27.12.10

bola | oh | bola

Assalamualaikum w.b.t.............


TAHNIAH yer buat pasukan MALAYSIA. saya takde la penyokong tegar bola nih.

namon, kalo ada bola melibatkan pasukan kat negara kite. layan gak kat telibisen ni. walopun kat uma jep. tp ktrg ade speaker. apesal lak tengok bola nak pasang speaker la bagai. bukan nak karaoke pon. ape-ape pon suasana tu penting. nengok kat stadium lagi bez kot. ade laser² siap. ahak..tapi ade gak tak beznye pasal nanti cam semak cz ramai nau orang. kot² dorang gaduh ke hape. naya je.. mapley pon ok gak. bila gol je.. bergema kot sbb suma nya jerit sama² macam koir. meriah gitu...

tapi aku tengok kat rumah jep versi "supan sintun"...dengan seisi keluarga.

oh...habes keluar suara jantan ku. uhuk...ok la semangat pasukan MALAYSIA meng"ghasak" indonesia. tapik jangan emo sangat. ni kan permainan n pertandingan jep. adat la kalah menang. maseh dalam mode bangga ok. MALAYSIA menang dengan 3 gol yang lajo. i looooooike...

TAHNIAH MALAYSIA.... pada INDONESIA, rileks ok. tamo demonstrasi² nih. kalo nak, buat kat negara sendiri.


kata-kata : nengok bola depan TV disampeng lappy sambel bergosip dengan @someone (kunon² nak wat cm tag kat fesbuk la...harusla kan)...yuuuuuu~

23.12.10

siasat | jangan | tak siasat!

Assalamualaikum w.b.t.............


" salam, ape saya nak bagitau ni. awk jangan terkejot. sama² doa dia selamat. kawan kita, DIA (bukan nama sebenar) accident baru kejap tadi masa balek keje. sampai sekarang dia belom sedar atau tak bergerak. apa² perkembangan, saya akan maklumkan kat awk. makayah dia kejap lagi sampai. sama-sama doa ye. saya dalam wad ni. takboleh kol. jadi, kalo ada pape awak msj saya kat no ni ya... "

uik? berderau darah aku tau macam ni...kalo korang? BAGAIMANAKAH RASA? aku pon jadi macam terkesima..ya ampun, kawan aku eksiden teruk. macam mana la nasib dia time ni, aku pun cam takleh nak imagine. aku mesej la kawan nye yang mesej aku. kat mana eksiden?macam mana boleh kena? dia kat mana? bla..bla..bla..

sehari suntuk la aku mesej cam gila tanya itu ini. dan tetibe esoknya aku rasa cam nak tepon sepital pasal aku tak berkesempatan untuk pegi terus. aku pon mencoba untuk mendapatkan info. ok...jom googles hospital yang terlibat. ok dapat....

bagi nombo ic ngan nama dia cik.....sy check floor by floor.
ic dia 8*****-04-**** dan namanya DIA cik. ada tak? 
tak ada la pesakit nama macam ni. awak boleh kol no sepital lagi satu ni..

wah..baek betol akak yang tolong check kan ni. tepon lg satu sepital ni..pon takde gak nama cenggini. aku mesej la kawan dia td tu. eh...pesal mamat ni cam menggelabah je. cam kelam kabot..oh takpe la. dan mesej pon cam pusing². itu la ini la n aku tanya sedara dia.boleh plak dia tak tahu pape. dan ada banyak mesej yg agak mencurigakan.katanya wad 2B tingkat2. aku tanya sepital tu. dia kata tu wad bersalin. ok fine...!

jadinye...kesedihan tadi rasanya hamper bertukar menjadi kemenyirapan. boleh ke memaen hal-hal cenggini ? merah tanda marah!

pagi tadi kawannye mesej lagi. da pegi tengok DIA ke?
aku macam terpikir². nanti aku investigate lagi. buat masa sekarang, abaikan.
motif kejadian? tidak dapat dikenalpasti..masih dalam siasatan.


SEKIAN.......

kata-kata : korang rasa ini botul-botul ke ataupon cobaan?

21.12.10

gile | ke | hape?

Assalamualaikum w.b.t.............


saja la kan aku nak cite menda pelik berlaku kejap tadi. tetiber ngah layan berita sal eksiden yang ragot 27 nyawa kat simpang pulai. tetibe lak ada mesej masok...haish.ingatkan sapa. tetibe no tak dikenali. tapi dia cam mention nama aku betol la plak kan...kebetolan ler ni.

gilo : bib..ko katner? 
AKU : siapakah?
gilo : aku la akmal..
AKU : akmal mana nih?
gilo : akmal najihah. aku ada problem ni nak share siket..
AKU : erk?????? akmal najihah mana? menda problem ko? bukan maen nak share lagik. <--layankan bajet dia member aku zaman tadika dolu².
gilo : takde la macam ni . aku bengang bangang (ni mmg ayt dia sbijik² ok). ko kenal tak jamal budak sainskegunaan? ko kenal tak aku ni weh?
AKU : haish..len macam je ni. ko salah org nih. aku memang bib pon. ko nak cite ngan bib laen ni. adeh..ntahsapa² la ni..
gilo : ko kalo taknak dengar masalah n tlg aku.ko cakap je..takyah la sampai tak kenal aku lak. (*siap marah aku lagik!)
AKU : hahaha..mrepek tol.da salah org ni. knal pn tak,xnak tlg menda. 
pape pon, ko ilek suda ngan jamal tu. ko jgn bengang sgt <-- menggelabah X bagi nasehat pada org yg tak dikenali?
gilo : huh....

AKU tak reply da...ghentikan ler.gile ke hape? 

aku cam terpikir² sampai sekarang..menda suma ni? kmaen petik je nama² yang terlibat.hahaha....merepek tol. ade gak orang pelik dan konfiden cani.adeh....

20.12.10

musim | kenduri | kawen

Assalamualaikum w.b.t.............


entri aku kali ni sempena kawen KAWAN². bukan AKU...
Tahniah buat Nadzrul Aida Mat Darus Suami  &  Na'am Am Jaafar Isteri.
 "semoga dipanjangkan jodoh sehingga ke akhir hayat & selamat menempuh alam baru dengan penuh kebahgiaan"

da lepak² & sembang² wajeb kat kenduri kawen kawan² cenggini la : 

orang² : kau bila lagi ?
aku : ** senyum dulu tambah keyakinan.heh...sok da jodo aku nnti,aku jemput la.ilek...

orang² : asal aku tanya je ko senyum ek....heh.
aku : da tuh, takkan nak nanges?huk3x...menjawab elak topik diteruskan.

orang² : ye la tuh... (kan aku da cakap...ending da.hahaha.....)

naseb baek dekat² je dorang ni kawen.lepas ni kite jumpa kat kenduri kawen hawa ngan ainul plak.sorang bulan 4..sorang bulan 6..nak kawen gak.uhuk....gedix~

 
NAAM AM & ISTERI : da kawen da ktua pengawas ktrg ni dl. member baek aku gak r dl masa skolah. dia suka bet ngan aku sapa markah tinggi tuk subjek agama & math. agama kompem aku menang. math beza bbrpa markah je.tp slalonye math dia la terer.hahaha...sehari sebelom nak kawen ni. baru terhegeh² nak jempot kawan². pastu cakap aku maki dia.cis....

NADZRUL AIDA & SUAMI : kawan aku masa kelas sains & sekelas gak la ngan c naam ni. eda ni dak kelas aku yang baek tapik garang. jangan kacau dia kalo dia tak kacau korang..sebab dia kalo ngamok. NAHAS... boleh je family dia kenal aku siket² pasal aku penah teman dia g sunway lagoon.hakhak....aku pn tatau kenapa aku terpilih g sunway lagoon ngan dia masa tuh. pasal aku kaki jalan rasanye..hehehe.


kata-kata : TAHNIAH buat kawan² aku yg kawen, tunang, mrisik. kepada yang belom.korang pun bakal...TAHNIAH in advance.

19.12.10

maho | blajar | menjahit

Assalamualaikum w.b.t.............


aku cam nak blaja menjahit la.
HAHAHAHHAHAHAHAHA....
suka la nak gelakkan orang nak blaja menjahit.
weh..serius aku nk blaja menjahit.
sebab ape? sebab aku cam suka g tempah baju.
kalo da pompuan tu..mnempah baju je la kejenye.heh..
disampeng aku rasa cam bez je jadi tukang jahit.
duk uma sambel tgok cte tamil pon leh menjahit.. C.O.O.L kan?
sebab tu aku nak blaja menjahit skrg ni.

TAPI......tetibe.........
teringat zaman skolah.cekgu ERT aku fed up ngajar aku menjahit.
sebab katanya tangan aku keras....apekah?
naseb bek bezfren aku mak nye tukang jahit.
setel la keje aku bab2 nak jahit jelujor halus, silang pangkah suma.
dan sekarang ni tetiba aku rasa cam nak blaja menjahit.
macam mana ek nak blaja menjahit. aku ngah cari ni....

16.12.10

layan | tag | mengetag

Assalamualaikum w.b.t.............


heh...da lama tak ngupdate blog ni akibat kesibokan hidup dan kemalasan mental&fizikal.
tetiba nampak ada adegan tag...so, macam layan la. nak2 pasal makanan pulok.wah...lazat berkrim baca.hehe..

siapa tag aku? tupaikaran.
siapa tupaikaran? aku tak dan nak bekenalan.tp msti dia kacak mahupon anggun. pape pon...ni aku layan soklan2 beliau.


1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
segala masakan emak i masak. rojak rege sembilan henggit kat jalan duta. yong tau fu pasar malam blakang umah.

2. jenis air apa yg korang paling suker?
air masak suci murni. neslo betol2 holiau.

3.Which type of food yg korang prefer,pilih 3... malay,chinese,japanese,western,italian,mexican,arabian?
-malay - western -arabian

4.Apa makanan yg korang paling expert masak?dlm kata lain,xyah tgk resepi tp at the same time bila org lain rasa,org akan kata 'wah!gila sedap'
ahai...sambal goreng ikan bilis.yg laen haram J tak gheti.hahaha....

5.Semahal mana korang bayar tuk makanan korang?
lima ploh henggit..makan tak kenyang2.kuang3x....

6.Beri nama restoran pebret.apa makanan kt situ yg paling sedap?
anjung damai. sedap2 belaka. tak tahu la kalau tuka chef da ke.aiyak...

7.Ayam,kambing,lembu,itik,burung puyoh,burung wak2,rusa,landak,merpati,ayam denak.mana satu yg korang suker?klu korang ada suke yg lain aku xlist,bgtau je la.
♥ ikan so much..

8.Restorant/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda?dan mkn/minum apa?klu korang ingat la kan?
kat mana ek...kfc kot. masa tu makan zinger ngan pepsi. siket tak control ayu...

9.Apa makanan yg selalu remind korang trhadap pasangan korang?kenapa?
makanan yg tak berkhasiat..haha.

10.Klu pegi umah orang,korang brharap org tue hidang apa?
nasi briyani gam...dan harapan yg tak penah terjadi.

11.Makanan yg korang mmg xblh nk telan langsung.samada x sedap/tekak korang dh kembang.
megi suda kembang....ahai.

12.Menu raya yg paling disukai.
nasi raya...sgt sukar nasi didapati di kala ini.

13Jajan/cekedes favourite?
potato chips...wah bukan maen potato lg.
14.Beri 2 makanan yg emak korang masak yg korang suka?
asam pedas ngan mi kari....mafles!

15.Makanan paling pedas yg korang mkn.sapa masak?
lagi pedas...lagi lazat.mee goreng pedas berapi.bapak sdara masak.

16.Korang klu jumpa org yg TAG ni,apa agaknya korang nk hidang/belanja?
aku ingat nak blanje tupaikaran makan nasi briyani kat jalan TAR..dilises~

17.Sila TAG 5 0rg & paksa mereka buat Tag ini?


7.12.10

salam | maal | hijrah

Assalamualaikum w.b.t.............


Sempena awal muharam @ maal hijrah ni. korang ada baca tak doa akhir tahun & awal tahun?
ADA....?bagos. kita kan disuruh sentiasa berdoa bg mendapatkan keberkatan.ok..maal hijrah ni teringat zaman dolu². kalo maal hijrah je nyanyi lagu tema. lagu tu mmg bez...bak kata orang tak lapok dhujan.tak lekang dek panas. wah..bukan maen lagik aku berfalsafah kat situ...so, meh sini mengimbau masa dolu²...nyanyi sambel paham lirik yer.

JOM....JOM....JOM....JOM....

Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman 


kata-kata : bersyukur sebab diberi kesempatan melihat dunia. ade azam baru. buang EGO..ok tak? ok kot.sebab banyak sangat ego dalam diri ni.kasi kikis siket²...

24.11.10

berpura | mulia | takmaluke?

Assalamualaikum w.b.t.............

ok...entri aku kali ni nak cite siket pasal kekejian sikap c polan. wah..bebaru ni ada la cam tragedi "asyik" berfesbuk di somewhere. pastu sangat la macam hebat boleh buka fesbuk kat somewhere. filter la oit menda tu dari dulu kalo rasa menda tu tak chantek kan.pastu sesedap lak nak buat cite yang ko da tahu pe kesannye kalo ada fesbuk di somewhere.

pastu takde la nak bising² sana sini pasal konon "asyik" berfesbuk.konon² keje tak siap la pasal berfesbuk ni.

bukan semua rumah deme ni ada internet. so, biasala ada yang batak kan guna tenet opis secara "asyik" sekaligus mengabaikan kerja² deme. tak sengaja la tu kot. internet shock la katakan. adeke istilah cenggitu dalam kamos oxford? ah..lantakla. korang pahamkan?

siap leh ada reporter lak gtau dia nampak suma org berfesbuk semasa dia juga berfesbuk.tapik cerita macam la kau mulia sangat.konon "asyik" buka fesbuk sebab nak skodeng siapa yang "asyik" berfesbuk?

wah...alasan mulia ko tak menjadi la oit.orang tua boleh la ko bodoh² kan.sebab dia bukan tahu pape pasal menda teknologi tu.ko nak kenching sepah² pun takpe. nasehat aku..kau buat keje kau cepat siket lepas ni.jangan lembap sangat. pastu cakap orang laen itu ini..tak baek woh.kerja tu pn satu ibadah gak. 

somewhere = nama tempat dirahsiakan (rahsia la sangat!) 

kata-kata : bulu ketiak sama itam..hati laen². jangan berlagak mulia la. ko tak mulia mana pon. sekian....

oh | ape | lagi???

Assalamualaikum w.b.t.............


eh eh..kenapa nih?
ape yang ape lagi nih?

SEDIH + STRESS + KESAL + PUTUS ASA + PUTUS HARAP.
NEGATIF + TIDAK SEHAT JIWA RAGA + NAK GILO.

sebenarnya kebelakangan ni banyak menda tak bez jadi. maka, seperti asek memikirkan dugaan apekah? buat ini tak kena..itu tak kena.. kenapa la...dan ape lah lagi lepas nih? 

oh korang diluar sana.

doakanla yang bebaek untuk aku yep dalam menghadapi hidup penuh pancaroba. wah ayat lagi siket da nak sama hebat cam A. Samad Said. tetibe teringat statement wajeb masa skolah rendah kalo time buat biodata.

"ingatku dalam doamu".....hehehe.

tu saja nak cakap sambel layan blues...bukan blue ok.harap maklom...


kata-kata : tolong ingatkan aku tentang menda hepi.sebab hamper terlupa dengan kehepian yang penah ada...mode ---> pilu yang telus.

17.11.10

aidiladha | penuh | pengorbanan

Assalamualaikum w.b.t.............


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 
"semoga kita berkorban hanya pada jalan Allah S.W.T supaya
hidup kita sering diberkati di dunia juga di akhirat"


kata-kata : sudah nampak kelibat lembu korban yang muncit sejak semalam.

award | itu | apo ???

Assalamualaikum w.b.t.............

oho...hoi....award itu apo? ni first time tercalon.kuang3x..
makasih pada media massa, peminat², producer, family semua yang telah banyak memberi sokongan.
"PANGGGGGGGGG!!! da apesal nye ko nih ? berangan ke hape?" mak...den dapek award. bukan cam artis tu ke kena wat ucapan atas stage?aiyak...


makasih yer cik chenta

pasal award tersebot. kuikui...cantek ka blog nih? macam tak je.tapi since aku da tercalon. amek je la...takde dapat cikedis ke cekelat ke award neh?aku taktahu pape pasal neh. tetiber ada lak menda ni kat shout aku.eh eh....siapa tu cik chenta? aku lom bersuai kenal lagi ngan dia. tp blog beliau mmg cantek.banyak gambor kiut miut..aku?jangan kata gambar miut. gambor fotostat dibubuhnya.cis!

seven things about me:
1- kakitidor
2- kakijalan
3- kakigadoh
4- kakilawak
5- kakimalas
6- kakibesar
7- kakisukan

PAS KAT SEPLOH ORANG GAK EK???oh..takpayah?eh..kena ek?

buh kat shoutbox gak r nnti.heh...


kata-kata : selamat hari raya aidiladha. maaf zaher baten. jangan makan dageng bebanyak. nanti cepat naek hangen a.k.a baran tak semena²..

14.11.10

ekspresi | takmaho | asap rokok

Assalamualaikum w.b.t.............

"redupkan pandangan mata, 
letak dua jari dibibir,
dengan katakan tidak
kekiri ke kanan,
kekiri ke kanan."

hah...tahu tak iklan nih?ni iklan ekspresi katakan tidak pada asap rokok kat radio. kalo kat dalam TV laen..dia tunjok ekspresi tu teros. ni kempen ksedaran r nih. takpe je kalo takmo ikot kan. tapi takyah la sengal sangat. 

citer dia cani..itu hari aku keluar ngan anak buah aku. budak kecik kan. pastuh, boleh pulak ada sorang lelaki ni lalu kan maen asap berkepol². anak buah aku ni leh pulak wat ekspresi cenggitu pulak kat lelaki tuh. 
budak² kan...pengaroh TV kuat. pastuh, lelaki tuh leh campak rokok tu kat anak buah aku konon bengang r.

naseb baek la tak kena api nyer. anak buah aku gtau aku lepas orang tu dah bla. kalo tak..leh gak aku sombat asap ngan rokok² tu skali dalam lobang hidong dia.takmaho benti merokok suda..tapayah la nak sembur² asap rokok tu bajet macho.nak merokok...merokok la jejauh siket. efek asap tu bahaya pada orang laen.

kempen beriyer pon rasanyer tak kemana kalo orang² macam ni ada.adeh..


kata-kata : ingatlah orang yang tersayang..pastu jangan buat pembakaran terbuka kat hidung korang.akibatnyer....... (sila tgok iklan TV) 

9.11.10

cita | cita | apekah?

Assalamualaikum w.b.t.............

semua orang ada cita-cita. itu kompem..kalo nak diingatkan.masa kecik² dulu.start dari aku darjah 1 sampai ler darjah 6.aku ada enam cita-cita.sampai da besar panjang ni ada seploh da cita-cita aku.haha...

darjah 1 : cekgu tanya aku kata nak jadi "doktor". sebab aku ingat mak aku pesan. kalau orang tanya cita-cita tu ape? cita-cita tu nak jadi doktor.ahak....

darjah 2 : aku nak jadi "arkitek"...wah, tahun lepas nak jadi doktor.sekarang da nak jadi arkitek lak?adehaila..jauh tu terpesong.sebab time ni akak aku asek lukis gambar rumah. pastu suh aku bina..dia kata kalo nak jadi camtu.kena jadi arkitek.aku pn tak paham..

darjah 3 : nak jadik "pramugari" (masa tu tengok tv banyak iklan Malaysian Airlines(MAS).hahaha...padahal gempal.ade hati nak jadi pramugari.cet..

darjah 4 : nak jadi "ahli perniagaan". time aku jawab cani. cekgu tu leh puji lak jawapan aku pasal laen dari cita-cita budak² laen. padahal masa tu aku taktau pape pasal cita-cita aku yg aku nyatakan tuh.hahahaha...

darjah 5 : aku da cam besar sikit. aku rasa nak jadi "pilot" lak. tapi aku pon ada rasa nak jadi "angkasawan". entahla..banyak sangat la cita-cita aku...hahaha.

darjah 6 : dah jadi senior kat skolah rendah ni. aku rasa cam wah..aku nak jadi doktor la. sebab cikgu selalo cakap cam jadi "doktor" bez..hehehe. so, aku tulis kat biodata aku nak jadik doktor.hehehe...ingat jadi doktor sonang.chait....

bila aku da besar panjang ni. da leh berfikir secara sedikit waras. aku cam minat nak jadik polis lak.aku penah selamber je bawa sijil2 aku g IPD gombak ni apply inspektor.

tapi aku dapat sampai kad biru jep. yang memberitahu aku nyer permohonan dalam proses..proses la sangat.sampai ke sudah jadik petani moden je aku ni..cet.takpe la..bukan rezki aku tu kot.

sebab ape aku minat sangat nak jadi P.O.L.I.S ????
sebab aku suka tengok polis trafik.dorang naek motor besar. fuh....stylo gile la. walopun tu motor polis.aku suke sangat motor besar nih. kalau aku ada duet lebih. aku nak wat lesen B full. leh beli motor besor sebijik. wat balek kampong...hahahahaha. hilang akal ke kau kan maen nak merempit je keje?heh...
tapi sebenarnya aku minat nak jadi polis sebab aku minat ngan aku suka.

bia la orang nak kata polis ni kuat makan rasuah r ape. tapik bukan semua...terpulang pada individu untuk menilai. cuma sikap segelintir polis yan gtak bertanggungjawab menyebabkan profesion polis ni disalah erti..kalau susah² cari polis gak.bak kata pepatah, "sebab nila setitik, habes susu sebelanga"
(jangan maen gila, aku da berfalsafah kat sini.hahahaha..... )

tapi sampai sekarang satu cita-cita yang aku senaraikan dari darjah 1 tu takde satu pun yang kesampaian. hahahaha.... ape la nak jadik aku ni?adoi...


kata-kata : tak jadi doktor, jadi bini doktor pon takpe la. imaginasi nak tinggi...haha~

6.11.10

percaya | qada' | qadar

Assalamualaikum w.b.t.............

assalamualaikum semua....
ok...hari ni aku dalam mode ustazah. sume sila siyes!!!
kalau ada yang tak paham..angkat tangan.yang paham..angkat kening. 
aku sbenarmya macam la tertanya². tentang kesemakan soklan ini dlm otak nih...
"apesal la aku selalo je tak dapat menda yang aku suka dalam hidup aku ???"
adala beberapa yang aku sangat suka...tapi tak dapat.aku bagi contoh k.

contoh memula...
aku dulu kan masa kecik kan. aku suke bersukan.. tapi kan masa tu.
sukan ni cam nampak sia-sia. ape org kata...tak penting.padahal aku minat.
sekarang ni aku nengok kat luar nun. banyak je sukan yang cam diangkat tinggi.

kedua....
dolu² kan, aku belajar rajen gilo tau lepas result UPSR aku cam haram jadah. nak-nak aku kembar.kembar aku dapat result cemerlang lak. fuyyyo....memang aku jadi bahan mengata la. pesal kau ni bengap sangat hah? ko tengok kembar kau dapat result power. kau power ape?power rangers? (tapik kembar aku memang pandai r masa tu. tak dinafikan...) aku stress.padahal UPSR je. tapi padan la muka aku. belajar sebok memaen.

da tuh, start PMR, SPM dan seterusnya aku macam ada la kesedaran sivik sikit. 
baru tahu erti baca buku dan seumpamanya. aku dapat result kental la jugak 
(maksud kental disini adalah tidak la bengap sangat)
karang korang teka aku dapat "straight A" plak..malo i tau....
tapi...aku tak dapat further stadi. aku sedih ok. kawan aku semua matrik la.universiti la.aku rasa cm aku bodoh gile buat kali keduanya.aku give up.aku keje.
aku keje as a staff bawahan yang tegar.

pastuh kan... 

time aku da keje..aku lagi sekali give up. aku jadi staff sementara je. gaji cipot gila, tempat keje jauh. aku da rasa tak bez keje. asek wat keje tak ikhlas. aku pasang niat nak benti keje n mintak pendapat makayah aku. dorang bangkang mentah².aku nak berhenti.alasan aku nak belajar menjahet, belajar memasak dipandang ringan.aku da takde hati da nak keje situ. tapik aku teruskan aje...tak maho jadi anak derhaka.

lepas tu weh.. 

aku da sedih tak dapat benti keje. tetiber di saat aku perlukan alasan untuk berhenti keje.aku dapat tawaran blaja kat UiTM. aku tak paham kenapa lepas 4tahun baru dorang nampak borang permohonan aku. aku pon sambung blaja tanpa rasa menda tu cam tak bez ke hape pasal aku mmg nak benti keje ok. selamba je aku da dekat 3tahun tak blajo..tetiba blaja. beku da saraf otak aku. tapik kat sini da jelas² sesuatu sedang disusun untuk hidup aku.

pastu pastu.... 

aku sambung blaja. semua budak kat situ muda². suma la nak panggil aku kakak. sabar ajela.aku bedal je la.aku nak belajar kot..disamping nak benti keje.aku rasa cam...tak beznya blaja tua² ni. nak² masa bebaru tu kena kenalkan diri nak sebut umor..penting ke umor?aku diamkan aje sal umor.DEMS la!

last² kan... 

aku da abes diploma aku tahun lepas..so, sekarang da keje. aku amek iktibar dari keje lepas..pasal kalau kita keje ikhlas. gaji yang kite dapat akan menjadi berkat. so that, kita akan dapat lihat kemana peginya duit gaji kita. aku bersyukur..

namun, aku maseh mencari keadaan yang lebih baek. aku sangat perlukan keajaiban ketika ini..
namun, tiap² yang tertulis ini ada hikmahnya. semua ini da tertulis dan tersirat untuk aku.maka, aku akan menerimanya sebagai "QADA' dan QADAR" daripada Ilahi.

kata-kata : fikiran asek nak negatif. perlokan ion yang positif...help! help! 


(ini bukan luahan prasaan...ini adalah luahan hati.ecececeh...)

3.11.10

aku | dan | musuh


Assalamualaikum w.b.t.............

aku ada musuh. musuh dalam selimot ke ?
BUKAN....ini musuh ade kat mana-mana.
aku tak suke. aku rasa nak tampar je kalau jumpe 'c dia'.
aku memang sejak kecik tak ngam ngan 'c dia'.
makayah aku pun tak suke dgn 'c dia'....
kalau aku pegi maen kat kawasan 'c dia' masa kecik² dulu.
makayah aku marah...balek kompem kena sebat.
dengan tali pinggang besor polis bapak aku.
gila kan..betapa mereka tak berkenan dengan 'c dia'.
memang aku bermusuh sejak kecik...apa nak jadik.jadik!
sekarang ni da besar, aku maseh bermusuh dengan 'c dia'.
dan aku tak tahu sampai bila aku nak berdendam.
apa-apa pon, korang aku sayang..korang jangan risau.
aku hanya bermusuh dengan 'c dia' je sampai bila².
sebab.....bagi aku. 'c dia' ni memang takleh diharap.
kecik² taknak mampos, da besar... sedot darah orang.
nah...mampos kau!! aku spray kau sampai mati...
puashati aku....huh!


kata-kata : derma darah tak maho. sedot darah je keje.sedot lemak tak maho plak!?memang nak kena picit.

29.10.10

lega | aku | lega

Assalamualaikum w.b.t.............

ok...aku busy kebelakangan ini. (bukan tajok utama)
kehidupan aku asek tak terurus. maaf yer blogger² tak pat ngorat korang selalo. aku punye tak terurus. takleh digambarkan....

kalaula aku ni free hair, mesti rambot aku da macam hero tarzan. aku pakai tudung pon ni da senget-senget.da tak dan nak adjuz. hahahahaha...laju je korang nak bayangkan ek?cis..

aku da plan macam-macam sebelom ni. nak pegi mandi sungai ler.nak g mandi laut ler kat PD nun. wah...konsep nak mandi-manda.kat uma bukan maen malas mandi..ahak! aku plan nak g shopping dan macam-macam lagi la segala planning..

TAPI..........................

semua ni tak menjadi pasal ada sesuatu menghantui aku. dan hari menghantui tu da lepas dengan jayanyer.
aku sangat suka dan amatlah bersyukur. menda yang kau suke nyer? share ler sikit oit..cit! ala, korang teka la pasal ape? teka ek... dan anggap menda yg korang teka tu semua betol.heh..
 
apa-apa pon...aku sangat rasa lega. pasal...ini adalah antara wishlist aku tuk tahun ini. aku sangat lega walaupon berpeloh-peloh sambel *ketik berbau masam walopun ekon pasang paling powerful. syukur Alhamdulillah atas kelegaan ini.

*ketik = nama timang²an bagi ketiak..huahua. 

kata-kata : siapa kentot ni? aku bengang tol la kentot bersepah ni...tapi last ada kat sini (tempat kejadian) ni adalah anak buah aku yg maseh tadika..mesti dia yang kentot.cis....

22.10.10

hormat | amalan | mulia

Assalamualaikum w.b.t.............

zaman skrg ni smua orang pon kat dunia ni nak jadi "K.A.Y.A"
nak hidup mewah-mewah ..siapa taknak kan?aku pong...heh.
kalau perempuan nak dari atas sampai bawah suma objek nak "brand"
pastu nak ada duet banyak leh g holiday kan kat obersi,
boleh beli rumah banglo lak pastu...fuhhh.
kereta nak Merc..takpon BMW. paling koman Audi. atau Porshe?wow...
ada yang laher-laher da kaya..pasal makayah dorang kaya.takpe la kan.
ada plak yang tompang kekayaan orang lain..bia je la kan.
ada yang bekerja keras nak capai tahap kekayaan itu..bagus la.
ada gak yang suka kan kesederhanaan dan masih bahgia tanpa sangat kaya.pon ok je..
apa-apa pon bagi aku, tiap² orang berhak tuk memilih jalan hidup masing².
punya la panjang aku nyer intro..sbenarnye aku nak cite sikit je. pasal H.O.R.M.A.T

situasi :

A : weh!..aku da dekat² ngan opis kau ni.free tak?
B : erk..pastu ko nak lunch ngan aku ke?
A : Iyola..sbb tu la kol kau ni.kuar la skrg..
B : ehmm, skrg takleh la..aku ngah koje ni.opis hour lagi ni.
A : Ha..tu la, dulu org suruh masuk *** tak nak, ada masa sendiri, x payah susah² keje mcm korang nie.opis hour la bagai.

HELLO!! ssetengah orang sangat bahgia dgn apa yg dorang ada.dan takde la rasa cm "desperate" sgt tuk kaya raya. walau dgn gaji yg kecik,tapi dorg minat wat menda tu.berbaloi rasanya..

so, boleh ka kamo rasa hormat apa yang orang laen pilih dalam hidup dorang???!!

bukan semua orang dicipta utk jadi "MLM person", dan bukan semua org dalam bidang MLM ni berjaya. jadi jutawan ke hape...

da kalau semua orang nak kena jadi "MLM person", sapa pulak nak jadi cekgu ajar kome-kome "MLM person" ni mengira kan? siapa nak ajar anak² dorang???

pastu sapa plak nak keje kat kedai makan? tuk kome-kome "MLM person" ni makan time kome sembang² pasal produk masing²?

sapa lak nak jadik pilot nak bawa kome-kome "MLM person" ni pegi seminar kat obersi nun? da kalo sume jadi "MLM person"?

Hey, who do yo think you are to determine other people's live???

I'm not so against MLM thingy,I HATE YOUR WAY OF THINKING!! <--ewah kan men loghat omputih lagi kat sini..

kata-kata : maka, sila la belajar dan belajar untuk menghormati pilihan orang laen.sekian....

19.10.10

tenet | agak | gelong

Assalamualaikum w.b.t.............

serius benci situasi ni.
ENTER. loading.............................................sampai 15minit.
so, beberapa baris perkataan aku taip ni korang darab 15 minit.

selepas 60minit...ni je la hasilnya.
minta maaf yer. maknanyer disini. tido aje ler gamaknyer.

kata-kata : tenet ni wat jiwa gangsterku terguris....

17.10.10

budak | baru | belajar

Assalamualaikum w.b.t.............

blog..oh blog...saya ada pesanan penaja.
saya budak baru belajar. kalau salah, tolong tunjokkan.
kalo tak femes, tolong follow.hehehehe....
(sempat promote lak...tamalu betol ek)

woh..tahun ni banyak menda aku blaja. tu sebenarnya pasal aku coba memujuk hati yang lara.
kenapa lara? sebab aku terpaksa tolak pluang sambung stadi kat UiTM shah alam.
kenapa yer? alah...dulu penah cerita kot. mesti korang tak perasan. ni ade link cite masa zaman dolu-dolu aku tak sambung "degree UiTM???"

pape pon..aku sangat percaya. tiap menda yang terjadi dalam hidup ni. ada hikmahnya.. positif kan aku ? (padahal bengkak² mata)

kata - kata : sedang berkira-kira untuk memenuhi wishlist bagi tahon ini....
satu-satu...DONE!eh..belom lagi ler.heh..poyo lebih..

14.10.10

ada | bebeh | baru

Assalamualaikum w.b.t.............


ada | bebeh | baru ????????????????????????????????
siapa tuh? wah..ingat kan kau ni single-mingle. rerupenya da ada "bebeh" baru kan.
haish...kome-kome ni. memandai aje..takleh la dengar aku guna nama timangan memanja cenggini. da nak gosip sana sini...tak suke la paparazi cani. "bebeh" tu bukan ape..bear je kot.

cuba korang bayangkan perasaan aku yang sejak kecik tak penah dapat bear. pasal xde jejaka romantis maho aku. mungkin pasal aku ni nampak macam taksuke romantis. aku suke la weh romantik²..gedik lak kejap. tetiber, time umor da lanjot ni baru nak dapat bear...
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..................sungguh teruja beb. nak tengok? 

TADDDDDDDDDDDDDDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.............. 

da dekat setahun aku rasa dia simpan menda ni. baru raya hari tu dia nak bagi? katanya present untuk hari konvo+hari tua aku. siapa yang bagi tu? kekasih gelap ke? bukan..sebab dia pompuan serta dia putih kot.
kawan baek ke? bukan jugak sebab dia jahat. penah tinggalkan aku masa ktrg ngah maen boling. terukkan dia? ape-ape pon.. dia memang bez. muka dia asek nak ketat. tak caya..tanya aku!

makasih yer JIJA | OH | JIJA

kata-kata : pic "bebeh" tu cam low-profile kan? motif : tak bagi korang ngorat. sekian.

13.10.10

10 | 10 | 10

Assalamualaikum

ada apa pada tarikh? ok..ramai orang yang macam suka nak ada kenangan pada tarikh ni.sebab katanya tarikh 10/10/10 ni tarikh yang cantik...terpulang la pada individu-individu yang merasakan sebegitu. memang nampak cantik pun kan kalau dipendekkan camtu la.nak-nak tarikh tu jatuh hari ahad. so, memang cam bez la kan.

AKAN TETAPI...

kalau buh penuh rasanya cam biasa je. "10/10/2010"....
kan lagi bez kalau tunggu je "20/10/2010"..heh.cantek jugak kan.hehe..memandai la ko bib kan..tapi 20hb tu bukan hari ahad ok..hari rabu.hahaha.

macam-macam terjadi pada tarikh yg dianggap cantik ni. namun begitu, jangan terlalu taksub dengan tarikh ye korang. sebab ianya bukan la apa-apa. tapi kalau untuk sekadar suke-suke pastu suke pastu cam suke gak. takpe la kan. nak wat cane...

so, heboh gak kat Malaysia ni, tarikh ini juga adalah merupakan perkahwinan angkasawan negara, Datuk Dr Syed Muzafar dengan pasangannya, Dr Halina.dorang pun suke gak rupenyer.
TAHNIAH juga buat semua yang menyambut tarikh ini dengan kenangan manes masing-masing. semoga bahgia selalu tanpa mengira tarikh...


dan pada tarikh yang sama juga kita dikejutkan dengan tragedi kemalangan ngeri yang melibatkan ramai mangsa terkorban dalam insiden bas ekspress delima yang terbabas, merempuh kereta dan menghempap dua kereta lain kemudian dirempuh oleh bas lain yang tidak sempat mengelak kerana bas delima tu tercampak ke arah laluan bertentangan. sangat sedih tengok berita dalam beberapa hari ni. perasaan keluarga masing-masing yang terlibat dalam nahas ni. AL-FATIHAH buat mereka yang terkorban. TAKZIAH buat keluarga mangsa nahas tragedi ini...
semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mereka dan juga ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.AMIN... 


6.10.10

saya | sayang | emak

Assalamualaikum w.b.t.............

semua orang sayang emak la bib oit..ko nak eksen kat sini kenapa? isk... bukan eksen la ni. saya sayang mak saya tapik saya tak bagi mak saya makan megi. oh..tak baek la kau bib. bia je la kalau emak tu nak makan megi, bukan selalu pun. memanglah bukan selalo..tapik esok emak ada appointment dengan doktor 

sehari sebelom raya hari tu kan..emak saya pegi klinik jumpa doktor, tiba-tiba kan, mesi tu check-check emak saya kan. mesi tu cakap, makcik ada kencing manis ni makcik. makcik kena masuk air ni...makcik kena buka puasa makcik yer.sebab takot makcik muntah nanti pasal kena masuk air..

oh ok...ini tidak bagus.dan aku masa tu ada kat opis tapi tahula mak aku pergi klinik. cuma taktahu mak aku kena masuk air. tapik aku balek tengahari tu pasal macam tak sedap hati. dan betul naluri anakmu ini. emak tidak sihat...

sebulan selepas itu.............. 

so, esok pun ada lagi sekali lagi nak check doktor. mak nak makan megi tengah malam tu. time aku berbuka maghrib tu aku da ajak mak makan. tapi emak ada cakap,

"mak esok ada appointment doktor, malam da taknak makan..."

oh ok...fine, bagusla kalau macam tu....TETIBER.......... 
masa tengah malam, aku keluar lepas da tutup laptop. aku nak minum air kat dapur, mak ngah cam masak.

"MAAKKKKKKKKKK........mak nak makan megi??mak ni kan...mak makan mee sup la mak.."

mak cakap, mana ada mee sup. 
aku cakap la...orang pegi belikan. 
mak cakap, isk..da malam. tak payahla. mak makan sikit je.

aku cam bebel-bebel..tapik dalam masa yang sama macam kesian sangat pasal aku bebel tu mak cam serba salah nak makan ke taknak.tapi mak makan la jugak..tapi tak habes. pastu mak makan biskut lak. boleh pulak emak amek biskut bergula.. 

"MAAAAAAAAAAKKK!! meh sini orang makan biskut bergula tu mak. mak makan biskut kosong je mak.."
mak aku pun cam bagi aku. wah, sangat kesian.kejamnyer......................................
tapi MAK...SAYA SAYANG EMAK ♥♥

mak saya ni comel la..kelakar kalau teringat gelagat emak. sampai kadang-kadang..abah pun tergelak je tengok kecomelan emak berkenaan susah nak pantang-pantang makan makan ni..hehe.

kata-kata : nanti kalau dokto kata mak okay..kite makan best-best yer..

5.10.10

pengalaman | pahet | manes

Assalamualaikum w.b.t.............

yup..pengalaman pahet manis di suatu hari dimana...menghadirkan diri di suatu tempat bagi mencuba nasib disampeng mengutip pengalaman.wah...tak sangka sudah sampai ke second stage. makasih kerana memberi peluang untuk kali kedua selepas berhempas pulas menjawab soalan yang diberikan semasa ujian bertulis..sungguh haram jadah soalan tersebut. tidak mungkin dilupakan 30 soalan subjektif yang sungguh dasyat. saya ni datang untuk jawatan penolong pegawai teknologi maklumat. tapi macam jawab final exam pun ada.....adehai la.

dalam bidang Teknologi Maklumat ni, aku rasa banyak kot istilah-istilah network. tak sure ape 30 soalan tu akan tanya kan..isk3x. kalau la aku tahu ape yang keluar, mesti senang kan? dan di hari kejadian. aku pun jawab la ujian bertulis untuk post tu dengan tawakal kepada Allah S.W.T. wah...hamik kau. gila la..macam-macam kot...adeh.agak banyak menda yang aku terlepas pandang masa aku study kat 'wikipedia' malam sebelomnye ujian tu.wah...tapik akibat aku kerja sekarang ni ada kaitan dengan IT department. maka, sedikit sebanyak adalah sikit membantu aku..gila la. ayat lintang pukang, in english pulak. memang seronok yer disitu..

so, 29hb tu second time plak dia panggil. email jemputan untuk attend menda tu ada seploh nama je naek. so, aku malas amek port..study la pape yang patot. da tuh, leh je da sampai sana. aku pegi sendiri merempit. kalau naik kete jalan amat jem kot..kat jalan kuching tu lagila... so, aku merempit sendiri. da sampai sana, aku parking la motor. sebelah aku ada lelaki pun ngah cam bergaya nak pegi interview.aku pun bertegur sapa la dengan budak tu..

aku : datang untuk interview ke? 
lelaki itu : ha'ah...interview. awak pulak?
aku : yup..sama la. interview jugak. tuk jawatan ape?
lelaki itu : penolong pegawai IT.sama ke?
aku : ha'ah ..sama la.
lelaki itu : tinggal mana? datang naik motor ni..
aku : dekat je..selayang. dari mana?
lelaki itu : kat wangsa maju..datang ni pun jalan jem. naseb bek la ikot highway duke.
aku : oh..yela.
lelaki itu : dapat email kan? tu r, saya tengok email tu lelaki ramai. perempuan ada brapa je.
aku : okay...(dalam hati aku..budak ni macam la nak drop kewanitaan aku. takpe..cool je!)
lelaki itu : taknak masuk ke?jom masuk..sembang kat parking lak kita.
aku : jom...dup dap...dup dap..berdebar gak ler.

* dalam masa jalan tu..kitorang sembang-sembang lagi. wah..budak tu kelihatan bukan calang- calang. mendengarkan cerita dia la.tak tau la dia cite nak bez je ke hape.aku rasa dia seorang yang hebat. hopefully..aku diam dan hanya menjadi pendengar baek. hehehehe...

da sampai kat tingkat 17, bangunan cantek itu. aku pun tandatangan la kat senarai nama yang ada seploh nama. 3 nama ada binti, 7 pakai bin. ok...masa aku sampai tu. baru ada dalam 4 orang macam tu. kejap lagi tu. sorang-sorang sampai. sampai da pukol 10 pagi. baru lah jumlah muktamad manusia yang hadir. 7 lelaki dan aku sorang perempuan.aku tak suke yer keadaan ini. kerana sungguh membuat aku rasa...apekah??? tapik takpe la, hanya sekadar mencuba nasib dan rezeki.

aku jadi orang ketiga dan satu-satunya perempuan yang bakal diintebiu..redah je la. berdebar gak! 

wah.. sangat berdebar tidak terperi. da masuk, dia suh bg sijil-sijil suma and then mereka suruh duduk. aku ikotkan aje.pastu dia da start da suh introduce diri.. dia speaking pulak. aku pun bantai speaking. hahaha.... nak aku cakap cam gaya omputih, memang takde la kan. da kenal-kenal. dia nak tanya pasal pe yang kita tahu pasal IT. menda pertama dia tanya. troubleshoot network.. wah, aku ingat network-network ni masa 1st intebiu tu da kira setel dia tanya. rupe nye belom abes lagi.. sabar je la. aku memang la tak pandai sangat pasal network ni. aku pun study lebih kepada coding la hape. sekali dia tanya network.. menarik ni...wah, aku cam hampir nak 'hang'. tapi orang ramai pesan, asalkan jawab, betol salah belakang kira. baekla, aku cuba...dan perkataan yang aku tiba-tiba teringat ketika itu "ping server" tersebut..dan "godeh-godeh". menarik kan? encik dan puan tu sangat teruja dengan perkataan itu. dan aku berbalek kepada expectation aku pasal coding. dan dia still dengan network server itu. aku jawab sekadar termampu dan keputusannye, aku tiadala berharap atas ape yang aku da lalui tu. haha..jawapan bagi keadaan itu da menunjukkan aku tak dapat la..hahahhaha.

namun , pengalaman tu sangat berguna. dan sila cuba di tempat lain. selepas ini .terima kasih di atas pengalaman pahet manes itu. balek tu , aku "story-mory" ngan makayah aku. aku tidor sakan. amek cuti satu hari tu untuk menda yang mengambil masa sparuh hari.. tolak gaji kot. sukahati aku la kan. so, tu je la cerita bagi entri aku kali ini....jawapannya masih belom keluar lagi. namun, aku tiada la berharap. hahahaha....


kata-kata : jangan pandang perempuan sebelah mata. perempuan sekarang semua menda hampir sama keupayaan dgn lelaki. cuma sesetengah nye lelaki masih menguasai. sekian, makasih.

30.9.10

dinner | tepi | tasek

Assalamualaikum w.b.t.............

wah...tajuk entri itu macam bez kan?haha..mesti da terbayang keadaan kat 'tepi tasek' ada lampo-lampo di samping ada cam alas meja cantek. pastu pinggan mangkok n cawan ala² esklusif sambel menghirup udara segar dan angin sepoi-sepoi bahasa. apakah benar keadaan dinner di tepi tasik sebegitu?hahaha.....salah! salah sama sekali.. sebenarnya keadaan sebenarnya adalah gelap. nyamuk. takot. lapar...ya..lapar yang paling tepat sekali.

ok..menda ni sebenarnya tak patut terjadi. namun, mungkin ada yang terlepas pandang lalu terus mengakibatkan keadaan ini terjadi. sepatutnya menda ini mungkin jadi satu majlis yang seronok. namun, sebaliknya....tapi takpe. kepada kamo-kamo yang ingin membuka kedai makan atau seumpamanya. kita kena make sure semua preparation dibuat awal dan tiada sebarang masalah terjadi akibat terlepas pandang. sekiranya ada, anggaplah itu kelemahan yang membantu kita untuk terus maju dengan mengatasi setiap masalah itu sekiranya terjadi lagi...

kepada kawan-kawan yang kecewa di atas kejadian tempoh hari, kamo jangan amek hati..nanti mari la beraya rumah saya. saya wat 'mihun goreng lazat'..hahaha. 'mihun goreng' tu adalah makanan biasa. perkataan 'lazat' itu la yang membuatkan ianya special...hahahahaha...terima je seadanya. ramai yang berbuka puasa dalam keadaan sangat² bersederhana ketika kejadian dinner di tepi tasek ini. namun, saya kagom dengan kamo-kamo. saya berbuka di rumah siap²..baru sampai tepi tasek. da sampai, makan lagi walaupun dalam keadaan 'black out'. sebab tu saya sihat dan sihat..hahaha...so, kepada yang tidak berkesempatan makan tu. anggap je la takde rezeki k..mungkin rezeki kamo di tempat lain seperti di kedai tomyam seafood atau kedai mamak kari kepala ikan. takpe k....


p/s : jangan terlalo berharap menda yang tak pasti...akibatnya sakit hati. ececeh~

musim | open | house

Assalamualaikum w.b.t.............

da lama gak tinggalkan blog ni..heh.busy ler sejak dua menjak ni..maka, terabai la sedikit yer blog.ehm..malas pun salah satu sebabnyer..heh.kalo nak diikutkan...memang banyak menda nak di'share'kan..

ok...jom cite pasal openhaus.biasa r kan, raya nak sebulan..puasa lum tentu buat sebulan. kan..kan..kan...?

pape pun..kuih raya kat uma aku banyak lagi ni..so, siapa² nak datang makan kuih raya pun leh kenyang rasanyer..hehehe.tapik takkan la korang datang uma aku pun sekali setahun ..nak bagi makan kuih raya je kan. macam tak patut dan tak berpatutan je rasanyer..mesti la kena ada something kan even menda tu simple. baru la cam bez sikit.heh..korang pun leh lepak lama sikit kat rumah usang namun bercahaya ku ini....

kepada kawan-kawan yang da datang beraya, makasih kerana sudi datang beraya..dan bagi mereka yang belum datang beraya akibat cirit-birit la, tak sempat datang la, rumah saya jauh la hape. kalau ade kelapangan, sementara ada lagi syawal indah ini..jemputlah datang ke rumah. itu saja pesanan dari tuan rumah...tapi kalau nak datang, bagitau la awal². ini kerana ditakuti akan berlaku pertembungan yang amat ramai dan boleh mengakibatkan korang jadi segan-silu disitu akibat masing² tidak mengenali antara satu sama lain.hehehehe...ok tak alasan tu?


p/s : mintak maap kalo tak sempat g beraya rumah korang...alasan aku adalah musim hujan dan tiada transport..ok tak? saya perempit wanita...hahaha.

18.9.10

raya pelajar | dan | raya pekerja

Assalamualaikum w.b.t................

cepat betul masa berlalu..baru semalam je rasanya dengar orang baca takbir..hari ni da pun raya ke-8...tahun ni punya collection duit raya sangat² "dissapointed". kenapa yer? alasan-alasan yang biasa kita dengar : 

kamu tu da kerja.TAPI.........duit keje ngan duit raya banyak beza.
kamu tu da besar panjang.TAPI........boleh je orang besar dapat gak duit raya kalau ada orang nak bagi..kan3x? 
tapi bukan sepatutnya kalau belom kawen still layak lagi ke dapat duit raya?warghhhhhh..saya suka prinsip duit raya yang macam ini.sebab saya belum kawen. tapik takpe la...

sempena raya tahun ni.saya suda bekerja..so, banyak woh 'short' duit raya tahun ni berbanding tahun lepas. ni semuanya pasal da keje..dan tahun ni je bila kira²..anak sedara kandung saya ada dua belas semuanya, jumlah yang agak ramai disitu. maka, duit raya untuk mereka perlu diperuntukkan. tapik takpe..oleh kerana ada rezeki lebih. maka, itu da membantu. makayah selalo pesan, kalo kite pemurah..nanti rezeki kita pun murah...

dan sehari sebelum raya sempat jue saya membeli kamera yang agak comel cap "olympus" modelnya ape yer...jap search jap.ya...fe4030.hamper terlupa akibat asik "klik" sana-sini. objek itu terpaksa dibeli akibat handycam dan kamera² yang lain semua nyer sedang rosak dan hantar repair di saat² ini...so, ini la dia menda nyer...hehe.suke..kaler pink² gitu..heh.tasuke tengok gambar. tengok kamera tu je..harap maklom.heh...

last day keje half day je..bos bagi balik awal. bez woh..siap dapat duit raya lagi dari bos..rezki².so, jumaat 17hb da start keje tapi masih dalam mood raya. so, kepada mereka² yang dah tak ada mood raya. diam² je la..saya ada lagi. so, kamo² tak susah pn kan...hahahaha~


p/s : sekali lagi ingin diingatkan..hahaha.sila baca pelan² dan amatinya betol, 


sekiranya ada ternampak sebarang perubahan terhadap diri ini. sila D.I.A.M....dan tegur dalam hati saja..sekian, makasih... 


15.9.10

selamat | hari | raya

Assalamualaikum w.b.t.............


ok semua...sempena hari baek.bulan baek...saya, HABIBAH BINTI HAJI ABDUL ingin mengambel kesempatan ini untuk mengucapkan...

" รεlﻪოﻪէ ﻪгﻨ гﻪկﻪ ﻪժﻨlfﻨէгﻨ ოﻪﻪF չﻪհﻨг ռ ъﻪէﻨռ "

1.9.10

berbuka | puasa | di luar

Assalamualaikum w.b.t.............

yezza...hari ni adalah hari cuti sempena hari kemerdekaan negara Malaysia. Maka, di kesempatan itu...aku telah menshoppingkan diri sedikit.cari tudung sahaja kononnya. sebelum ni asik dengar orang ramai berkata-kata mengenai kesesakan kat area jalan TAR. memang selalunya macam tu lah keadaan kat masjid india & jalan TAR tersebut. 

ok...even aku tahu memang macam tu keadaannya. namun, aku masih lagi nak pegi sana. biar la kan..tapi bukan ape. aku memang suke suasana. tak kira la sesak ke hape ke.

tapi suasana tu penting..baru la nampak bukan kita je beraya. ramai lagi mereka-mereka yang semangat berhari raya..memang sesuai ngan tema merdeka dan semangat 1 Malaysia. bukan orang Melayu je yang sibuk-sibuk kat KL tu. wah...pelbagai bangsa kot. maybe mereka pun cam aku gak. suke nak suasana atau takmo lepaskan peluang tuk shopping sementara sales raya aidilfitri ni..

aku pegi ngan member opis dan tidak akan tinggal, moto kapcai aku.wah...no way la naik bas, naik tren, naik kereta. tu suma akan buat mood aku hilang untuk satu hari tu. maka, motor kapcai tersayang tu la yang paling reasonable. tak perlu jem. tak perlu fikir nak parking mana...parking sepah-sepah pun takpe.asalkan lock yer.kalau tak...datang naik motor memang balik singgah balai pastu naik bas la gamaknyer..

ok...sesampai je kat KL...waaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.......

betul-betul ramai manusia sedang membeli belah. yela..raya lagi beberapa hari je pun. memang sangat ramai. sangat padat dan sangat pening actually. rasa cam seksa kena berkongsi oksigen dengan begitu ramai orang. aduhai la...nak pengsan dibuatnyer. tapi semangat suasana tu penting.

dari jalan TAR ke sogo, dari sogo ke semua house, penuh kedai-kedai kat setiap pelosok area masjid india.tudung pun sangat banyak...rasa cam rambang mata & nak beli semuanya..

masa kitorang dalam "gulatis silk house" ...boleh je tetiber ada announcement sal carik budak hilang. memula guna suara bangla yang jaga kedai tu. sangat tak paham menda dia cakap. pastu menyedari hakikat keadaan tersebut. mereka menggunakan suara bapak budak tu panggil anak dia.

gila la..kalau aku makayah budak tu..aku da nanges da. hilang kat dalam beribu-ribu lemon manusia. sangat menakotkan dan minta simpang menda camtu terjadi dalam hidup ini..wah kau bib. cam kau ada anak 6 orang je kan.....upssss.emosi sifat keibuan ku.ececeh........

pihak SOGO siap buat pintu masuk nyer 1 way lagi..wah, dasyat ni. baru kat luar. belom masuk kat dalam lagi. mana datang la kan sebegini ramai...dah cari ape-ape yang patut. maka, member aku yang tidak gemarkan suasana macam aku dah tak larat. maka nya, kitorang beralih arah..

teringin makan NANDOS akibat ade mangkok telah tag pic hidangan nandos kat fesbuk aku. agak sengal disitu dan aku cuba pegi ke Jusco Setiawangsa. ingat ada la nandos kat situ..arghhhhhhhhhh! takde plak kat sana nandos. ada pun kedai fast food yang lain tapi itu pun semuanya nak tulis "meja penuh", "full table reserved" dan whatever bahasa ape pun. tapik still bagitau menda yang sama. sadis tul la..ok, takpe la kan dah macam tu. memang selalunya kalau bulan puasa menda camni akan jadi. aku pegi ke food court jusco pulak. suma meja pun da penuh. kalo tak ada orang pun kat meja tu. tapik dorang da letak barang-barang dan botol mineral penuh kat atas meja tu menandakan meja tu dorang da cop..kalau aku dapat meja pun aku buat macam tu jugak. takpe la...ok, sementara nak tunggu keadaan kembali normal. jom la ajak member aku pegi beli waffle. aku da berdiri kat situ..tapi hairan.wah..hairan tu. akak yang jaga tu wat cam tak nampak aku. mode aku invi ke cam dalam ym tu..rasanya aku "besar" kot. tak mungkin akak tu tak perasan aku.pastu aku pun cam panggil..


"kak, bagi waffle kak....." belum sempat aku berkata-kata. 
boleh je akak tu cakap, "waffle dah abes la dik".
gila la....sampai waffle pun habes. sabar je la. 
belom pukul 7 pun lagi masa tu. boleh je suma nyer habes.
ok...pasrah la dan cuba pegi kat kedai roti kat situ , "La Bahome"...takde pape pun da tinggal kat atas tray yang selalunya ada cm roti hotdog la piza la hape..licin sume nyer.gila betul la...
last choice..kitorang masuk ke dalam pasaraya jusco kat bahagian jual makanan tu. 
kitorang beli la air yogurt, roti ikan bilis tu 1, kentang goreng dan.........aiskrim veneitta (tol ke aku spelling tu?...ah, bedal je la)

ngam-ngam ktrg da setel-setel suma tu...dan azan pun berkumandang menandakan telah masuk waktu berbuka puasa. kitorang jpe port baek punya kat kaki lima yang agak takde orang dan kitorang leh berkelah kat situ...hahahahaha.sadis tol la...

ni suma pasal teringin nak makan nandos punya pasal la..menyampah betul. tapi sampai sekarang masih teringin..dan teringin. namun, masih belum berkesempatan. dalam pukol 10 sampai kat uma dengan selamat sambil kepenatan.


p/s : jangan bawa anak kecik masuk KL...takot hilang dan kesian budak tu nanti tersepit dek ribuan orang.

31.8.10

1 Malaysia | Menjana | Transformasi


Assalamualaikum w.b.t.............


ok...entri kali ni pasal semangat kemerdekaan. 
WAH....mode aku kali ni P.A.T.R.I.O.T.I.K
dan sekarang ni banyak kita tengok kat luar sana ade anasir-anasir di dalam dan di luar negara yang cuba menganggu ketenteraman negara kita. tak habes yang itu..sekarang ni banyak gak yang cuba menaikkan isu perkauman. orang-orang macam ni patot berambos dari negara kita yang aman damai ni.

baru-baru ni yang paling latest pasal insiden Indonesia yang cuba cari pasal dengan Malaysia. kurang ajar punya indon-indon tak sedar diri tu..padahal Malaysia la negara jiran yang paling banyak membantu negara mereka dalam setiap masalah. tapik sekarang ni, macam-macam mereka buat bagi menunjukkan kebodohan dan kenaifan mereka. macam mana negara nak aman pasal asek nak tunjuk bagus melalui kebodohan sendiri..ini la yang menyebabkan mereka-mereka masih berada di takuk lama..

tak kisahla ape korang nak cakap buruk-buruk pasal Malaysia. sebab orang yang sedemikian tidak pernah tahu erti bersyukur dan tidak pernah tahu mengenang jasa orang yang terdahulu yang dah bersusah payah nak mendapatkan kemerdekaan. masih ramai yang tidak sedar yang mereka hanya sekadar menumpang kemerdekaan orang terdahulu. tak kisah la tak suke dengan itu ini ke. tapi bak kata orang..tak perlu menambah-nambah lagi kekurangan yang ada. tiada ape yang sempurna di muka bumi ini.

hari-hari makan, tidor, bekerja dan melakukan pelbagai aktiviti di Malaysia. namun, masih tidak tahu bersyukur. masih cakap Malaysia itu ini..orang macam ini patut bagi dia merasa duduk kat Palestin ke atau tak payah jauh-jauh la..kat Indonesia cukup la. korang akan tahu ape itu negara yang makmur..

dan tidak perlu menjatuh-jatuhkan sesama kita untuk menjadi seperti negara luar yang merdeka hanya pada nama , masih lagi ditindas dan beribu-ribu lagi yang masih berstatus pendatang asing. maka, sila belajar erti bersyukur.

dan....ape-ape pun, aku tetap bersyukur menjadi rakyat Malaysia. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Negara Malaysia yang ke-53 tahun. I'm proud to be the Malaysian Citizens...syukran~


p/s : suke tengok bendera berkibar ditiup angin di depan rumah sambil maen bunga api...opss~ 

26.8.10

marah | jangan | marah

Assalamualaikum w.b.t.............


TEKANAN ..... kenapa ya?
MARAH ....... kenapa ya?
TAK SUKE .....kenapa ya?
BENCI ......... kenapa ya?

kalau aku marah...aku akan diam...
dan bila aku diam....sila diam saja..


NOTA : sempat lagi terbayang ayam percik..knapa leh terbayang dalam keadaan marah ni.

ARGGGGGGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHH...................

13.8.10

ramadhan | ya | ramadhan

Assalamualaikum w.b.t.............

ALHAMDULILLAH..

sekali lagi aku dipanjangkan umur dan berpeluang untuk melalui serta menghayati bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan.syukran..syukran..kedatangannya sentiasa dirindui...pemergiannya sering ditangisi... bulan ke-9 dalam kalendar Islam. sangat banyak perkara yang boleh dilakukan dalam usaha mendekatkan diri kepada Allah S.W.T . ( amal makruf nahi mungkar )


R.A.M.A.D.H.A.N ----> bulan dimana umat islam berkesempatan : 

berpuasa di siang hari sepanjang bulan Ramadhan 
sembahyang tarawihdi malam hari 
mencari malam Lailatul Qadar 
memperbanyak membaca Al-Quran 
kemudian membayar zakat fitrah.DAN..... 
bulan syawal ---> hari raya aidilfitri ( termasuk sikit pasal raya )..takpe kan.heh.. 

sangat seronok mendekati ramadhan ini..maka, marilah kita sama-sama menggunakan peluang yang kita masih perolehi pada Ramadhan kali ini.. 

hari baik dan bulan mulia ini.aku nak amek kesempatan minta maaf pada kamo-kamo di luar sana sekiranya sering melakukan perkara-perkara yang tidak disukai kamo-kamo..saya hanya insan biasa.maaf ya...semoga kita diberi kesihatan tubuh badan yang baik untuk melaksanakan ibadah di bulan Ramadhan dan bulan-bulan seterusnya..


AMIN~

selamat berpuasa yer buat sekalian kaum muslimin dan muslimat di dunia ini..


p/s : bazar ramadhan da penuh kat mana-mana..maka, elakkan pembaziran. TETAPI....karipap sardin kat mana yang sedap yer?shape tak cantek tape..asal rasanya dilises.hahaha..asal boleh je. 


30.7.10

nur | camelia | zulaikha

Assalamualaikum w.b.t......................

26 Julai 2010....aku dapat anak buah yang ke-12.wah..ramai yer anak buah atam ni. akhirnya baby perempuan, "Nur Camelia Zulaikha binti Harizal" ni telah menambah seri dan sekaligus melengkapkan hidup kakak dan abang ipar aku...dan Mikhail dah ada pesaing nampaknyer.tapi kenakalan mikhail masih membuat kami-kami sayang kat mikhail..hehehe.

semoga Nur Camelia Zulaikha akan jadi insan yang berguna dan anak yang solehah satu hari kelak.maknanyer disini duit raya tahun ni makin mencabar la....qayyum dan zulaikha suda boleh beraya tahun ini....wah, sangat seronok dengan kehadiran mereka-mereka ini......

ATAM sayang kamo semua...jangan nakal-nakal. jadi baik cam atam...hokhok.
kenapa korang buat muka? eceh..lagi mau coverline. cuba terima je pe aku tulis ni.
itu saja wat entri kali ini..da habes pon aku update blog ni sambil layan citer "Tanah Kubur"
insaf dan jadi panduan hidup..sekian, makasih.


p/s : sebut-sebut pasal anak ini. sabar ye kalo korang mahu melihat anak aku..kena carik suami dulu meh...beliau ngah busy untuk satu rancangan iaitu peserta IMAM MUDA...

~AMIN~

17.7.10

kontroversi | dan | kontroversi

Assalamualaikum w.b.t......................

ya...kalau kita tengok dalam kamos dewan bahasa dan pustaka kawasan selayang.
K.O.N.T.R.O.V.E.R.SI bermaksud...sesuatu yang dikontrol dlm berbagai-bagai versi@version. maknanyer disini yer...keadaan di mana menda yang remeh ditemeh-temehkan....dan ini menyebabkan beberapa hari ini aku berfikir...isk3x, ape kejadahnyer semua ini.

kamo-kamo paham tak?kalo tak paham...kat bawah ni aku de bagi satu contoh yer. pertama kali la aku melihat keadaan dimana mereka bersusah payah berdebat kerana aku. sesuatu yang sepatotnya perlu dibanggakan oleh aku. tapi memang kelakar.semalam baru la aku sedar betapa aku sangat dirindui oleh seseorang yang tidak senang duduk akibat aku tiada didepan matanyer..

kul7.15pg - tetiber de msj dari kakak ct ,"bib,dtg awal hari ni leh?dlm 8.15 kat opis,ikut akak"
kul8 pagi - arrrrrrrggghhhhhhh <--menguap dan mengeliat.bc msj kul7.15pg pnya td.what??
kul8.01pg - reply msj kakak tsebut, "gila akak..8.30 boleh la.." and then dia kata ok..

so, start kelam kabot la aku.mandi manda suma n siap2.gila awal aku g keje hr tu.sampai2 opis,kakak itu suda tunggu dalam kete..maka,cepat2 aku nek atas thumbprint n aku letak helmet kesayangan aku dengan selamat n aku terus turun. yup...aku da terlupa sesuatu disitu.. terlupa kewujudan macik yg sedang asyik bermain zuma.dlm hati aku cakap.

"alahai...pesal aku leh lupa nak ckp dgn macik tu....kau tak gtau dia yer bib?matila kau.." dan, betul sangkaan aku.dan itulah punca semua ini berlaku... 

balik-balik tu aku sampai je opis kul2 lebih tu.terdengar suara yg tidak asing lagi..
" bos marah kau g sana..bla bla bla bla bla..... "
(aku da start panas hati sambil blurrr..macik ni da start nampaknyer)
aku lupa lak nk belikan cendol ke hape sbg buah tangan tuk dia.kena la kau bib...
ok...macik, saya g sana untuk kerja. tau tak kerja tu hape? kerja tu K.E.R.J.A..
bukan bergosip cam macik dan macik dan macik yer...

dan aku senyap je..malas nak layan.macik tu asik cakap menda sama.bos marah gila kat aku cz pegi sana..pe la masalah bos nak marah aku lak?banyak lagi bos aku leh wat selain marah aku yang bukan la hape-hape.hanya staff biasa saja, bukan staff kesayangan pun..keje aku suma berjalan lancar la macik.takde yang delay atau heng... macik jangan la macam tu yer macik..nanti macik punya darah tinggi lak naik.kesian macik nanti....

kepada sumer orang yang terlibat dalam insiden ini..maaf yer sumer. menda ni kecik saja.tapi siap bos pun panggil aku msuk bilik merah.sungguh kontroversi.

cuma macik..sy harap selama sy akan masih menghormati macik.macik pun sila la menghormati kami-kami...makayah selalo ajar saya supaya menghormati orang lain tak kira tua muda. maka, saya tahu macik menyayangi saya sehingga tak sanggup berpisah dengan saya walopun skejap cam itu hari.maka, saya takkan tinggalkan macik lama-lama da pasni. nanti macik yg rindu saya tapik macik cakap bos marah saya pulak.tu da fitnah tau macik.berdosa woh...
 
so, saya minta maap kepada semua sekiranya saya ada salah silap dan pape saja yang kamo-kamo tak berkenan kat sikap saya..bagitau saya dan saya akan mengubahnyer dengan besungguh-sungguh.sekian, makasih dan marila kita bermaafan sempena lagi berapa hari nak masuk bolan puasa ni.teringat istilah salam semot.

macik..nanti kite wat salam semot yer.yuuuuuuuuuuuuuuuuu.............


p/s : nampaknyer aku da jumpa jodo aku la dengan.......i ♥ maher zain..

15.7.10

hari | lahir | abah

Assalamualaikum w.b.t......................


" Ya Allah, ampunilah aku dan kedua ibu bapaku serta kasihanilah mereka berdua sebagaimana mereka telah mengasihani aku semasa aku masih kecil..." 
AMIN


selamat lahir abah tersayang, Haji Abdul bin Hassan
mudah-mudahan dipanjangkan umur dan diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki serta sentiasa dirahmati Allah S.W.T...

sempena hari lahir abah kami tersayang, kitorang 9 beradik n mak tersayang buat sedikit doa selamat sebagai tanda kesyukuran abah dah pun 60 tahun. mengimbau susah senang kehidupan abah membesarkan dan mendidik 9 orang anak-anak beliau yang pelbagai macam dan ragam, tak dapat dibalas dengan apa sekalipun di dunia ini. kasih sayang abah sangat tiada tolok bandingnya..begitu juga kasih sayang mak yang sentiasa dihati kami. aku kagum dengan abah..tiada lelaki yang mulia seperti abah buat aku kat dunia ini...terima kasih abah sayang.

dedikasi ayat ini khas untuk abah....maka,ayat aku cm muslimah sejati kan.

bertukar kepada bib yang sebenar..**ting**

ok...hari sabtu baru-baru ni bezday abah aku.maka, kitorang da plan wat kenduri doa selamat sikit dan semua diwajibkan bawa hadiah sbg penghargaan dan aktiviti suka-suka tuk abah sayang. fuh...seminggu awal da bgtau kat 9-9 beradik ni.

maka, pikir punya pikir..masing-masing pening nak bagi ape yer..cz semua tahu abah jenis yang bukan suka barang2 mahal sgt ni. abah tak pernah kisah pasal tu semua..so, punya takmo hadiah terbagi menda sama pasal ramai kan anak-anaknya ni..ktrg pn cm plan.kau beli ni..kau beli tu..dan hasilnya :
  • mak syg ---> bagi abah kain baju melayu dan siap pakej pegi hantar kedai tempah.hehehe...
  • kak long ---> bagi handphone nokia yg function nyer simple tuk kegunaan mak&abah.
  • abg mi ---> bagi baju ala-ala raihan untuk abah pakai pergi ke surau.from butik wisma yakin.
  • kak yati ---> bagi satu set belt+wallet+pen alain delon...sama konsep la plak dgn ayem.
  • kak lilah ---> bagi abah baju singlet jenama kgemaran abah- Pagoda 3helai+RM50 tunai..
  • ayem ---> bagi set wallet+belt jenama pierre cardin.sama konsep sikit dgn kak yati.
  • aku ---> maaf ya...tak dapat berfikir dan hanya mampu memberi sdikit wang tunai dan syaratnyer abah msti beli barang yg abah suka..tak boleh buat bayar bil letrik, bil telefon atau cukai pintu.
  • kembar aku, khaty ---> bg abah baju kemeja batik untuk abah pakai tak semetinya setiap hari khamis,ok...saiz XL yer.bukan XXL.abah kurus saja...
  • atun ---> bagi tuala mandi warna belang-belang...yg telah di approve oleh aku&ani.
  • ani ---> bagi stokin...dia seorang pelajar boros. maka, dia dimaafkan. tp stokin jenama ok..haha.
  • cucu (ikmal+adam+wawan) ---> bagi atuknyer tuala jugak tapi spesel gift pasal de kad hasil kreativiti mereka.hand made gitu....
  • cucu-cucu yang lain seramai 11 orang ---> bagi persembahan mantap tuk atuk mereka...
  • terima kasih juga buat semua yg terlibat. barisan jemputan VVIP dari selayang dan juga abg-abg ipar serta kakak-kakak ipar dan adik beradik ku sekalian.

menu hari tu adalah mi kari sedap mak buat. coconut shake oleh ayem. agar-agar tak jadi dari kak yati. kek oren dibuat oleh kak yati juga. ayam goreng yg digoreng oleh mak buyung a.k.a kak lilah, kentang goreng curly sponsored by aku&atun.air oren oleh ani.buah tembikai..sangat kenyang dan majlis berjalan lancar.tu je la yg dapat di share kat sini....

 kami abah&mak

p/s : siap sedia untuk bezday mak pulak lepas ni yer..hehehe. 18122010 ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...