29.4.10

loya | mee | bandung

Assalamualaikum w.b.t......................

haish..entri aku kali ni pasal makan mihun bandung. aku lunch tadi makan la kat sebuah restoran nih..haish. oleh kerana mereka-mereka ingin makan kat sana.maka, aku follow je la walaupun aku tidak suka dengan kedai tersebut.aku rasa takde pe yang sedap pun kot...pilih punya pilih nak makan pe sambil tengok menu yang ada kat atas meja tu..tetiber aku cam ternampak ada tanda cm unik melambangkan sesuatu yang bagus...

pastu aku pun tanya la..knapa ada lambang jari tunjuk bagus ni?dan dengan otomatiknyer dak tu menjawab.betul2 holiaw...hahaha.cam harem jawapan tersebut.aku pn konon-konon nak try la kan.

holiaw la sangat..sikit pun takde kot.pantang tol de rasa cm sardin dalam makanan..ilang trus slera.putus selera.so,mmg aku tak makan pun menda tu n terus berlapar..tapi bila aku tengok resepi.mana ada buh sardin kalo nak wat me bandung.i cannot accept..loya tekak tidak terperi...bila terbayang, rasa cm loya...nak munta pn ada. rasa fobia nak makan mee-mee or mihun-mihun yang berkuah..ngeri seyh. mana leh buh sardin dalam sumer makanan..tak sesuai la..hadoi~

pasal aku sangat tak suka dengan rasa bandung tadi..aku mengamati apakah resipi nyer sebenarnya yg telah dijahanamkan rasanya oleh kedai tersebut...check it out!!!!

ok...mari kita blaja membuat mee bandung dengan sempurna k...haduila.mana ada sardin pun.choi...

Bahan-Bahan:
1 kg mee atau makarona & 10 ekor sotong (dipotong)
200 gm udang kering & ½ kg udang besar
3 camca besar cili boh atau cili serbuk
1 biji kelapa atau 1 peket santan serbuk (diperah ambil santannya)
10 ulas bawang merah atau 5 labu bawang besar
4 ulas bawang putih & 5 sm halia
¼ kg sawi atau sabaneh & 10 biji telur
Sedikit garam, daun bawang
Cara:
Bawang merah, bawang putih halia dan udang kering dimesin hingga halus. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dimesin bersama cili boh hingga naik baunya. Masukkan sedikit air dan santan. Bila mendidih, masukkan sotong, udang dan garam. Sawi dan mee dicelur berasingan. Telur digoreng mata kerbau. Hidangkan bersama bawang goreng dan daun bawang.

0 komen panas:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...