6.11.10

percaya | qada' | qadar

Assalamualaikum w.b.t.............

assalamualaikum semua....
ok...hari ni aku dalam mode ustazah. sume sila siyes!!!
kalau ada yang tak paham..angkat tangan.yang paham..angkat kening. 
aku sbenarmya macam la tertanya². tentang kesemakan soklan ini dlm otak nih...
"apesal la aku selalo je tak dapat menda yang aku suka dalam hidup aku ???"
adala beberapa yang aku sangat suka...tapi tak dapat.aku bagi contoh k.

contoh memula...
aku dulu kan masa kecik kan. aku suke bersukan.. tapi kan masa tu.
sukan ni cam nampak sia-sia. ape org kata...tak penting.padahal aku minat.
sekarang ni aku nengok kat luar nun. banyak je sukan yang cam diangkat tinggi.

kedua....
dolu² kan, aku belajar rajen gilo tau lepas result UPSR aku cam haram jadah. nak-nak aku kembar.kembar aku dapat result cemerlang lak. fuyyyo....memang aku jadi bahan mengata la. pesal kau ni bengap sangat hah? ko tengok kembar kau dapat result power. kau power ape?power rangers? (tapik kembar aku memang pandai r masa tu. tak dinafikan...) aku stress.padahal UPSR je. tapi padan la muka aku. belajar sebok memaen.

da tuh, start PMR, SPM dan seterusnya aku macam ada la kesedaran sivik sikit. 
baru tahu erti baca buku dan seumpamanya. aku dapat result kental la jugak 
(maksud kental disini adalah tidak la bengap sangat)
karang korang teka aku dapat "straight A" plak..malo i tau....
tapi...aku tak dapat further stadi. aku sedih ok. kawan aku semua matrik la.universiti la.aku rasa cm aku bodoh gile buat kali keduanya.aku give up.aku keje.
aku keje as a staff bawahan yang tegar.

pastuh kan... 

time aku da keje..aku lagi sekali give up. aku jadi staff sementara je. gaji cipot gila, tempat keje jauh. aku da rasa tak bez keje. asek wat keje tak ikhlas. aku pasang niat nak benti keje n mintak pendapat makayah aku. dorang bangkang mentah².aku nak berhenti.alasan aku nak belajar menjahet, belajar memasak dipandang ringan.aku da takde hati da nak keje situ. tapik aku teruskan aje...tak maho jadi anak derhaka.

lepas tu weh.. 

aku da sedih tak dapat benti keje. tetiber di saat aku perlukan alasan untuk berhenti keje.aku dapat tawaran blaja kat UiTM. aku tak paham kenapa lepas 4tahun baru dorang nampak borang permohonan aku. aku pon sambung blaja tanpa rasa menda tu cam tak bez ke hape pasal aku mmg nak benti keje ok. selamba je aku da dekat 3tahun tak blajo..tetiba blaja. beku da saraf otak aku. tapik kat sini da jelas² sesuatu sedang disusun untuk hidup aku.

pastu pastu.... 

aku sambung blaja. semua budak kat situ muda². suma la nak panggil aku kakak. sabar ajela.aku bedal je la.aku nak belajar kot..disamping nak benti keje.aku rasa cam...tak beznya blaja tua² ni. nak² masa bebaru tu kena kenalkan diri nak sebut umor..penting ke umor?aku diamkan aje sal umor.DEMS la!

last² kan... 

aku da abes diploma aku tahun lepas..so, sekarang da keje. aku amek iktibar dari keje lepas..pasal kalau kita keje ikhlas. gaji yang kite dapat akan menjadi berkat. so that, kita akan dapat lihat kemana peginya duit gaji kita. aku bersyukur..

namun, aku maseh mencari keadaan yang lebih baek. aku sangat perlukan keajaiban ketika ini..
namun, tiap² yang tertulis ini ada hikmahnya. semua ini da tertulis dan tersirat untuk aku.maka, aku akan menerimanya sebagai "QADA' dan QADAR" daripada Ilahi.

kata-kata : fikiran asek nak negatif. perlokan ion yang positif...help! help! 


(ini bukan luahan prasaan...ini adalah luahan hati.ecececeh...)

12 komen panas:

WAHIDA ALIAS said...

wawa dtg bwk ion positif..hehe

habibah abdul said...

makaseh wawa..pasni bawa maruku ke lomang ke ek.hahahaha...

AngahSayang2314 said...

hehehehe percaya itu penting....

habibah abdul said...

tu r pasal..percaya itu penting.
percaya pada apa????????
itu lagi penting..hehe.makasih yer kome-kome smua.

one2paii said...

hmm betul tu bibah..qada dan qadar..bila kita dah menghadapi nya 1 persatu..kita akan sedar ianya adalah ketentuan yg ditetapkan..tgok cam gua..darjah 2 jerk sekolah masa kecik..tp apo kerja gua..jaga parking KLCC..besau tuh penjagaan gua

Notami said...

xpe2...meh notami bg ion positif! meh cni meh! :)

habibah abdul said...

tuhpai : kire hebat la lu jadi jaga parking KLCC..besar woh.gua jadi jaga pinto masuk zoo negara..minatang usha gua.gua usha deme...hahahaha.

notami : makasih...meh sini meh ion-ion positif itu.heh...

Cik Mira said...

dlu yg kte jumpe kat key el si si tu kan kak? last jumpe kot time tu pastu ade jumpe agi ke?

habibah abdul said...

mana ada..tu la last kita men"dating"kan diri...ghindu suda.uhuk3x~

damha said...

kekadang hidup ini x seindah yg kita harapkan..adakala bahgia n adakala derita...dan x semua apa yg kita impikan akan tercapai...hukhukhuk

Cik Bib said...

@damha : betul tu...undi la saya utk pilihanraya yang akan datang. hikss... #tetiber#

damha said...

cik bib jadi calon pilihanraya area mana ni....calon kg pinang sebatang ka...he33333

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...