29.4.10

loya | mee | bandung

Assalamualaikum w.b.t......................

haish..entri aku kali ni pasal makan mihun bandung. aku lunch tadi makan la kat sebuah restoran nih..haish. oleh kerana mereka-mereka ingin makan kat sana.maka, aku follow je la walaupun aku tidak suka dengan kedai tersebut.aku rasa takde pe yang sedap pun kot...pilih punya pilih nak makan pe sambil tengok menu yang ada kat atas meja tu..tetiber aku cam ternampak ada tanda cm unik melambangkan sesuatu yang bagus...

pastu aku pun tanya la..knapa ada lambang jari tunjuk bagus ni?dan dengan otomatiknyer dak tu menjawab.betul2 holiaw...hahaha.cam harem jawapan tersebut.aku pn konon-konon nak try la kan.

holiaw la sangat..sikit pun takde kot.pantang tol de rasa cm sardin dalam makanan..ilang trus slera.putus selera.so,mmg aku tak makan pun menda tu n terus berlapar..tapi bila aku tengok resepi.mana ada buh sardin kalo nak wat me bandung.i cannot accept..loya tekak tidak terperi...bila terbayang, rasa cm loya...nak munta pn ada. rasa fobia nak makan mee-mee or mihun-mihun yang berkuah..ngeri seyh. mana leh buh sardin dalam sumer makanan..tak sesuai la..hadoi~

pasal aku sangat tak suka dengan rasa bandung tadi..aku mengamati apakah resipi nyer sebenarnya yg telah dijahanamkan rasanya oleh kedai tersebut...check it out!!!!

ok...mari kita blaja membuat mee bandung dengan sempurna k...haduila.mana ada sardin pun.choi...

Bahan-Bahan:
1 kg mee atau makarona & 10 ekor sotong (dipotong)
200 gm udang kering & ½ kg udang besar
3 camca besar cili boh atau cili serbuk
1 biji kelapa atau 1 peket santan serbuk (diperah ambil santannya)
10 ulas bawang merah atau 5 labu bawang besar
4 ulas bawang putih & 5 sm halia
¼ kg sawi atau sabaneh & 10 biji telur
Sedikit garam, daun bawang
Cara:
Bawang merah, bawang putih halia dan udang kering dimesin hingga halus. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dimesin bersama cili boh hingga naik baunya. Masukkan sedikit air dan santan. Bila mendidih, masukkan sotong, udang dan garam. Sawi dan mee dicelur berasingan. Telur digoreng mata kerbau. Hidangkan bersama bawang goreng dan daun bawang.

19.4.10

celcom | vs | streamyx

Assalamualaikum w.b.t......................

celcom broadband vs streamyx rumah abang aku..
mmg la amat lembap ini celcom broadband..nyirap je rasa.saba je la...
so, ni aku tumpang streamyx uma abg aku kat sbelah ni..laju kit.so,broadband ni leh la aku pk nak bg sewa kat sesapa...so,sesiapa berminat.sila PM aku..hahaha.yer-yer je..
since cam laju kit guna ini streamyx wireless...aku nak update blog.

heh..actually diz weekend cam bez sikit.aku pat cukup tidor.cukup beriadah semalam ngan kengkawan lamo.kat KOPETRO dulu..rindu agak terubat.heh..sbenarnya patut nak balik kampung melawat kembar.tapi baby dia masuk hospital lak..so,kitorang plan balik next week la...tapi hadiah da beli ni siap-siap.hehehehe...

ehm...sok da keje.penatnyer kan..tu la,ingat senang ke nak cari duit ni.camtu la makbapak kite dulu kan cari duit nak membesarkan anak-anak.hehehe..kat opis aku da meriah sal plan nak wat family day ke pangkor..tempat aku lepak-lepak masa zaman blajo dulu..cz ada member kat lumut sana.so,hampir tiap-tiap minggu ke sana...pekena ABC.sangat syok..heh.aku as a bendahari....membantu la setiausaha sulong lelaki kat opis aku tu...nampak bersemangat dia.tahniah diucapkan kerana semangat dia merealisasikan percutian ini.hehehehe....so,tunggula hari kerluarga yang dijanjikan tu..hehehe.


so,tu je rasa nak tulis..kempunan wallet "guy laroche"..uwa..uwa..dimanakah kamo wallet oh wallet.

14.4.10

hari | tua | 0904

Assalamualaikum w.b.t...............

selamat hari lahir buat aku ngan kembar aku, Khadijah yang da slamat pun lahirkan bayi lelaki comel yang namanya pun agak comel....Muhammad Qayyum Rayqal. 

ada apa dengan kau tahun ni yer? rasanyer cam tahun-tahun sebelum ni.sama je..takde pe yang dibanggakan.cuma bezanya tahun lepas aku sambut tarikh ni sebagai student.tahun ni aku sambut sebagai sorang pekerja.

Actually, aku dilahirkan kembar..tapi kembar tak seiras.tak pat sama-sama membesar dengan sbenar-benar kembar atas sebab-sebab tertentu..tapi ktrg still keep in touch walaupun kembar..kamo suda ada family sendiri,anak sendiri dan hampir lengkap kehidupan kamo. tapi...walaupun kitorang kembar.tapi tak bermakna takdir dan jalan hidup kitorang sama. dia ada kelebihan dia sendiri..dan aku.aku la kan.so, masing-masing dengan rezeki masing-masing.

so, cerita sikit pasal tahun ni..tarikh ni biasa je.hari jumaat yang mulia gitu..dan sbenarnya..tarikh hari ni rasa cam tak bez pun ada. sampai rasa tak perlu ada pun takpe. semua orang cakap sal jodo.pastu jodo..pastu jodo lagi.dan jodo-jodo lagik berbillion jodo..makasih ya semua kerna mengambil berat. smoga doa-doa kamo menjadi kenyataan dalam hidup ini..ececeh.da start men jiwang...

dan diingatkan pada kamo HABIBAH..sila jangan garang sangat. sila sopan sedikit. sila berdoa selalu dan sila jangan memilih..kau hengat kau shantek sangat...hohoho. tu saja entri kali ni....selamat hari jadi buat kamo yang hari tua nya jatuh pada hari ini,bulan ini dan tahun ini.

.......S.E.L.A.M.A.T  H.A.R.I  J.A.D.I.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...