9.11.10

cita | cita | apekah?

Assalamualaikum w.b.t.............

semua orang ada cita-cita. itu kompem..kalo nak diingatkan.masa kecik² dulu.start dari aku darjah 1 sampai ler darjah 6.aku ada enam cita-cita.sampai da besar panjang ni ada seploh da cita-cita aku.haha...

darjah 1 : cekgu tanya aku kata nak jadi "doktor". sebab aku ingat mak aku pesan. kalau orang tanya cita-cita tu ape? cita-cita tu nak jadi doktor.ahak....

darjah 2 : aku nak jadi "arkitek"...wah, tahun lepas nak jadi doktor.sekarang da nak jadi arkitek lak?adehaila..jauh tu terpesong.sebab time ni akak aku asek lukis gambar rumah. pastu suh aku bina..dia kata kalo nak jadi camtu.kena jadi arkitek.aku pn tak paham..

darjah 3 : nak jadik "pramugari" (masa tu tengok tv banyak iklan Malaysian Airlines(MAS).hahaha...padahal gempal.ade hati nak jadi pramugari.cet..

darjah 4 : nak jadi "ahli perniagaan". time aku jawab cani. cekgu tu leh puji lak jawapan aku pasal laen dari cita-cita budak² laen. padahal masa tu aku taktau pape pasal cita-cita aku yg aku nyatakan tuh.hahahaha...

darjah 5 : aku da cam besar sikit. aku rasa nak jadi "pilot" lak. tapi aku pon ada rasa nak jadi "angkasawan". entahla..banyak sangat la cita-cita aku...hahaha.

darjah 6 : dah jadi senior kat skolah rendah ni. aku rasa cam wah..aku nak jadi doktor la. sebab cikgu selalo cakap cam jadi "doktor" bez..hehehe. so, aku tulis kat biodata aku nak jadik doktor.hehehe...ingat jadi doktor sonang.chait....

bila aku da besar panjang ni. da leh berfikir secara sedikit waras. aku cam minat nak jadik polis lak.aku penah selamber je bawa sijil2 aku g IPD gombak ni apply inspektor.

tapi aku dapat sampai kad biru jep. yang memberitahu aku nyer permohonan dalam proses..proses la sangat.sampai ke sudah jadik petani moden je aku ni..cet.takpe la..bukan rezki aku tu kot.

sebab ape aku minat sangat nak jadi P.O.L.I.S ????
sebab aku suka tengok polis trafik.dorang naek motor besar. fuh....stylo gile la. walopun tu motor polis.aku suke sangat motor besar nih. kalau aku ada duet lebih. aku nak wat lesen B full. leh beli motor besor sebijik. wat balek kampong...hahahahaha. hilang akal ke kau kan maen nak merempit je keje?heh...
tapi sebenarnya aku minat nak jadi polis sebab aku minat ngan aku suka.

bia la orang nak kata polis ni kuat makan rasuah r ape. tapik bukan semua...terpulang pada individu untuk menilai. cuma sikap segelintir polis yan gtak bertanggungjawab menyebabkan profesion polis ni disalah erti..kalau susah² cari polis gak.bak kata pepatah, "sebab nila setitik, habes susu sebelanga"
(jangan maen gila, aku da berfalsafah kat sini.hahahaha..... )

tapi sampai sekarang satu cita-cita yang aku senaraikan dari darjah 1 tu takde satu pun yang kesampaian. hahahaha.... ape la nak jadik aku ni?adoi...


kata-kata : tak jadi doktor, jadi bini doktor pon takpe la. imaginasi nak tinggi...haha~

6 komen panas:

one2paii said...

cam gua nk jd PM..tp smpai kesudah x jd2 lagi nie

habibah abdul said...

tuh pai..tu r.kesian gua.kesian lu juga.lu duk mana? lu jadi perdana menteri kat kawasan uma lu suda..haish!

ismay said...

yuuuu

habibah abdul said...

yuuuuuuuuuuuuuuu?heh....

Cik Mira said...

darjah 1
darjah 3
darjah 4
polis
sume cite2 sama kak!
heeeeeeeeeee
aritu da nak g apply polis dah
mak pon suh g apply
nak lagi IPD baru kat dgn umah
mak cp lagi senang nak pegi keje
hahahah
tapi skang?
tak ponnnn

habibah abdul said...

mira...akak pon tak paham macam mana akak smangat waja time tuh.slumber la akak g.
siap jumpe polis blagak kat pondok luar tuh.bergadoh la kejap.akak tanya bebaek.leh je dia jawab kurang ajar.sabar je la....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...