutan sebenor takdo..pasal tak dan nk bergambor. bedal tak hingat.

makasih ek @seseorang sebab da bagi rambutan seguni. hamek ko...
itu pon dia siap mnta maap pasal bagi dia tu siket untuk bagi aku si kuat makan.
pastu makasih sebab blanje mekD...pakej skeluarga lak rasanya kena blanja.
bengkok beliau. 

dan makasih untuk CD original maher zain dan CD zikir munajat tu. heh..
aku da t/tgn sendiri kat CD tu. sebab bajet nak otograf maher zain. tapik takde lak.
juga ole² sarawak. ngan selendang rambu-ramba. aku tak gheti nak pakai camno. 
tapik org da bagi.. aku gugel tutorial pakai slendang tu lagu mana. kekekeke...
tak lupa gak untuk cawan²  comel tu. banyak woh..ade doblas aku rasa cawan comel tu.

ni ada pantun 3kerat khas tuk @seseorang dan juga tuk sapa²  y bg aku makan ke ole² :

makasih daun keladi,
esok-esok tulat tulit leh bagi lagi,
hihihihihihihihihihihi.
 ( asalkan hujung dia sama huruf kan? kira pantun la...haha )

ni gambor ngengada aku snap motif riak sketika...


5.2.11

fobia | dengan | dot-dot-dot

Assalamualaikum w.b.t.............

ok done. nak tau syarat² kontes kan..klik kat caption link gambor seram ni .kan dot-dot-dot. kena saspen siket.huhu...

ok..rongak tag saya. dot-dot-dot la sangat kan...banyak menda aku fobia dalam hidup ni weh.antaranya kalo nak cakap kan. drive kete kat bukit.hah..fobia tu kalo heng ngah bukit weh.kekeke.lagik...fobia nek bas duk sbelah org gilak seks..penah ok.menggigil kaki ni ha rasa. tapikkkkk...
fobia utama aku adalah sang keji,  Cik Li. 
weh....ni memang spesies. eh silap..serangga paling menfobiakan aku.banyak situasi wat aku rasa cam cik Li ni patot pupus kat Malaysia. CECITER...CECITER...

situasi 1 : masa kekecik
kena kejar ngan cik Li. masa tu aku darjah4. aku cam ngah santai² kan. tetiber aku tatau la ayah aku kemas dapor ke hape kan masa tu. tetibe ada cam 4ekor lipas terbang. terbang ok.. berlegar². aku pakai seksi sbb dak kecik kan time tu.lipas tu kejar weh...kejar gila². takpenah aku tengok lipas jahat camtu. 1st tu..aku nyorok blakang pintu.cik Li ada. aku larik g kat dapor yg sekor lg da tunggu sana. aku g masuk bilik, lipas sekor da standby kat katil. aku g bilik air..baek punya dia wat peace tunggu aku kat situ. aku rasa cam tertekan dan fobia sampai skrg.. kakak aku cakap ko seksi. sbb tu lipas kejar.dems...sampai skrg aku da tak pnah seksi.baek kan aku?haha....

situasi 2 :blajo UiTM perak
rumah aku da takde lipas sejak da tuka papan ngan batu. tapi aku kat asrama duk hostel. lipas ada banyak kot. kat dalam toilet mmg wajeb la. kalo rumate aku kan. da tau da. kalo aku stay wat keje smpai pepagi buta. nak g toilet. hantu aku pk 2nd thing, lipas adalah menda utama. siap la aku g tuttt kat toilet laen kalo ada cik Li kat toilet aku. kalo tak, aku leh pengsan kat situ. lipas ni lak semacam ada bau lak aku ni takot ngan dia. bukan maen eksen dia. penah aku masok toilet tak prasan lipas tu ada blakang baldi. weh..dia terbang k. menggigil² aku muka da nek biru. datang kawan aku pijak...penyek ko. mampos.

situasi 3 : aku dan cita²
aku kan ada cita² nak jadik polis. tak caya tgok balek entri cita² aku nih.
aku terpikir balek kalo aku jadik polis kan.tetiber ada lipas..aku tgh pegang pistol. sebab poliskan nk tembak penjenayah. tetiber lipas terbang kat aku. korang rasa aku buat ape..?
yer..betol. soklan ni mak aku penah tanya. aku jawab, takot punya pasal..takot tertembak diri sndiri sebab tak sanggup nak menghadapi lipas tersebut.dan tu pasal la aku bukan polis. dan tula dia kesah fobia dengan dot-dot-dot aku.. cam laling je dot-dot-dot tu kan.hahaha....

Cik Li... AKU DENDAM KAU sampai bila². tpaksa dipotong takot cik Li lak dendam ngan aku.
tag enam orang yang aku suka la nak tahu sal dia punya fobia dot-dot-dot




2.2.11

cuti | cuti | koje

Assalamualaikum w.b.t.............

sapa yang tasuke cuti? lagi suke bekerja?oh..saya tidak.
sejak skolah.kalo bab² cuti ni bagi kat aku. tahu aje..
dari bulan satu sampai doblas.aku da get ready tahu...
cakap je cuti ape..suma aku leh jawab ngan rileksnyer.
tapik make sure kalendar ada depan mata aku la kan..haha.
genius sangat la aku nak ingat tarikh² cuti... takde maknanyer.
cuti thaipusam bebaru ni yg takde dalam kalendar biasa pon aku tau bila cutinyer.

sebab ape..cuti thaipusam tu hanya ada kat kalendar cina yg kalo korang beli baju kat kamdar ke globe silk store akhir tahun, dia akan bagi kalendar gulung² balek gantung kat rumah tu..hah. yang ada gambar kuda tu.ye betol tu..

kejap je masa berlalo kan.da abes da bulan satu... dan da nak cuti bulan dua lak.
1.2.2011 - hari wilayah tapi aku tasuker pasal wilayah persekutuan selangor takcuti..
3/4.2.2011 - raya cina cuti. naseb bek cuti.kalo tak....sedih kan.rasa nak wat ucapan raya je.huhuhuhu...yer² mengalahkan org cina.huhu...bak sini angpau yer...

aku da dapat angpau topup dari theonlyza 
yeah..yeah.. makasih ek rongak . i-like-u-veli-mac...
tau tak sebab ape aku pat topup? sebab aku merupakan dak pemalo yang paling dia sanjungi.
oh tak...aku tipu je.sebab aku jadi follower dia yg ke-900..tu pon aku ugut bunoh dia.haha..


ape² pon, selamat menyambut tahun baru cina buat BOS (ini bukan kipas. ini kata² bodek) dan juga kepada mereka yang menyambutnya. ok bye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...