31.1.11

tajuk | puisi | sepi

Assalamualaikum w.b.t.............

aku ada cam terbaca satu blog ni tau. dia mmg suka kan puisi aku rasa pasal dia asek wat puisi. hehehe..aku tatau la itu puisi ke hape. tapi besar² dia tulis menda tu adalah puisi. aku pon nak cuba la gak wat puisi..adeh.aku da start nak maen jiwang. ok..tajuk puisi aku sepi....nak jadikan sedap siket. aku nak bagi tajuk panjang lagi.

tajuk :  "sepi seorang perindu"

SEPI................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 . 
ya...sesungguhnya. aku SEPI.

suka tak puisi ni? hah..ni cubaan pertama aku berpuisi. sila bagi sokongan anda tuk aku terus berkarya dalam puisi.ececeh.... sekian.
 

27.1.11

jangan | suka | membandingkan

Assalamualaikum w.b.t...............


jangan pernah suka pada perbandingan...
sebab perbandingan itu adalah tidak baek untuk kesihatan.
jika nak banding kan sesuatu sila la bandingkan dengan cermat. ni tak!

aku vs dato' siti nurhaliza ?

sangatla menyampa kalau nak bandingkan aku dengan beliau. aku penyanyi toilet picisan, beliau pulak adalah artis yang gah namanye dengan kelunakan(betol la kan lunak?) suaranya. 

aku vs lisa surihani?

sama tak aku ngan dia ni siket²? takde?ok..fine. mmg jauh sangat lawa berbanding aku. kalo level lawa aku tahap bawah..aku akui. sebab korang bandingkan dengan dia. kalau bandingkan ngan macik jiran belakang uma aku. aku masih ok lagik. haha.. 

aku vs kembar aku?

ok..kami kembar tak seiras. maka nya, adalah tidak fair untuk membandingkan.tapik takpe...kitorang kembar. tak salah siket² nak bandengkan kami daripada bandengkan aku ngan lisa surihani ngan dato' siti nurhaliza yang takde kaitan.haha........ 
tapik kembar aku juga suda hampir melengkapi hidupnya. kau kembar dia. ape kau ada? hah..soklan ni yang aku tak berkenan ni.

aku vs mereka-mereka diluar sana?

setiap insan adalah berbeza tahap kelebihan dan kekurangan itu. walaupun ada kekurangan dimana-mana, pasti ada kelebihan berganda² disana. agak² siket nak membuat perbandingan tu..sebab banyak hati disana mungkin terguris. 


*motif : sila jangan melakukan perbandingan sewenang²nya...sebab aku adalah salah seorang mangsa perbandingan. ok bye !

24.1.11

tompok | tompok | hitam

Assalamualaikum w.b.t..................

minda dan keringat sama penat....
mode : kopi hitam pekat dalam cawan hitam.
tapi apesal gambar lilin?
sebab lilin tu je harapan untuk masih lagi bercahaya.
tapi pesal gamba kecik nau?


sebab sukati aku la nak bubuh gamba besar mana. knapa kena banyak tanya? atau mungkin jugak akibat aku sedang berkecil hati?

ok bye...............

23.1.11

tahniah | cekgu | saidah

Assalamualaikum w.b.t..............


aku suka menumpang....asek² nak tumpang orang sesuka hati. banyak cantek muka kau....hahaha. aku bukannye ape. aku suke la tumpang hepi..aku jadik hepi tengok orang laen hepi. pastu aku la meghoyan sedih bagai nak rak...tapik takpe. setiap yang berlaku..pasti ada hikmahnyer. betol..tak tipu!

ok..takde idea nak cakap banyak. juz nak wish sepatah tak brapa dua kata.
tahniah tuk sahabat aku, SAIDAH SABTU 
yang telah mencapai antara salah satu impian hidup beliau sebab da nak jadi cekgu. impian percintaan beliau maseh samar² dan harap akan berakhir dengan kebahgiaan juge. i'm proud of u saie. .semoga kita sama² berjaya dengan jalan hidup masing² kelak.

AMINNNNNNNNN.......

berjoging tidak menghalang kami berposing.tahan nafas disebabkan masing² bau kepam.

kata-kata :

tahniah gak buat kak ipor ku dgn berita pregnantnyer. pendek kata tahniah la kat korang sume yang bergembira dengan berita gembira. aku cam biasa...TUMPANG!!!!!!!


 

21.1.11

formspring | me |

Assalamualaikum w.b.t..............


tanya aje aku pape soklan. cepumas buleh. cepukmas pun boleh. tapik soklan kena lah baekhati. dan sesuai untuk tontonan umom. pasal gosip aku ngan BLACK MENTOR pon leh tanya kat sini. hahahahahaha.........

17.1.11

diet | itu | mudah

Assalamualaikum w.b.t...........


DIET = the sum of the food consumed by an organism or group. (sumber : wikipedia)
poyo tak aku siap nengok wiki maknanyer. pastu aku bukan paham pon.

aku ngah dalam proses nak diet.... ni kali ke 147 aku cakap sal aku dalam proses diet. kalau betol-betol aku buat camtu. kompem aku da jadi cam nasha aziz skrg nih. takde la cam kartina aziz. pastu...leh lak tiada sokongan berunsur moral untuk aku ke arah itu. mana taknye, nak-nak duduk ngan makayah. balek keje makanan da siap tuk santap je. sebelom g keje ada je heavy bekpes..nasi goreng lazat, mihun goreng enak, cekodok kentang penuh rasa kasih sayang emak ketika menggoreng. korang bayangkan lah...

tu belum lagi termasuk dengan jajan kat rumah ni yang tak penah habes stok. macam mana tak habes. asal habes je kau beli laen. pastu iklan kat TV. bukan maen prosperity ayam lagik. tu belom iklan lain² yang menjahanamkan diet aku. so, semua ni siapa nak dipersalahkan? bukan salah aku @ salah emak aku pon.

ni sbenarnye suma salah orang² kat luar yang dah mencipta macam² makanan tak berkhasiat. cuba la buat burger prosperity dari oat ke hape. pastu wat piza dari horlick ke. kan berkhasiat tu. hah...alasan asek nak nyalahkan orang laen.padahal bedal tak hingat.hahaha...

pape pon, doakan aku berjaya mendietkan diri tuk menjadi langsing. ini adalah azam tahun baru setiap tahun yang tidak pernah tercapai. ok bye....

13.1.11

aku | tak takot | labah²


Assalamualaikum w.b.t.............


ni entri pendek. just nak kasitau aku dalam ketakotan.
ketakotan pasal ape? pasal ada labah-labah dalam bilik air.
labah-labah ni leh parking kat betol² sbelah berus gigi & barang² aku.
aku nak amek tu je.plis la bla labah-labah weh.. 
pastu aku leh transfer toilet sebelah.
labah-labah ni taknak g balek tido ke hape?
imagine time aku capai berus gigi tu.
tiba² dia terjah n melekap kat tangan aku...NOP!
besar kot...ngeris. kang dia gigit aku. boleh mati weh...

oh...HELP ME !!!!!!!!

12.1.11

epispod | dua | siasat

Assalamualaikum w.b.t...........

ni aku saja la nak review cerita zaman dedulu..(dedulu la sangat!)  pasal entri lama aku..


hah..saya tak suke keadaan ni.
dan ianya masih tak abes² lagik.
sila hentikannya sebab aprilfool lambat lagik.
dan saya taksuka menda perihal bodoh dan simpati.
oleh itu, mari kite menuju kejayaan.
jangan buang masa dengan reka cerita.
kalo ko tuh produser filem ke drama takpe gak..
teringat mesej dari orang koma, (org koma bleh mesejke?tettt...)
"isk...siapa pulak cakap aku koma? merepek betol la"


sila hentikan drama..saya hanya meminati drama king nyanyian black saja.sekian.
 

11.1.11

kenal | "awak" | best

hahahaha..aku tatau pon kalo dari berblogging ni aku leh dapat kenal "orang gilok".
sorang cenggini..sorang cenggitu. macam-macam ada. aku bleh dikira baru je kot guna blog ni. sebelom ni lama dah ade akaun ni tapi cam tak penah tau menda nak hapdet..
kawan-kawan pon kek follower pon de brapa kerat je tu ha..haha.

pastu maken lama maken aku tahu cara nak guna blog ni sesiket. rupanya leh bubuh² widget ni. pastu nak canggeh lagi bubuh header cun melecun (tak akan korang jumpa kat page aku sbb aku pemalas..harap maklom)

dan teringat lagi masa mula-mula aku tgok menda dorang tulis "BW" ni? 
aku da terbayang A&W la hape. rupanya BW=blogwalking...apekah?
ada nuffnang. ingat biawak ke ape tu. tau² tu menda iklan yang orang duk klik² tuk dapat duit tu...gila ah aku batak.

pastu macam layan pastu layan blog ni nengok dorang hapdet menda bez.
rasa cam syiok lak baca. aku mana gheti nak kreatif bebenor nulis² ni ha..ayt bersepah²....dan aku cm rasa bez la jumpe member blog yang bez²...aku cm suka.suka pastu suka.
esepeseli panadol ngan PG 
walopun baru kenal tapi korang best. pala ting tong sewel. i loike...



9.1.11

good | luck | sayang

Assalamualaikum w.b.t.............

wah tajuk jiwang karat... good luck sayang.
sapa sayang ko ni bib? menggedik lak aku nengok ko bersayang².
haish..takboleh la aku jiwang siket. dengki je lebih..


wah..semua blog ada tulis sal AJL..femes seyh kalo aku jadi pengacara AJL.
sempat² je nak femes..entri ni bukan tuk ape.
saja nak wish untuk buah hati tersayang tuk buat performance malam ni.


G O O D  L U C K  B L A C K....
menang nanti, kita kawen yer..yuuuuuuuuuuuuuu~

8.1.11

marah | pastu | rindu

aik..macam mana boleh jadik marah pastu rindu ?
KEJAM kan aku? kadang² rasa marah je pastu cam kesian pulak.
nak-nak kalau masuk je hari minggu...sebab rumah macam kapal pecah masa ni.
sebabnya anak buah aku ada doblas org da setakat ni dan xtermasuk yg sedang otw lagi.selalu la rasa nak marah kadang² tu.mana taknye...kalo tak bergaduh. berebut. dan macam² lagi la.pastu, kalo  seploh kali ngemas. seploh kali dorang ni buat sepah..penyabarkan aku?

kalau dorang tak datang. rumah bersih ok. boleh rileks je dengan aman.
TAPI.....pastu rasa cam tak best lak rumah tak bersepah.rasa cam tak tenang. cam ada menda missing jep...rasa cam nak sepahkan rumah pun ade.boleh? haha...ko tebiat ke hape nak wat sepah lak? bebudak nyepah kiut ler gak.chait...

ni la dia antara budak² penghilang duka. yang laen takde time ni.
serius rindu kat dorang ni. hadoi..plis la datang rumah nenek ok.
ATAM (pangkat aku dalam carta organisasi makcik²) rindu kamu-kamu ok.
takde sapa nak maen remote astro ni, pastu bilik suma bersih takde sapa nak sepahkan.
ada jajan² ni pon takde siapa nak makan. kalau budak² ni ada..alamatnye.setel...
cuma kalau boleh..jangan la duk menyepah sangat. basic sepah je suda.
kalo tak, makcik², nenek ngan atuknye yang pengsan lepas dorang balek rumah masing². heh...

ok bai...


7.1.11

musim | status | bertukar

Assalamualaikum w.b.t.............

haip...status. ya status. ada apa pada status?
aku rasa status ni takde pe sangat. tapik sejak de fesbuk yang leh adjuz2.
in a relationship, enggaged, married with ______ dan seumpamanya la.
menda ni cam femes la. rata-rata suma page ada menda nih.kau ada?tettt...
bez kan ada function camni. C.O.O.L...phiwit.
leh kenal2 ngan pasangan dorang sekaligus.ahak..
kalo suke tu, memuji je tak abes gf dia lawo, idung mancung, bibir cm sharifah aini.wahhh~
kalo tak, hamboi bukan maen bergosip mengumpol dosa. bf dia ni mak aih hampes. bla bla bla...da tak gheti stop da.

mungkin da tiba masanya beralih status. so, kepada korang yang sudah. semoga korang bahgia menghadapi hari-hari bersama.

dan kepada yang belum, teruskan berdoa dan berusaha utk ke arah itu. jangan frust sangat pasal jodo, ajal dan maut itu kan ketentuan Ilahi. (ayat nyedapkan hati versi solehah...ahai)

semoga kamo-kamo dan saya-saya temui jodoh yang dapat membimbing ke arah kebaikan dunia dan akhirat.AMIN.

1.1.11

rindu²an | jadi | kenang²an

Assalamualaikum w.b.t.............


umangai....bukan maen tajok entri cam lagu rock klasik. padahal nak cakap sal tahun baru jep. menggelabah tajok nak gah. da masok tahun 2011 kat MALAYSIA. ada gak negara² laen tahun baru dorang tak sama ngan kita kan. kalo betol la..kalo tak, anggap la aku memandai² buat cerita ni.

semua orang pon nak post kat fesbuk ayat² dorang berkait rapat ngan tahun baru. "welcome 2011", "selamat tahun baru", "smoga lebih baek dari tahun 2010", kalo kat blog pn rata² semua cakap pasal tahun baru. so, aku pon sampai naek jeles. efeknye ada r entri cenggini. harusla aku ni mudah nau terpengaruh....

bukan ape. aku pon suka tahun baru ni...sebabnye tahun 2010 yang aku da lalui sangat sengsara ok. S.E.N.G.S.A.R.A !! . macam² menda tak bez jadik kat aku tahun 2010. semua menda adalah menyukarkan .wah rasa ayat aku cm bombastic pulak. 2010 buat aku nanges jep siang dan malam. tekenang naseb yang tak brapa menyebelahi aku. lepas satu-satu hal jadik. suma nye yang menghancorkan serta mematahkan hati. bila diingat²kan balek..boleh tahan tabah aku ni. setabah guruh di langet..(cam tak kena je perumpamaan ni...bia r.)

menanges bawah bantal, ym sambel bergenang airmata, tengah basuh pinggan pon nak tacing, basoh baju sambel sakan nanges (time berus bajo.tak dengar woh kalo kte nanges kuat²), ngah nek moto pon leh genang airmata sambel wat gaya awie nek moto beso layan prasaan. bezanya cuma..aku nek moto honda je ngan helmet apolo. 

ni suma antara adegan yang aku penah wat di kala aku kesedihan tatkala dirundum duka. solat hajat & ngaji juge tak xdilupakan. unsur² keagamaan kan penting tp takkan nak tulis. cam poyo lak...kang kata riak. so, aku tak gtau la. (bukan ko ngah bagitau ke ni hoit?) TAPI nak buat macam mana? tu je la kite mampo lakukan sbg hambaNya yang lemah dan seringkali lalai. 

mungkin semua yang berlaku ini ada hikmahnyer satu hari nanti. mungkin satu hari ni ada dalam 2011 ini? itu lah harapan aku buat masa ini. 


28 | disember | 2010

Assalamualaikum w.b.t.............


wah....ada apa ngan tarikh tu? maap la aku update menda alah ni time tahun baru.
hehehe...korang abaikan sal tarikh baru eh. tajok entri ni sempena aku da genap setahun kat company aku keje ni . daripada tatau pape, sampai da jadi femes la kat supplier ktrg. siap bg kalendar la, diari la, baju saiz XS la...( dems tol.senang² je dapat kat adek aku yg rampeng lemak berkrim )

wah...memang banyak sangat menda yang aku dapat belajar & dapat pengalaman kat situ.

walopun ada gak kadang² hati rasa terjengkel (ada ke ayat camtu?)..dan banyak juge tabiat dan tebiat orang yang aku saksikan dengan seronok sambel panas hati...

terima kasih kerana pengalaman suka duka, bermuka² dan seumpamanya. maseh bertuah jika dibandingkan dengan mereka yang maseh tiada pkerjaan dluar sana. dan masih jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan mereka yang jauh ke terkedepan. tapi rezki ada kat mana-mana. yang penting usaha. (ayat nak positif konon) 

so, sempena da setahun bekerja ni. dapatla kiranya aku annual leave. kalo tak, cuti suku hari pon. gaji aku suku gak..maka, berbangga dengan cuti subsidi yang diberikan setelah setahun bekerja. aku akan menggunakan cuti tersebut dengan berhemah. nantikan...........


makasih kepada rakan sekerja yang banyak membantu. kepada yang tidak membantu. bantu² la pasni. sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...